遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

天藍競賽
 競賽類型: 以回覆參加
 截止參加競賽日期: 2008-10-31 12:00 AM
 競賽獎項:
中心思想/文筆好:   20  XG
搞笑順暢:   10  XG
夠創意順暢:   10  XG
内容清晰順暢:   10  XG
安慰獎:   5  XG
 參賽獎: 5 XG (凡參加此競賽者﹐辦獎時均會獲贈參賽獎)
 本競賽餘下未頒發的 XG 獎金: 不限
標題: 第二回合!天藍故事接龍!!
mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (狗仔狗女一小竇)
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951
積分 3124   詳情

閱讀權限 60
註冊 2007-7-25
來自 阿媽個肚
狀態 離線

剛到二樓﹐已被兩個見到佢地前面已經想打埋佢地後面o既古惑仔攔住﹐其中較高那個望
著份太公報﹐帶住輕蔑語調道:「堂堂蛋婿﹐要‘立’架撐?﹗」sodog望也不望那兩條攔路
狗掂行掂過,兩古惑仔只感心口翳悶,一跤跌到。

「樂井﹐夏石﹐返來﹗你地有冇尊卑
架?」三老之一zebra發話。

當日在電光火石間將愛人救出來﹐而大婚那天賓客眾多,
又加上自己心事重重﹐點會留意呢三個福祿壽!現在才有機會細心打量一下蛋營三長老:

老大zebra臉色很怪,左右兩邊皆有三條較深疤痕,真有點兒像隻斑馬﹐不過聽說名字
由來﹐除了他在笸籮乃興建了一座傲視亞洲野生動物豪華賭場俱樂部﹐飼養了數百頭zebra之外﹐最
主要的是他開口埋口都同人講‘斑馬’﹐日積月累連他本身名字已不可考。

二當家擁有笸籮乃最龐大伐木場﹐其實軍火走私才是woodstock正職﹐木材順水道運
輸﹐就係佢最好的掛羊頭。人如其名﹐木納得毫無表情﹐當然眼眸中o既隱隱精光還
是逃不過sodog那雙慧眼。

科華就顯得和氣得多了﹐「賢姪女、賢姪女婿﹐新婚快樂嗎?」一路說一路走來硬拉兩人
之手。(滿臉慈祥笑意背後﹐又唔係大奸商一名﹗)sodog想著。這老三才是最難應付一
個﹐他開了科研公司名為‘中華科學技術研究控股’﹐製假藥之外,咳水、安非他明、
fing頭、可卡因,總之害人東西佢就全線生產。

(呢三個老得化膿的毒瘤﹐不知何年何月方可割除﹗)sodog心在想,面上當然只有充滿
敬意,任由科華拉他倆到二主位上.......

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

茶樓內其實Coolio經已找了個暗角坐定,喬裝本領勘稱登峰造極﹔‘估你唔倒古里奧’
只是牛刀小試而已﹗他身份之特殊﹐簡直令人摸不著頭腦:他起初為蛋賣力﹐繼而裝
作色慾狂徒﹐為了蛋女不惜在眾人面前失態﹐稍後o既助情敵sodog救蛋女、受蛋懷
疑為內鬼、蛋營浴血被米奇抱走、三老極力拉攏奪權以致和M會右謢法秘密約會,每
次都是毫無章法可言的﹗究竟他有著幾多重身份呢?如果找到去如黃鶴的米奇﹐應該
可以將迷團撥開。。。。

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

sodog 蛋女兩人在二主位坐下來,科華仍繼續說著客套話,sodog也裝著關心地道: 「令女好嗎? 講開都好耐冇見過佢喇喎! 乜出國留學要留咁耐架咩?」回想起六年前科華患了重病,愛女竟在這時決定到海外留學,一去多年。 說也奇怪,科華的病,在女兒出國後突然好轉。 病後的科華,比以前更精神,有如脫胎換骨一般!

「小女資質差,所以咪要讀多幾年先畢到業囉! 睇怕都冇咁快返到黎囉!」科華道。

sodog 覺得奇怪,記得當年科華的女兒明明聰明得很,科華還常常在其他叔父面前讚她如何如何考試只得一百分,為何如今會說她資質差呢? 心想: 「荒唔係個女走去 high 咳水 食 fing 頭,食到蠢晒咩!  科華 賣埋咁多毒品為害青少年,點知報應報在自己個女身上,一 d 都唔出奇丫!」

sodog 正想得入神,也沒留意原來 zebra 已開始說話......

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

Uncle Zebra:「依家D做細o既真係唔識分庄閒。。」面雖然向著樂井和夏石,但係雙眼就一路冇離開過sodog。

「識得分我就唔會o係你俱樂部賭百家樂(註1)鋪鋪買和啦!」
Zebra面上變色,那六條疤痕更是黑得發亮!sodog這三四晚確實在他檔口贏了數百萬美金,不是以叔姪婿相稱,zebra早已班馬拖佢去safari沼澤餵鱷魚了!

