遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

天藍競賽
 競賽類型: 以回覆參加
 截止參加競賽日期: 2009-9-30 12:00 AM
 競賽獎項:
中心思想/文筆好同順:   20  XG
夠創意:   10  XG
夠鬼馬搞笑:   10  XG
 參賽獎: 5 XG (凡參加此競賽者﹐辦獎時均會獲贈參賽獎)
 本競賽餘下未頒發的 XG 獎金: 不限
 頒獎日期: 2008-9-22 06:00 PM
標題: Brief 特約之-- 天藍故事接龍!!
mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (狗仔狗女一小竇)
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951
積分 3124   詳情

閱讀權限 60
註冊 2007-7-25
來自 阿媽個肚
狀態 離線

而百里之外飛鵝山上﹐蛋女依偎在sodog身上問道:「你用mpiipm身份在那個M婆娘做
臥底已有一段日子,你對蛋爸好似不像以前那麼忠心了!你有沒背叛組織?」sodog有
些欲言又止,但在愛人面前豈可說謊話!「還沒有,不過我愈同M姐相處我就愈有種講
不出的微妙感覺,好像親人一般...」

勝出帖子: 夠創意

參賽獎: 5 XG

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

Brief     Rank: 1
新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-21

蛋女愕然(親人??你d親戚係戰亂中死曬架啦波,係蛋爸一次係柬埔寨白粉交易果陣執你番黎架波。你講,你係咪有野瞞住我!你係咪中意左紅M呀)蛋女忍不住嚎哭了起來。
sodog即刻棟起三條手指起誓(若我sodog對蛋女存異心,將會食豆腐啃死,沖涼浸死。好啦好啦而加我講埋真名出黎已經好冒險架啦,唔可以比紅M d人知道我扮mpiipm。唔好喊啦好冇?)
蛋女(沖涼浸死?乜你屋企有浴缸架咩?見你出埋真名,好啦算你啦。下次再比我發現d咩蛛絲馬跡,你成年冇零用聽乞米啦你)

最後編輯: Brief : 2008-9-19 03:03 AM
頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

Brief的長相當然與cho相公相似﹐查實除了Brief年紀和他的兩個兄長阿蛋和cho之先
夫阿散有些距離外,無論在身形神韻都是照鏡一樣,蛋散兩兄弟當年憑著七十二路蛋
家散手打遍笸籮乃無敵手﹗二人年華雙十已成當地第一大幫雙龍頭。阿散八年前和
cho新婚燕爾,計劃了海上度蜜月看鯨魚,可惜一場海龍捲將他夫妻倆帶到這個傷心
地﹗阿散武功多好又怎能敵得過天神般的舞雷公﹐旱天雷一擊阿散竟然以身救妻﹗
可憐阿散頸項之下都焦成燒豬﹐在阿cho懷中慢慢而去﹐阿cho為了記著這個大仇﹐
從此改稱她的亡夫為〔人頭豬〕﹐這接近三千日之煎敖真不能用文字去形容也﹗

勝出帖子: 中心思想/文筆好同順

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20

Brief醒番之際cho因太挂念亡夫抱住Brief歇斯底里大哭。發揮埋她的功夫河東獅吼,差d震聾M姐。而Brief又再度暈了過去。
M姐大叫(停!!!你搞暈我個仔啦,我同你死過)之後一大巴一大巴咁刮落cho度,搞到cho豬頭人身

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

舞雷媽見狀大喊一句: 「停呀! 都什麼時候了,想想我們如何離開這兒吧!」

舞雷媽說道在此生活多年目的是想令兒子舞雷公從良 ...  可惜白費工夫 ...  已抱放棄態度 ...  必要時也會捨身與舞雷公同歸於盡。

M 姐看見舞雷媽的母愛精神   感動痛哭      也想着如何令 Brief 恢復體力。

最後編輯: MT : 2008-9-19 03:40 AM

頂部

新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20

Brief暈的時候cho憶起當年呀散死之情形,可惜cho眼淚已剩不多,還在一旁隱隱咀泣。摻和血的淚一滴一滴地落在Brief的臉上,由皮膚表層滲入體内直落心房... 一下一下刺痛Brief的心,嘈雜的人生把Brief弄醒了。他慢慢地睜開雙眼,首先是看到cho的模糊的淚樣。他右手輕輕地把cho臉上的血淚拭去,心痛也傷心極了。左手捉住M姐說(呀媽,對不起)...
註:這句對不起雖然簡單,但卻充滿複雜的心情

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

正如舞雷媽所講,當日舞雷公也有一顆赤子之心﹐他和他七個死黨:

大姐京城第一名妓﹐賣身不賣藝「如」花;

號稱Epay先祖﹐問他買乜都有之二哥羅萬「有」﹔

憑著一個銅頭﹐啟發周生在少林足球加入大師兄角色的四弟戴「同」投﹔

在青山禪寺隔鄰精神病院修道多年﹐生平從不講半句大話﹐故此人人都話佢傻之五弟老「實」道士;

一生為有情人作媒﹐自己一D都冇著落的六妹成眷「屬」﹔

終日冇飯開﹐常嘆難為無米之炊的七「巧」婦﹔

加上X合桃首座﹐對任何堅果都敏感之八弟「合」老八

組成聯盟﹐壟斷整個電影業﹐令每個同業都要在片尾曬佢地個朵o既[如有雷同實屬巧合]以示尊敬。如今仿似春夢無痕﹐故人安在?

勝出帖子: 夠創意

頂部

新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20

但赤子已不再,雷媽為救蒼生,狠斷六親!!

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

蛋營中     Ben 正想着如何救出好兄弟     三大叔父對黑蛋黑社會虎視擔擔 ...   就在此刻 ...   突然後腦被人痛擊一下 ...   迷湖中看見一熟識人影 ....   暈了過去 ...    此人竟是 ............................

最後編輯: MT : 2008-9-19 05:43 AM

頂部

新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20

此人竟是蛋嫂!為免唯一情郎送死。
只好出此下策... (ben我唔係唔比你去救呀蛋,而係你真係蠢到個豬頭mug咁。當初我中意你夠義氣先同你一齊,點知你就因為義氣呢兩個字就將我送左比你個死黨呀蛋。後尾知道因為你被誤會二五仔有殺身之禍先咁做,我已經冇再恨你啦。直至到我知道你去送死,我先知道其實一直以黎我都係咁愛你。)
可惜被蛋女在門外無意聽到此事,蛋女知道呀爸冇人救,所以打算隻身潛入紅M會...
另一邊M字額去到舞雷公,搵唔到M姐不單止,仲比舞雷公將所有兄弟變曬做公公

整埋個人物關係圖先,呵呵

最後編輯: Brief : 2008-9-19 05:56 AM
頂部

快速美言