遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 6 月 23 日 (星期一) 好無聊冇人吹水 Post
MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2008-6-23 10:05 AM 發表

你係咪要share個kitchen架?

我係無野好食先要煮啦
其實自己煮都唔平呀
今日買買下都成$80啦
唔係買咗好多野咋

係呀 ...  要 share o架 ...  所以平時都係煮個麵食簡簡單單就算 ...   

其實我都好鍾意煮野食 ...  但怕麻煩 ...    我之前勁鍾意整曲奇餅 ... 而家冇 lu ...

我梗係知去 supermarket 買餸唔平啦 ...   我今日去 supermarket 都用 jor 四十幾蚊 ...   

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-6-22 08:32 PM 發表

係呀 ...  要 share o架 ...  所以平時都係煮個麵食簡簡單單就算 ...   

其實我都好鍾意煮野食 ...  但怕麻煩 ...    我之前勁鍾意整曲奇餅 ... 而家冇 lu ...

我梗係知去 supermarket 買餸唔平啦 ...   我今日 ...

我都係一個星期去買一次野
跟住平時要食都係買麥當當
但係都唔平啦,啲野真係越黎越貴呀
有時煮少少野都要買好多料,所以會貴

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2008-6-23 10:35 AM 發表

我都係一個星期去買一次野
跟住平時要食都係買麥當當
但係都唔平啦,啲野真係越黎越貴呀
有時煮少少野都要買好多料,所以會貴

係呀 ...   係好貴 ...  唉 ...

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-6-22 08:45 PM 發表

係呀 ...   係好貴 ...  唉 ...

人工又唔見有得加
我返學校份"工"返到好厭啦
個個月比少少錢你,就想你做好多嘢

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2008-6-23 10:48 AM 發表

人工又唔見有得加
我返學校份"工"返到好厭啦
個個月比少少錢你,就想你做好多嘢

快 d 搵工啦 ...   

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

嘈嘈, 就算妳卞去做其他工一樣咋, 一樣係人工少少做野多, 除非上佐位啦!

至於加人工 ....... 以我同蛋嫂為例, 2個人工加埋稅前係好似好好睇咁呀, 但稅後 .... 就算每年加妳5% 人工好未, 一樣追唔上生活指數, 一陣政府又加呢樣稅加o個樣稅, 真係同白做差唔多!

唔怪得聽人話, 一係做窮人有政府養, 一係做好高級的職位, 扣埋稅都仲有好多錢!

至於買餸 .......... 真係貴過以前好多, 但點都平過出街食少少, 而且健康好多!

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-6-22 08:58 PM 發表

快 d 搵工啦 ...   

我都打算去啦
真係做到心淡,唔知為咩咁
我出去搵份工,可以搵都5倍人工

真係好灰

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-6-22 22:32 發表
我梗係知去 supermarket 買餸唔平啦 ...   我今日 ...

妳依家無得自已煮, 將來有自己屋咪可以整返夠本o羅!

妳係 supermarket 用$40 .... 係咪買晒零食咋, 記得收好啦, 唔係又有朋友仔養妳啦!!

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-6-22 09:02 PM 發表
嘈嘈, 就算妳卞去做其他工一樣咋, 一樣係人工少少做野多, 除非上佐位啦!

至於加人工 ....... 以我同蛋嫂為例, 2個人工加埋稅前係好似好好睇咁呀, 但稅後 .... 就算每年加妳5% 人工好未, 一樣追唔上生 ...

如果係多野做,但係可以afford到自己都話呀
我個prof好cheap
成日話佢比我地啲funding可以夠我地生活<--一講呢句我就慶啦

我每個月已經用咗一半交租啦
凈返嗰啲,連食都唔夠

佢仲要講到好大人大義,話我地可以every month save少少比學費
唔好玩啦,連食都唔夠呀

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-6-22 09:04 PM 發表

妳依家無得自已煮, 將來有自己屋咪可以整返夠本o羅!

妳係 supermarket 用$40 .... 係咪買晒零食咋, 記得收好啦, 唔係又有朋友仔養妳啦!!

你又嚇鬼佢

頂部

快速美言