遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 燒錄問題
  miicheang     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 16231

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-11-27

真係唔好意思,我自己都唔知什麽是 dvd-rom 什麼是dvd-video, 有什麼分別?過當我拉個 avi file 去 nero 嘅時侯就見到以下: the following files may not reside in the video_ts directory of a dvd video compilation. only compliant dvd video files
video_ts.ifo,
video_ts.vob,
video_ts.bup,
vts_nn_o.ifo,
vts_nno.vob,
vts_nn_o.bup and
vts_nn_m.vob
can be added to the video_ts folder. please add files from a completed dvd video title or use an authoring software like nero vision express to create dvd video files from standard video files such as .avi and .mpg.
請問我要怎样做呢?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #11 miicheang 的帖子

唔緊要! 我地都係邊用邊學既!

DVD-Video 係指一般 DVD movies 所用既格式,除左個 video 檔本身所用既格式係 MPEG-2 之外,Folder 既排列及名稱都有指定既格式 (例如個 video 檔放響邊,個 d subtitle 檔放響邊...等等)。 如果您放一個唔係 MPEG-2 既 video 入去 (e.g. AVI),而佢唔識得 convert,佢就唔會俾您 burn 勒。

DVD-ROM 就其實係好似一個 harddrive,您可以放任何檔案,包括 AVI 、MPG、MP3、TXT、EXE、甚至 Word Documents 都得,不過 burn 完後只可讀不可寫。 當然,唔係每部 DVD Player 都識得讀 DVD-ROM (又稱 DVD-ISO) 啦!  所以,如果要響一般 DVD 機可以播放,燒 DVD-Video 會較適合。

您可以考慮將 RMVB 轉為 MPEG-1 (MPG),然後用 TMPGEnc DVD Author 將 MPG 砌埋變成一個 ISO 檔 (DVD image) (其實即係將 MPG 轉 DVD-Video),然後用 nero 燒成 DVD-Video。 我唔記得 TMPGEnc 可唔可以將 AVI 轉為 DVD-Video,您可以試下!  

頂部

藍之初
性別 保密
UID 16231

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30

好多謝你,但可唔可以再教我點样將 rmvb 轉為 mpeg-1?然後在那裡可以找到 tmpgenc dvd author ?唔該晒!

頂部

藍之初
性別 保密
UID 16231

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30

我己經知道怎样由 rmvb 轉為 mpeg-1 了,我下載咗 avs video converter,可惜係得 14 天的試用板。但我重未試 tmpgenc dvd author,請問我以後下載電影雖要留意什麼 file 比較容易燒錄呢?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

WinAVI 應該都可以轉 rmvb 去 mpg1 喎,係唔係呢?

如果下載電影,正版 VCD 會方便 d,因為佢本身已經係 MPG-1 (只要將 *.DAT 改為 *.MPG),所以可以直接用 Tmpgenc dvd author,少左一個 step。

TMPGEnc DVD Author 可以試下以下幾個 posts,唔得的話再通知我地,睇下搵到其他。

http://www.lipscorner.net/viewthread.php?tid=17346
http://www.lipscorner.net/viewthread.php?tid=18443
http://www.lipscorner.net/viewthread.php?tid=18447

教學:
http://www.lipscorner.net/viewthread.php?tid=14178

頂部

藍之初
性別 保密
UID 16231

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30

多謝哂你的幫忙。

頂部

藍之初
性別 保密
UID 16231

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30

還有一個問題,請問積分有什麽用,点解你有咁多而我只得 100 ? 我雖要用嗎?

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #17 miicheang 的帖子

獲取更多績分可以將您既會員級數升級,以獲更多既會員權限。 除此之外,亦方便新天藍在將來推出其他服務時,讓高分既會員擁有更多既福利。 目前仍未好有用處,但活躍既會員都喜歡邊參與邊儲積分,以備日後之用。

詳情可參閱:

http://www.lipscorner.net/faq.php

頂部

藍之初
性別 保密
UID 16231

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30

知道。唔該晒!

頂部

ebay     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 571

精華 0
帖子 453
積分 188   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-8

i don't know why all you guys need to convert rm to mpeg 1 first,because winavi can convert rm to dvd directly and burn it out

頂部

快速美言