遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [討論] Mac vs PC
ffhk     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 9047

精華 0
帖子 312
積分 126   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-25

Mac vs PC

有意想換電腦(我現用winxp, media centre).

我主要用我的電腦看電影及玩photoshop/illustrator. 在 computer shop內看到一部 Mac, 被它的外型及運作介面深深吸引﹐ 但實質不知它跟PC的主要分別﹐ 只知它們的最大分別是 Mac 貴過 PC 好多

請問有沒有朋友真正用過 Mac﹐ 可告知兩者的區別及其優勝之處﹖

頂部

ffhk     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 9047

精華 0
帖子 312
積分 126   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-25

QUOTE:
原帖由 floflo 於 2008-6-19 08:41 PM 發表
有意想換電腦(我現用winxp, media centre).

我主要用我的電腦看電影及玩photoshop/illustrator. 在 computer shop內看到一部 Mac, 被它的外型及運作介面深深吸引﹐ 但實質不知它跟PC的主要分別﹐ 只知它們的最大分別是  ...

剛剛上了 Apple 的網站﹐ 睇到它有一個 usb  modem, 意思是否要再買這東西才可上網﹖﹖ by the way現在我用的 computer 是要用router上網的。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

hihi flo, 我地都有好幾位活躍members用 mac 機, 希望佢都會入黎分享一下啦!

我2樣都有用, 簡單講句 mac 機貴係係因為真係好過 pc 好多! 但方便程度就遠遠差過pc 啦! pc 要 upgrade, 求其一間retail store 都搵/買到你要的parts, 但 mac 相對地少好多 (不過好少 mac 友會不斷 upgrade, 加呢樣加o個樣咁! )

只要你習慣 mac os 後, 同windows 唔會有好大出入, 而且唔會 crash / hang 機! 一般做graphic 的朋友都會用 mac, 所以都好合你的情況! 至於你講的modem, 除非你一定要用電話線上網, 不則無一定需要, 因為 mac 己跟 network card, 大部份laptop 亦有 wireless network.

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

點呀點呀?超疍又想我入黎做魔鬼叫人買MAC呀?
答返floflo問題先
我之前都係一個PC人,早幾個月買咗macbook就真係一去不返啦
最近(上個星期),連我人頭豬都買咗部

我平時用黎上下網,打下thesis咁,仲有好下analysis
基本上我已經唔駛點用windows
多得benben介紹我用parallel desktop
我可以同一時間行apple既OS (OSX)同PC既OS (windows)
好方便,我部macbook係2G Ram,行埋windows XP都好ok
但係我人頭豬要用Excel行VBA,所以佢買咗新Ram,岩岩upgrade到4G,真係飛咁快,PC無得比

我盡可能都唔會boot起個windows,真係行windows真係好慢
問題唔係用parallel desktop行windows慢,係用開OSX,覺得windows好鬼慢 (even已經係normal speed,應該仲要快啲,我以前部laptop得512Ram咋)

好處:

易用
唔會無端端hang機 (我用咗咁耐都未試過hang到要reboot)

型仔
唔好處:
用開windows就要記過晒啲short key (eg: control -P係windows入面既print, OSX變咗 command -P),不過用落問題唔大
有啲software你要買過 (eg: MS office),如果唔係,你可以用返windows software用windows run都得,不過用落你就唔會
用parallel desktop凈係support 最多2G Ram,行vista最少都要1-2G,所以最好行返XP

internet問題,唔雖要買佢個modem,任何modem,router都ok
我用LAN都係用學校個條,以前PC都係用佢
router我都係用linksys

仲有, 而家until 9月 (唔記得exact date,你可以check下),學生買macbook,有ipod Touch送 (up to $319 value),canada同US都有,details check返佢個website啦
人頭豬買都送咗一部 (比咗我)

細細聲:apple online order其實唔係好check你係咪student,就咁入個student ID入去就ok,from start to end 都無問過我地攞ID card confirm
student買仲平 $100

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

我自己冇mac 但有用過一排..
不過我唔太熟mac 運作..
話mac 快一開頭真係覺得好快架..
不過用左一段時間..
可能放得多野..
越用越慢..
變到同window 差唔多..
我唔熟mac 所以唔識speed up 番佢..
不過一開始用真係好快就真o既..

我最唔鍾意mac 係有時難搵software用..
window 想用乜都好易搵到..
但mac 就難少少..

所以我暫時都係用番window 先..
但係都比iphone 3g 吸引住

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

iphone 3g 都係 run Linux 係咪?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-6-27 08:39 發表
iphone 3g 都係 run Linux 係咪?

No No, Linux not for applie product. iPhone OS is the operating system developed by Apple Inc. for the iPhone and iPod touch. Like Mac OS X, from which it was derived, it uses the Darwin foundation. iPhone OS has three abstraction layers: a Core Services layer, a Media layer, and a Cocoa Touch layer. The operating system takes less than half a gigabyte (GB) of the devices' total memory storage.

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

Oh i see!  我之前唔只聽邊個講話係用 Linux..  我都諗: "有咁著數??"

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-6-27 10:31 發表
Oh i see!  我之前唔只聽邊個講話係用 Linux..  我都諗: "有咁著數??"

係咪大陸"愛" phone 呀?

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-6-28 12:05 AM 發表

係咪大陸"愛" phone 呀?

如果iphone 3g 真係賣us 199 加上月費不太貴..
愛phone 咪要執粒lor

頂部

快速美言