遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: Conference Dress Code
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

Conference Dress Code

我五月頭要去3日既conference
我用學生身份去
第一日早機去目的地
係poster day,我都有poster去present,唔駛上台,企喺自己張poster前面答下問題咁,我諗住著suit啦
但係夜晚有reception, 一套著到夜晚ok嗎?
第二日,夜晚六點前都係speaker既presentation,都係suit啦
夜晚係formal dinner <-呢個就係問題啦,要著咩衫呀 ?我平時唔多著開dress架!!
第三日係student day同student dinner, 我諗會causal啲啦!

有無人可以比啲idea我呀?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

formal dinner 係咩意思?  響間靚靚酒店/餐廳食全餐?  會有 speaker 上台講野果隻?

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-4-20 08:57 AM 發表
formal dinner 係咩意思?  響間靚靚酒店/餐廳食全餐?  會有 speaker 上台講野果隻?

我都唔sure,凈係收到schedule咋,都唔知會喺點
delta hotel,應該會有speaker
我啲男仔同學就tie + suit,一定無死啦
但係女仔就煩啲
我諗係全餐,唔係buffet,會有人serve, 因為佢email咗我哋要食咩

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

formal dinner 一般都係指著到靚靚, 唔一定要前後都 deep v 款, 但點都要正正經經一套晚妝, 即係long dress, 有少少 make up o個類!

至於 day one ........ suit 當然無走雞, 但一套 ..... 睇時間同性質, 如果搵住為將來搵工, 要識多d唔同人/公司的話, 最就換另一套啦

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-4-21 07:02 AM 發表
唔一定要前後都 deep v 款

咁係咪是旦都要deep 一邊ar?

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

咪玩啦,deep V,你殺咗我好過
我就係怕會over dressed
你地話我email去問個coordinator dress code好唔好呀?
會唔會好大鄉理?
我見美國好多conference都會suggest埋dress code
但係我嗰個無

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

formal dress ?     黑色連身裙加高跟鞋 ...  

最後編輯: MT : 2008-4-21 09:39 AM

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

formal dinner 一般都係要著eveving dress (gown)嘅, 不過你咁青春又係學生, 一般小禮服應該都ok, set 吓頭化少少粧就會有formal 嘅造型架喇, 唔好太過over 呀!

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

好似 MT 加 JQ 咁的提意已經好o岩妳的身份啦!

我講前後 deep o個種係真正 formal dress 到唔 formal dress

當然可以 email 問楚啦!

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

呢條會唔會太causal呀?
我諗住去買條閃belt,加1吋黑色high heel

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部

快速美言