遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 6月17日 (星期二) 冇錯! 就係呢個吹水post!
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我要親未落雨出去食 lunch 先!!!  BBL!!

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-6-16 13:05 發表
我要親未落雨出去食 lunch 先!!!  BBL!!

enjoy ........

頂部

Flora     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (Fudoco)
性別 保密
UID 15031

精華 0
帖子 19391
積分 1030   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-11-2

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-6-17 01:05 AM 發表

之前唔係講過有一間新開o既, 妳考慮緊咩?

哦~ 但 D publice relations 既 jobs 好似唔多岩我囉.....就算做都係做返 Front Desk Agent....但你知啦....唐人好少成日笑口晒曬架嘛....

我依家諗緊讀唔讀埋個 CA / CMA / CGA 去.....

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 Flora 於 2008-6-16 13:13 發表
哦~ 但 D publice relations 既 jobs 好似唔多岩我囉.....就算做都係做返 Front Desk Agent....但你知啦....唐人好少成日笑口晒曬架嘛....
我依家諗緊讀唔讀埋個 CA / CMA / CGA 去..... ...

又係另一樣野喎, 同妳依家一d 關係都無喎!!

講出路 cma / cga 當然好啦, 但好辛苦下, 我有朋友仔都做 account, 香港加拿大兩邊都係做到死死下, 不過就好搵錢

頂部

性別 保密
UID 15031

精華 0
帖子 19391

閱讀權限 50

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-6-17 01:17 AM 發表

又係另一樣野喎, 同妳依家一d 關係都無喎!!

講出路 cma / cga 當然好啦, 但好辛苦下, 我有朋友仔都做 account, 香港加拿大兩邊都係做到死死下, 不過就好搵錢 ...

係啊....唔同既野黎架.....但我之前讀果 Dipolma 係貪得意陪我阿妹讀.....諗住我自既無乜 hold 住個 degree or diploma....見果科好似好易咪讀囉....我都無諗住係呢方面發展.....咁讀完又唔做返呢方面又好似好曬...但呢科有個好處就係 customers services skills.....差唔多乜工都要 required 呢樣野...

依家我做緊果份工....個 manager mention 我話有 evening supervisor position 就俾我做....有少少人工加喎....但我覺得遲 D 我唔多 likey 就黎係果位 night manager 咁做乜....

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

咁主要睇妳有無興趣坐定定計數, 同對數字的反應o羅!

我見我班朋友仔真係做到死, 如果妳無興趣真係好辛苦!

其實妳大可諗下有無咩目標先決定讀唔讀 account, 無謂一段時間後發覺無興趣先 drop, 咁好浪費時間.

頂部

性別 保密
UID 15031

精華 0
帖子 19391

閱讀權限 50

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-6-17 01:45 AM 發表
咁主要睇妳有無興趣坐定定計數, 同對數字的反應o羅!

我見我班朋友仔真係做到死, 如果妳無興趣真係好辛苦!

其實妳大可諗下有無咩目標先決定讀唔讀 account, 無謂一段時間後發覺無興趣先 drop, 咁好浪費時間. ...

我基本上有 Accting Cert....姐係用 Simply Accting & Appac 個 D softwares 既 cert....

我覺得 accting 係唔難讀....係我自己懶.....如果讀我都係 take online courses.....

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 Flora 於 2008-6-16 13:56 發表

我基本上有 Accting Cert....姐係用 Simply Accting & Appac 個 D softwares 既 cert....

我覺得 accting 係唔難讀....係我自己懶.....如果讀我都係 take online courses.....

但online 要好勤力先得喎, 我都試過讀 online, 好多時都好心散, 最後要追得好辛苦

頂部

性別 保密
UID 15031

精華 0
帖子 19391

閱讀權限 50

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-6-17 02:00 AM 發表

但online 要好勤力先得喎, 我都試過讀 online, 好多時都好心散, 最後要追得好辛苦

咁呢句就真......---->>好多時都好心散

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 Flora 於 2008-6-16 14:10 發表
咁呢句就真......---->>好多時都好心散

係o架, 讀 online 好講自我約束, 好多時因為心散就讀唔成

頂部

快速美言