遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] Laptop個screen突然無晒畫面,請問知唔知乜野事?
doggiekitty     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
註冊 2008-1-23
來自 Animal Planet
狀態 離線

Laptop個screen突然無晒畫面,請問知唔知乜野事?

我部 laptop 個 screen 近来经常用用下突然無晒畫面,一時全藍,一時全紫,總之就係乜野畫面都無,而個 cpu 眼燈就依然閃下閃下,我o係無辦法正常關机的情況下,唯有按 power off button,然後再開机,之後又一切回復正常。

我曾思索過不同的原因,例如:放在大腿上久了,不大通風而過熱、在同一時間開得過多 applications、硬盤佇存太多文件...等等。之後我把 laptop 內大部份的文件移到 external hard drive,務求騰出空間;又盡量減小同時間開啟不必要的 applications,(e.g. 祇會同時開 MS word, 2-3 webpages);啟用時放在木板桌面上,以便散熱。可惜這並沒有改善情況,依然發生這問題。

我部 laptop 都已經買左三四年啦,而系統資料如下:

System Information:
CPU                            Intel (R) Pentium M processor 1.73 GHz
CPU Clock Frequency     1729 MHz
System Memory            512 MBytes, 795 MHz, 504MB of RAM
OS Version                   XP Home Edition SP2

Local Disk C:
File System: NTFS
Free Space: 55.4 GB
Total Size: 68.5 GB

Virtual memory: total paging file size for all drives:  756 MB

雖然我部 laptop 係頗舊, 但如果還有机會以合理价錢去維修的話,我也希望試試。 請各位幫幫忙,告訴我究竟部電腦還有沒有得救好嗎?

P.S. 如需更多 information 去了解固障原因,請告訴我該到何處能取得相關資料,因我對電腦沒有多大認識!謝謝![attach]34898[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

最後編輯: doggiekitty : 2008-4-20 08:09 AM

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

硬件我就唔係太熟,不過都想問多您少少野,可能對其他有心幫手既朋友會有用。

1. 您所知既 CPU 燈,會唔會其實係指 Harddrive 燈呢?

2. 畫面全紫,我諗緊點解會係紫色?  您個 desktop background 係唔係有紫色架呢?

3. 出問題時,通常係開機後幾耐會咁呢? 係好唔定好 random?

如果唔能夠肯定關唔關硬件事的話,我就一定會黎個 reformat 大清,重新安裝過 XP 由頭可始,如果都係咁,咁就多數係同硬件有關。

頂部

doggiekitty     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-4-20 11:48 AM 發表
硬件我就唔係太熟,不過都想問多您少少野,可能對其他有心幫手既朋友會有用。

1. 您所知既 CPU 燈,會唔會其實係指 Harddrive 燈呢?

2. 畫面全紫,我諗緊點解會係紫色?  您個 desktop background 係唔係有紫色架呢?

3. 出問題時,通常係開機後幾耐會咁呢? 係好唔定好 random?

Thank you MickeyGoUp!
1. 其實我唔肯定盞灯係代表什麽, 不過灯是橙色和有個圓柱体图案, 當畫面消失時, 灯還會閃動和聽到机件運行的声音。

2. Desktop background 係藍色, 除了变全藍和全紫之外, 也曾出現過全青色和全灰色, 不過以藍和紫色居多。

3. 因為我很多時都無關机, 祇係 set 左 automatic turn off screen after 15 mins, 所以沒有概括。
    一般来說, 用到两小時左右之後, 先會出現此問題。

最後編輯: doggiekitty : 2008-4-21 01:13 PM

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

純淬估下..
會唔會係DISPLAY CARD 出左問題..
用得耐..部機一熱左..
張display card 就唔正常?

doggiekitty :
Thank you 小神!
我都係咁估, 所以我現在每次用都放在desk上, 等佢可以散熱, 但也會出現same problem。
我曾問過賣電腦的售貨員, 他很隨意地告訴我, 是hard drive 快死, 無得救。他快速的答案, 我都分辨不到他說話的真實性, 究竟是想把我趕走, 免阻礙他做生意, 還是真有其事。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

回答一下先:

1). 個盞係 hard drive 的燈, 不斷閃代表windows 不斷 read 緊 data
2) & 3). 變全藍和全紫, 也曾出現過全青色和全灰色 - 聽落似係 hardware 問題, 如果由software 引起的話, 只會單係全黑或全藍, 好大可能係小神所講, video card出事, 可以試reinstall video driver.

o係天藍個個叫你亞旦, 若唔介意,我都稱呼你做亞旦!亞旦唔該晒! 仲有 Thank You 你幫我省回 check up fee!

我對電腦的知識十分有限, 淨係識得重裝 XP。唔識點樣 reinstall video driver,係咪買張新的 video card, 然後搵人 install 呀?還是好似重裝 XP 的方法, 放張disc入去,等佢自己 run 果種呢?我知道部 laptop 配備一 set recovery discs, 但好似沒有 driver disc 呢隻碟,請問該怎辦?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
他很隨意地告訴我, 是hard drive 快死, 無得救。他快速的答案, 我都分辨不到他說話的真實性, 究竟是想把我趕走, 免阻礙他做生意, 還是真有其事。

其實係佢都唔知係咩問題, 求其搵個答案.

hhd 出事係唔會次次都係screen 出事o羅, 換轉係我就發達o羅, 起碼收一百做check up fee, 然後再收hardware 同人工錢!!

