遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

天藍競賽
 競賽類型: 以回覆參加
 截止參加競賽日期: 2009-9-30 12:00 AM
 競賽獎項:
中心思想/文筆好同順:   20  XG
夠創意:   10  XG
夠鬼馬搞笑:   10  XG
 參賽獎: 5 XG (凡參加此競賽者﹐辦獎時均會獲贈參賽獎)
 本競賽餘下未頒發的 XG 獎金: 不限
 頒獎日期: 2008-9-22 06:00 PM
標題: Brief 特約之-- 天藍故事接龍!!
mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (狗仔狗女一小竇)
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951
積分 3124   詳情

閱讀權限 60
註冊 2007-7-25
來自 阿媽個肚
狀態 離線

蛋在敵營手腳被縛﹐百無聊賴﹐試圖收心入定﹐整理一下自己思緒。。。自己一身絕
學﹐再不濟也不會三招兩式已給人手到擒來﹐懷疑酒菜被內奸下葯。這人是誰?狗公
Coolio?那時他已被群嘔,嫌疑最小,但反而造作之情昭然若揭,看我能脫離魔掌回歸
分舵時怎樣使你圖窮匕現。。。仍浸淫在無間有間之中﹐已經聽到一陣清朗豪邁的
笑聲﹐「蛋兄您別來無恙嘛﹗Ben弟來遲令您被一眾小妖待慢了。兄弟稍等﹐小的又
要動一下老骨頭了」。。。
蛋抬頭一瞥﹐被sodog暗暗送回蛋營,陰差陽錯聽到生父母的對話,準備單
槍救養父的蛋女,竟然兩眼紅紅的企在Ben側!!

黑洞島內又是另一番景象﹐Brief亦逐漸恢復體力﹐舞雷媽還再想枆用自己一身功力﹐
催動雷舞九天神功助眾人離開黑洞島之際﹐cho突然向著漆黑無比的內洞嘶叫:「人
頭豬…頭豬…頭豬…頭豬﹐我知道你係困o係入面o既…入面o既…入面o既,你等我呀
…我呀…我呀!我入o黎救你o剌…救你o剌…救你o剌!」cho轉眼消失於漆黑當中........
..

勝出帖子: 夠創意

參賽獎: 5 XG

最後編輯: mpiipm : 2008-9-19 06:56 AM

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

M 姐一眾早前才聽過 cho 訴說當年夫亡一事,為何突然又見 cho 跑向黑洞內尋找人頭豬呢? 莫非是被黑洞的引力引下引下,引到 sort 左?  大家想到這一點,都猶豫起來,怕自己也會被 "引 sort",不知是否應該趕進洞內看過究竟...........

最後編輯: mickeyGoUp : 2008-9-19 07:27 PM
頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

這又難怪他們疑團滿腹的﹗

但正如第四十一回提到:黑洞島乃舞雷公關禁被殺男子鬼魂之所,人頭豬鬼魂當然被關在
內啦﹗cho又為甚麼可以孤身犯險呢?原來八年前cho未落難時也是一個人物﹐人稱
「陰cho地婦」雙姝之陰cho就是她,只有她才可以用至陰至寒的身體﹐抵擋黑風洞萬
千枉死厲鬼敖骨陰氣。鬼界魅魍勾魂﹐看看陰cho怎樣闖鬼門、救夫君吧﹗

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

米奇自投靠笸籮乃黑蛋黑社會後      終日無所事事     心想這樣也不是辦法   如何是好呢!      

突然聽到有人慘叫一聲 ...   打開窗一看 ...   竟然見到蛋爸保鏢 Coolio 滿身是血 ...   受重傷倒地 ...  米奇衝出門口 ...   把 Coolio 兄帶回房間 ...  Coolio 兄說了一句:「小心蛋 ...................」暈了過去。

米奇心想 ...   糟糕 ...   小心蛋什麼呢 ...  難道黑蛋有內鬼 ?

