遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

天藍競賽
 競賽類型: 以回覆參加
 截止參加競賽日期: 2009-9-30 12:00 AM
 競賽獎項:
中心思想/文筆好同順:   20  XG
夠創意:   10  XG
夠鬼馬搞笑:   10  XG
 參賽獎: 5 XG (凡參加此競賽者﹐辦獎時均會獲贈參賽獎)
 本競賽餘下未頒發的 XG 獎金: 不限
 頒獎日期: 2008-9-22 06:00 PM
標題: Brief 特約之-- 天藍故事接龍!!
mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (狗仔狗女一小竇)
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951
積分 3124   詳情

閱讀權限 60
註冊 2007-7-25
來自 阿媽個肚
狀態 離線

呢個時候紅M大姐竟然公告天下叫阿蛋即管dum Brief落海﹐更揚言到時放埋紅M大姐
飼養多年的大白鯊一、二、三、四及大結局﹐以為助慶﹗查實內裡心急如焚﹐想當
日M仔經過報紙檔時以三歲稚齡拿著‘蛇貓狗’死也不放﹐更跪求M大姐買下整間畜
生雜誌社。M大姐斷言拒絕﹐M仔怒擲‘蛇貓狗’﹐從此一去不返﹐十多年埋藏內心
的疤痕彷彿又再重新滴血。。。

勝出帖子: 中心思想/文筆好同順

參賽獎: 5 XG

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

Brief     Rank: 1
新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-21

M姐正在和他的手下商量點樣可以偷偷救出Brief,可惜被mpiipm諸多妨礙。最終無法逃出落海命運,M姐割左出去跳海勇救Brief。好才事先M字額命人拔走曬大白鯊d牙,咁先險逃一死。可惜當晚刮颱風,佢地吹到冇雷公咁遠如今生死未卜。
呀蛋當晚設宴慶祝剷除左兩粒眼中釘,而米奇因深得蛋歡心。確定將其女兒許配給米奇

最後編輯: Brief : 2008-9-18 01:37 AM
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

就響呢個時候,Coolio 突然不知從那裡一個箭步跑到阿蛋面前,大喝一聲: 「米奇萬萬不能與蛋女成親!!!!!!」 眾人皆露出疑惑的神情,不知為何平日不多說話的 Coolio 會在這時作出如此反應。 而 Coolio 只是神色凝重地望著蛋爸,又偷偷望了蛋女幾眼...........

勝出帖子: 夠創意

最後編輯: mickeyGoUp : 2008-9-18 01:55 AM
頂部

Coolio     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 43001

精華 0
帖子 5284
積分 1132   詳情

閱讀權限 50
註冊 2007-9-28
來自 planet earth
狀態 離線

回復 #24 mickeyGoUp 的帖子

...不可思議的事情發生 la, 只見 Coolio 口水不停在嘴角流到腳下, 神色怪誕地望著蛋女, "我最靚仔, 地上最強, 嫁比我 !!!" 人群一邊嘔吐, 一邊群嘔Coolio 呢頭"狗公真人"G際...

...說時遲, La 時快, MT左右手 - M字額, 帶領 紅M救兵團, 配備最新型號掃帚,滕條,摺櫈...等等令小朋友最害怕"騎"利害武器, 誓要先夾走 蛋爸 回巢先算...

註: 蛋爸是Brief 失散多年的親生兄弟

最後編輯: Coolio : 2008-9-19 01:55 PM

Don't follow the crowd: that's the easiest way to get lost.

What does not kill me makes me stronger.
頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

看官以為當晚Brief
同MT姐落海﹐被颱風吹到生死未卜﹐點解轉o下頭MT帶
領手下直剷呀蛋慶祝宴上﹐而Brief又乜因由從回蛋哥魔掌呢?真是一言難盡。。。
冥冥中自有天意。。。

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20

回復 #26 mpiipm 的帖子

回復 #26 mpiipm 的帖子
查實當晚颱風將Brief同紅M二人吹到去舞雷公島,事因M字額忠心,所以帶人踩呀蛋場報復

故事的發展--
M字額夾走左蛋,所以結婚之事還未落實,Coolio心中固然暗喜。
係另一邊既舞雷公島,M姐同Brief被沖上海灘,M姐體力透支勉強撐起身搵Brief。好辛苦咁台Brief上左山long。咁岩個山long裏面有個溫泉
M姐就幫佢沖埋涼,乜都脫精光。Brief頓然大叫非禮
M姐就話(呀仔,你細個果陣我乜都睇過曬啦,人奶都咁喂,仲驚d乜呀,快d過黎洗埋先啦)

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

M姐一面幫Brief沖涼,一面喃喃自語:「冇理由丫﹗M仔明明各有一個M型胎記o係心口
上,為何這個人身上搵粒瘡睇o下都冇嫁﹐莫非。。。。係流言?」一手抓住Brief身
上唯一可以抓的地方——頭髮﹐大聲喝問:「小子﹗老娘問你﹐你阿媽係邊個﹐你老
豆係邊個﹐屋企有乜人﹐幾年幾月幾日o係邊度出世﹔答遲半秒﹐米怪老娘辣手摧草﹗﹗﹗」

頂部

新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20

Brief見形勢不對,一係死一係扮野。
但係M姐懷疑得一定係發現左d野而冇人知,所以就將計就計。紅M!其實我接近你係有目的架... 我的確唔係M仔,我同M仔係10嵗既時候已經私定終身。經過十幾年偷偷摸摸既生活,我地決定左偷渡左去荷蘭註冊。隱姓埋名渡過左幾年既好時光,誰不知M仔係呢個時候得左絕症令我痛不欲生。佢臨死之前叫我搵番你,好好照顧你老人家... 我驚你接受唔到所以我就一直默默咁係你身邊...
M姐震驚... 你話,你話呀M仔死左??wawawawawa  M姐足足喊左3日3夜...

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

那邊廂M字額夾走左蛋爸﹐蛋爸個老死 - Ben發現赶來已經遲o左,嗟歎之餘,只有向狗
公Coolio及米奇興問罪之師﹐另一方面暗中扶植蛋女希望她代父主持會務﹐笸籮乃總會三名叔傅Woodstock、Zebra、科華此時到步﹐逼令蛋女交出帥印﹗﹗

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

說時遲那時快     正當蛋女被 Woodstock、Zebra、科華此三大叔父迫得走頭無路之際   蛋女愛人sodog 突然出現   三秒之快已把蛋女救走   身手之快有如雷電   三大叔父被嚇得只能看着蛋女被帶走 ... 無言呆看 ...

頂部

快速美言