遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 陳易希會考得3分?
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

陳易希會考得3分?

【東方日報專訊】獲科技大學(相關新聞 - 網站)破格取錄的中五會考生「星之子」陳易希,因身在美國參與太空科研,一直未有公開交代會考成績。但近日有網上討論區引述「譚李麗芬內部盛傳」的消息,指陳易希會考成績僅得三分,批評科大收錯學生。

校長指獲雙位分數

陳易希所屬的中華基督教會譚李麗芬紀念中學校長方順源駁斥傳言「很可笑」,更初次披露陳易希至少考獲「雙位分數」的成績。陳易希母親則表示,本周已親身前往學校拿取成績單,但以私隱理由拒絕透露易希的成績,只說「一定唔係差」,她坦言為兒子著想,已決定將會考成績保密。

科大發言人表示,該校並不知道陳易希的成績,陳是循「直接申請」渠道經科大取錄,需接受基礎年課程的訓練。

我諗佢考得都唔係咁好
如果係好好,我諗香港0的人會大鑼大鼓講出黎啦

其實香港社會實在太在意考試成績
中學會考對我黎講係好殘酷
一次(當然你可以考好多次)定生死
其實考得唔好,唔代表你做人失敗
香港政府成日話除左升大學,仲有其他選擇
但係有幾多個program得人認同呢?

出國讀書可能係其中一個選擇
不過如果屋企負擔唔黎,又想讀書咁又可以點?

岩岩睇完另一偏post,有member話覺得香港年青人學歷越來越低
我覺得香港教育制度要負上最大既責任
每隔幾年又改下學制,貪好玩咩
簡直令人無可適從

最後編輯: ykwan850 : 2006-8-17 01:14 PM
頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 ykwan850 於 2006-8-17 01:12 PM 發表
【東方日報專訊】獲科技大學(相關新聞 - 網站)破格取錄的中五會考生「星之子」陳易希,因身在美國參與太空科研,一直未有公開交代會考成績。但近日有網上討論區引述「譚李麗芬內部盛傳」的消息,指陳易希會考成績 ...

其實我覺得一個人能力的多少~~
唔應該單單睇學校的成績~~~~~
因為讀書學到只係書本上的知識~~~~
但係有好多野係學校係學唔到ge~~~~~~~~~

頂部

ryuhei     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (問號人)
性別 保密
UID 3778

精華 0
帖子 882
積分 1666   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-4
來自 天堂與地獄之間
狀態 離線

如果真係"求學不是求分數"既話
點解乜野都要以分數黎做決定呢?
升中學、升中四選科、升中六、升大學樣樣都係以分數黎介定你既命運
唉,只可怪而家既教育制度越黎越差,完全係不知所謂

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

香港讀書真係慘
讀得好就要受耐0的PRESSURE
唔讀又難搵到份好工

頂部

期待郎中...     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (我等待著你,只是你不知。)
性別 男
UID 1550

精華 0
帖子 1152
積分 1165   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-21
來自 雪之都...
狀態 離線

發表於 2006-8-17 10:32 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 期待郎中... 為MSN好友 通過MSN和 期待郎中... 交談 Gmail ICQ 狀態 Yahoo!
其實我覺得考幾多分有咩所謂喎~~~
依果學生真係有潛力嘛~~~
如果唔係佢!!!
都未必去發現到依一顆星星啦~~~

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

係呀, 我都認同佢唔係當初估計時咁好成績, 但又未必低分到只得3分.

頂部

tango_one     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 625

精華 0
帖子 76
積分 131   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-10

HKCEE mark is a measurement to classific HK student.
In these case, Mr. Chan had proved his ability beside his school work.
I think people should not fall in the trap from all the doodooy media...

頂部

HARO     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1111

精華 0
帖子 435
積分 141   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-17

無錯呀!

成績只係一場夢