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
doggiekitty:
我對電腦的知識十分有限, 淨係識得重裝 XP。唔識點樣 reinstall video driver,係咪買張新的 video card, 然後搵人 install 呀?還是好似重裝 XP 的方法, 放張disc入去,等佢自己 run 果種呢?我知道部 laptop 配備一 set recovery discs, 但好似沒有 driver disc 呢隻碟,請問該怎辦?

咁等我拋下書包啦,講錯既話請其他人矯正。   Driver 其實係一個軟件,令到您部電腦可以同其他硬件溝通,及操作其他硬件。 所以,每一件  hardware 都多數會有一個合適既 driver,video card 都唔例外。 好多時當一個 hardware 在運作上有問題,我地會先諗下會唔會係個 Driver 本身寫得唔好,所以同個 hardware 配合得唔好,又或者係個 driver 同其他 driver 撞左,甚至唔知點解 corrupted 左。 所以,我地會先搵下間公司有冇出 updated driver 俾張 video card 先,如果有,咁就梗係裝個新 driver 試下啦,話唔定佢地都發現左舊 driver 寫得唔好會出然同類問題,所以就推出新 driver 修正。 如果冇新 driver,咁就重裝舊 driver,睇下會唔會解決到個問題。  

Driver 通常係跟張 CD 黎,而 Laptop 通常都會跟一張 Recovery Disc,裡面應該會有晒每一個您所需既 Driver。

我都跟亞旦叫你做米奇啦,你唔介意o既可?

米奇, 你清楚詳盡o既解釋, 令我明白乜野係driver, 對這個名詞有進一步理解,真係感激不盡, 多謝晒!

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
o係天藍個個叫你亞旦, 若唔介意,我都稱呼你做亞旦!亞旦唔該晒! 仲有 Thank You 你幫我省回 check up fee!

kitty ..... 有無叫錯名? 我都係跟妳個名估咋!

叫呀旦當然唔介意啦, 咁仲親切添! 有時旦嫂都叫坦一份

米奇無拋錯書包, driver的作用正係咁, 所以有時windows 出問題, 可以試reinstall 某 driver.

當然, 跟妳所講, 用 laptop 跟的 recovery disc, 係一次過 format & reinstall, 但之後妳需要重快 reinstall 其他 applications會好花時間, 加上妳個情況未必需要咁做, 無謂浪費時間啦!

不如妳講比我知係邊個牌子, model, 我幫妳 download 埋個 video driver, 試試解唔解決到先再諗啦!

而妳所講o既散熱方法, 對 laptop 黎講係無乜效, 真正要做到的話, 請參考以下的 product:
http://www.coolermaster.com/prod ... 1&cateid=000016

呢類就真係幫到散熱啦, 但又變成唔多方便!

至放妳部 laptop ... 當然以現時的標準算係out-date, 但家用的, 又唔係有乜特別要求, 我睇唔出有咩問題, 如果真係要upgrade 的話, 建意加 memory, 由 512 mb 加至 1 gb, 因為 m$ 的 product 係好食 memory!

哈哈...叫我 Kitty, 我鍾意呀!我最鍾意貓貓架啦...我d朋友有時都叫我「亞貓」。

亞旦, 你真係好人啦,多謝你先!我 laptop 係: SONY VAIO VGN-FS740/W

買 laptop 果陣時, salesman 話係 centrino, 唔會 overheat, 叫我唔駛擔心。咁你認為我宜家咁o既情況, 需唔需要cooler呢?

至於加 RAM, 我都有諗過, 但唔知我部 laptop 可唔可以, 我點樣先至可以 find out? 同埋市价約在乜野 range?d salesman 見我唔識, 好多時都求奇應付我, 同埋欺騙我, 叫我整呢樣整果樣, 搞到超支埋單。

頂部

水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

呀!我仲有個問題, 因為每次開机都要等足十分鐘先至開到, 所以我免得過都唔想關机, 淨係 set 左 automatically turn off monitor after 15 mins, 我咁樣o既做法會否整壞個 screen 同埋部 laptop 架?

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 doggiekitty 於 2008-4-22 04:02 AM 發表
呀!我仲有個問題, 因為每次開机都要等足十分鐘先至開到, 所以我免得過都唔想關机, 淨係 set 左 automatically turn off monitor after 15 mins, 我咁樣o既做法會否整壞個 screen 同埋部 laptop 架? ...

開機要等10mins? 你之前係咪咁架?
一或係你用左一段時間先出呢個問題?
比我就會試下foramt 左佢..
重裝xp..
跟住就只係裝番d 必要o既software..
其他唔太緊要o既野就唔裝..
部機應該會行番快d..

同埋可以試下用一d 會幫你free ram o既software..
e.g. FreeRAM XP Pro
可以o向呢度d/l : http://www.yourwaresolutions.com/

雖然佢free ram 果時會拖慢部機..
但係free 完ram 之後部機真係會快番..
通常我都係有需要先開呢個program..
free 完我會close 番佢..

小神, Thank you 你呀!

之前都唔快得去邊, 都要 4-5 mins, 但宜家就越黎越慢, 莫講話開机等死人, 就連 open or close 一個 program 都好似慢境頭搜畫, 逐格播, 由其係開 ms word or ms excel, 每次我click 左個 program, then wait for 5 mins 佢先至開到, 真係無誇張架。

你比我個software, 我會先試一下, 睇下會否 improve, 若然都係咁上下, 我諗都係要 take your advice, reformat 部机, 同埋淨係裝番d 必要o既software!哎...呢部机用左3年, 我大大話話都reformat過6-7次啦, 又有排搞啦!

頂部

快速美言