還未想到怎樣答話,sodog已經微微擰頭向woodstock道:「講開做細﹐四嬸近來仍然都係咁賢良淑德啊何?」woodstock有四個老婆,這個四姨太最為潑辣,一日一小鬧三日一大吵,但在
人面前就溫婉如小貓。不過從woodstock面上不曾褪過o既一撻青一撻瘀看來﹐他在
家的日子頗為難敖。木臉即將變火臉﹗﹗

「三位uncle﹐鍾意食D乜﹐細姪女幫你地點丫﹗串燒岩唔岩呀﹗矣
唷﹗講錯講錯﹗」蛋女說畢伸了伸舌頭﹐向sodog做個鬼臉。一旁o既Coolio不是易
了容使到他面部肌肉僵硬﹐已經爆笑當場了﹗(序幕不錯﹐但好戲還在後頭)他想.....

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

sodog 見妻開了這個玩笑,打蛇隨棍上,接著道: 「不如叫碟 煎釀三寶 丫!」乘機挫一挫三老的銳氣。 三位叔父氣得滿面通紅,怒瞪著 sodog 和 蛋女,目光中充滿殺氣......

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

科華始終較為難惹,善於隱藏,不到一秒鐘就回復正常:「你地後輩叫我地食乜迷食乜
o羅!總之唔好攪到冇啖好食就得o勒!」說罷打個乾哈。(入正題了﹗)「細姪女而家
你做渣fit人,出面好多人唔服o咼!又係o既﹐論資歷、論魄力、論體力﹐你乜野力都。。。
都有待磨鍊。但組織又唔可以等你慢慢磨o咼﹐咁點好呢?」

「不如分家啦﹗」zebra喊話。

蛋女雖知自古宴無好宴,但也沒有想到話來就來。「三位細叔﹐分家咁大件事
唔似飲餐茶食碟點心咁簡單﹐五大股東雖然三位經已在座﹐但爸爸和已失蹤八年o既
散叔才是大股東﹐冇佢地點頭真係。。。。」

woodstock開口:「你散叔o係法律上已
經死亡,你阿嬸cho係合法繼承人,佢同樣o係法律上收埋檔﹐而家你伯‘yea'可以行
使弟終兄及權,將佢o個份根據當年每人簽o既同意書﹐按股東比例分給其餘四位。
咁樣我地三個就由原來o既每人13.33%,增加至每個19.05%,你伯‘yea'得42.86%,你
話分唔分得?」

sodog忍唔住幫腔:「呢度唔係法庭﹐飲茶傾計唔使講數據o既﹗況且
江湖傳言有人見過cho嬸﹐如果佢仲在生,你整埋powerpoint同用投影機present俾我
地睇都係得啖笑o者!」

「你識得話江湖傳言啦!見到人先至算係真!無謂多講,法庭見啦!」三位叔父拍檯準備起身。。。。。

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

Coolio心想好丫﹗拆得越散越好﹗不過cho係關鍵人物,邊個搵到佢先就有運行!唔
係播﹐三條老野點會俾佢生勾勾幢係度同佢地掙舊餅?)

看來又有野做了﹗低調的叫
伙記埋單。同一時間另一其貌極為平凡的中年人準備離開﹐背影太熟悉了﹗這個背
影將他揹離險境呢﹐莫非他也到了笸籮乃。。。。

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

還是不叫破他好了!他好似病癒完全康復o左咁.....

頂部

Brief     Rank: 1
新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-21

B&C 感情綫

紅M替Brief拜Cho為師之後繼續向青梓觀進發,經過了七日勞碌的奔波終于到達目了的地。
紅M終于鬆了一口氣,但卻暈到在地。cho連忙扶起紅M

(紅M,紅M,你沒事吧?不要嚇我啊。快醒啦)

道觀的人一起把紅M與Brief台了進青梓觀。
cho把情況告訴了主持吾靜大師,主持立刻為Brief把脈。

(脈象過弱,似乎有點泌塞的情況。封身過久,手腳僵硬和冰冷。再遲一步就沒命啦。)

(來人,快將B施主帶到後深山的溫泉浸身,然後採摘七七四十九種高山花蕊,提煉成香油加入泉水給B施主去處軆臭。)

(B施主自封身以來一直沒有排過毒,像活死人般連汗也沒有出過)

(他的情況怎麽樣?還能救嗎?)cho緊張地問

(雖然還生存但亦太遲,事到如今老衲都沒有辦法,只能幫他續命。)主持搖頭

(B施主首先要在泉水中浸三日三夜,讓其肉體得以鬆弛,然後加香油排部分毒去體味方可進行逼毒清身。)

待續...

最後編輯: Brief : 2008-9-26 11:50 PM
頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

三位叔父早而離開。 蛋女見三位叔父已走,又見 sodog 忙著用他新出的 "埃風" 聯絡律師,自己索性點了一籠蝦餃和一碟蝦腸 "慢慢嘆"。

那神秘中年人離開茶樓,截了一兩的士,乘風而去。 Coolio 心想: 「各位讀者梗係以為我會跟住佢尾啦!  挑! 咁易俾您地估到,我就唔係古尼奧啦!  其實米奇再現笸籮乃,仲有邊度去丫?  洗乜曬我時間去跟!?」Coolio 漫步步入鬧市的人群中,消失於人海裡。

(米奇去邊我冇諗定架,下一位隨便接! )

頂部

快速美言