遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 聽聞... 大6
  Brief     Rank: 1
新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-21

聽聞... 大6

聽聞大6清華同北大大學,只要係北京戶口,錄取分數綫要求較其他戶口既低
非本地戶口,d分數綫要比北京戶口既人高百幾分
而要有北京戶口,就必需自己同父母都係北京出世
如果真係咁,我對大6真係好失望,好唔公平。
雖然我都唔會去讀,不過呢d政府都做成咁,都覺得冇野。大6真係就算發展得好好
社會價值觀念,人心質素... 唔會係一個和平競爭,話咩步向國際,我覺得都係表皮
咁樣落去唔掂

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

brief, 我覺得你又唔可以單以呢件事而去評估大陸的發展喎!

以我所知, 全球好多地方都有差唔多的情況, 簡單一個例子, 本地出生的人入讀大學的學費, 遠比外地學生為低, 大家都係讀同一大學同一學科, 點解學費會有差別? 唔通因為係外國, 所以你覺得係公平?

又或另一例子, 好多大學(包括名牌大學)對某幾科專業學科都有收生限制, 規定外地生唔可以多過某一百份點的比例.

我覺得優待自己人無可口非, 而且規定要自己加父母都係北京戶口, 只要嚴格執行, 都唔可以話唔公平

頂部

新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20

回復 #2 ultraegg 的帖子

對自己本國學生有保障係冇錯,但係而加唔係國家對國家
錢唔係問題,入唔入學都唔係問題,而加係分數綫既問題
因為省份既關係而咁做係埋沒人才,對將來呢個社會結構有好大既影響
咁都算公平既話,如果個個地方都咁樣,好難想象會係點

我當然唔係因為呢一點,而去評價大6發展啦。不過自古以黎民心質素都係好難改變,而且仲係需要好長好長時間去慢慢改進

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

你唔好話大陸丫,澳門絕大部分ge大中小學都係咁。

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-9-16 09:38 PM 發表
brief, 我覺得你又唔可以單以呢件事而去評估大陸的發展喎!

以我所知, 全球好多地方都有差唔多的情況, 簡單一個例子, 本地出生的人入讀大學的學費, 遠比外地學生為低, 大家都係讀同一大學同一學科, 點解學費會有差別 ...

阿蛋,其實我覺得又唔係話調低北京市出生學生嘅入學分數線。

我喺大陸讀過我就明白...

假設我係一間大學的理事長/校長,我都想收一啲外地的學生,吸納唔同文化的學生,同本地生一齊生活、一齊學習。咁作為一個理事長/校長要收外地學生,咁梗係想收啲成績好、分數高嘅學生啦!就好似日常去買野咁,梗係要買最好最靚,就算貴少少都值得。

所以總論就係:呢個收生方式都係好正常。

頂部

新天藍會員
性別 保密
UID 1557

精華 0
帖子 963
積分 882   詳情

閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2008-9-17 09:09 AM 發表

阿蛋,其實我覺得又唔係話調低北京市出生學生嘅入學分數線。

我喺大陸讀過我就明白...

假設我係一間大學的理事長/校長,我都想收一啲外地的學生,吸納唔同文化的學生,同本地生一齊生活、一齊學習。咁作為一個理事長/校長 ...

如果係hk或者澳門咁又唔同,因為中國同呢d地方(hk,澳門,台灣)教學上都係有較大既差別
而加大6整體黎講教育方式呀個樣野都係差唔多,除左d貴族名牌學校啦
但係而加佢地針對係本土三代原居民(好多新移民長大受教育但係冇戶口,黎左兩代都唔得)咁樣係明顯地原產本土優先。仲要係名校。講左啦大6整體教育文化方式等等會分別大得去邊?如果你用吸納唔同文化教育交流,我覺得對hk/台灣/外國果d講先係最正確囉

最後編輯: Brief : 2008-9-18 12:12 AM
頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Brief 於 2008-9-18 12:09 AM 發表

如果係hk或者澳門咁又唔同,因為中國同呢d地方(hk,澳門,台灣)教學上都係有較大既差別
而加大6整體黎講教育方式呀個樣野都係差唔多,除左d貴族名牌學校啦
但係而加佢地針對係本土三代原居民(好多新移民長大受教育但係冇戶口,黎 ...

差唔多啦!

如果你認為係嘅話...我暫時都幫唔到你......

頂部

快速美言