遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 燒錄問題
  miicheang     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 16231

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-11-27

燒錄問題

我一直都用winavi convert 咗下載的影片,再用 nero 去燒成 dvd,但近日唔知為什麽當燒錄時佢就話我的光碟容量太細,但個 file 衹有 1 G 左右,怎會這样呢?很煩惱,請各師兄教。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

有無試過uninstall nero?

頂部

藍之初
性別 保密
UID 16231

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30

回復 #2 ultraegg 的帖子

好感謝你的回覆,有試過,不單只 nero 連 winavi 都試過装完又裝好幾次。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

想再清楚少少, 當你reinstall nero & winavi後, 有無試過燒錄其他data? 係咪同一問題? 又或只用winavi 燒錄?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

會唔會係用 nero 時,唔小心選錯左 "CD Compilation"?

頂部

joseph     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 18232

精華 0
帖子 137
積分 409   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-12-25

have you try NTI cd & dvd maker? nti is more user friendly to me.

頂部

藍之初
性別 保密
UID 16231

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30

多好謝各位師兄,我有試過下載 vcd file 然後直接用 nero 燒錄成 vcd ,這样係沒有問題。但我將 dvd 轉了 avi 後,將個 file 搬入 nero ,佢就話未找到相容檔案。跟住就說 : the following files may not reside in the video_ts directory of a dvd-video compilation. only compliant dvd-videofiles .   video_ts.ifo, one or more files could not be added to compilation. 我唔明它說什麼。我都試過用 sonic, 但都係 burn 唔到。多謝各位。

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

照你的講法, 唔關nero 事, 係你由dvd 轉avi 時出錯, 試試reinstall winavi

頂部

藍之初
性別 保密
UID 16231

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30

好奇怪,我今日將己經 convert 咗嘅 avi file 再 covert 做 dvd, 即係先由rmvb 轉做 avi 再轉造 dvd, 竟然可以 burn 到,不過就分開咗四個 file, 過, 無論好何,我都會照你所說再 reinstall winavi . 睇吓情況如何.  感謝你的回覆。

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

想請問下,您原先話 convert rmvb -> avi 然後 burn 落 dvd,您個 DVD Compilation 係用 DVD-ROM 或者係 DVD-Video 呢?  如果係 DVD-Video,未必可以直接由 avi 直 burn DVD-Video 播?  以我所知,Nero 係唔識將 AVI 格式轉做 DVD-Video 格式。

所以,我估您個 WinAVI 應該無問題。

頂部

快速美言