最後編輯: MT : 2008-9-19 11:05 PM

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

米奇續想......你唔係話我嘛﹗邊個估係我o者!噫!我好似聽到人講話係我o咼!但如果唔係我咁會唔
會係佢呢?查實我o係度諗咁D乜野呢?死啦!記唔得番添﹗記唔番會好大鑊o番!Coolio,你
醒o下啦!我唔記得我諗咁D乜野呀!係o勒,點解你會訓o係我間房度?......米奇真攪
野....

頂部

Brief     Rank: 1
新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-21

米奇係咁搖Coolio,愈搖愈大力,搞到Coolio死咁濟
因為米奇中意蛋女所以sodog好憎佢,同埋一直監視緊佢
呢個時候sodog出現捉住佢(哈哈,今日終于人賍並獲。你!想整死忠心既Coolio,快講。你係咪M紅奸細?!)

頂部

sonice (心靈寫譜師)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 保密
UID 26

精華 1
帖子 805
積分 304   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-23

米奇心之呢铺跌落黄河都洗唔清,无办法之下,惟有使出看家逃生本领--变身做奇多豹,然后一手抱起coolio逃脱现场。

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

米妮回房間見房間凌亂一片 ...   

米妮大叫「米奇你在那?   你在嗎?」

「米奇已走!他不會再回來的了。」sodog 在米妮身後道。「我不能忍受他的心已愛上了我的蛋女,我要滅他絕口。剛剛給他逃跑了,知他走不遠 ...  追上是沒問題的。我想你已知他的變心 ...  你想我在他死前跟他說什麼嗎?」

米妮在 sodog 耳邊說了一句 「....................................」

sodog 立刻臉色一沉 「妳 ......... 妳 ..................」

最後編輯: MT : 2008-9-20 01:05 AM

頂部

Brief     Rank: 1
新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-21

米尼卻對sodog說(其實我暗戀你好耐,只不過冇得揀先要米奇,而加連佢都負我... )
sodog(你... 你... 唔得!唔可以咁架窩,我有心上人啦)
米尼(哎呀,呀蛋都救唔番。而加黑蛋會又咁亂。就算比你取到佢又點呀,你唔好忘記你係紅M果邊做緊無間道,無拉拉公開身份d叔父會服你咩??仲有呀如果你唔同我一齊,我就威脅你公開你身份,等M字額番黎滅左你...)
sodog見到米尼有幾分姿色,食得唔好曬,sodog(咁... 咁...)馬上嘴左米尼一淡。

另一頭M字額因變公公心思細膩猶如女兒,還發散各位公公到雷公島周圍的島嶼收尋,經過3日3夜終于黎到黑鬼洞島...
Brief見cho入黑鬼洞已久,擔心其出事,奮不顧身去尋cho。到了她身旁,見cho還繼續尋找亡夫鬼魂呀散,誰不知呀散因多年寂寞難耐竟然同雷公妻sonice魂通奸!!還蝦蝦霸霸做埋黑鬼洞鬼王,搞到鬼不聊生。cho傷心之際還捉住身旁的Brief又爪又捏,搞到成身青青淤淤。
cho還一巴kum落sonice之面,夾帶亡夫離開... 卻遺下Brief在黑鬼洞。呀散捨不得sonice,但因cho喪失理智力量發揮到極點。呀散逃走無望,只有低頭認命...
此時Brief正在黑鬼洞深處,鬼魂吸取Brief剛陽之氣,剛剛恢復體力的Brief命不久矣...

最後編輯: Brief : 2008-9-20 01:26 AM
頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

其實米妮是有目的的 ...    米妮知道米奇變如此是得了病 ... 為了丈夫 ... 米妮決心要找名醫為米奇醫病。

為了令米奇暫時安全 ... 米妮維有假裝喜歡上了 sodog ...

最後編輯: MT : 2008-9-20 01:46 AM

頂部

快速美言