遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 女強人毆男下屬網上熱播
ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

女強人毆男下屬網上熱播

轉載至東方日報

【 專 案 組 報 道 】 別 以 為 女 性 上 司 會 較 斯 文 , 發 起 火 時 都 會 打 人 ! 近 日 短 片 網 站 YouTube 流 傳 一 段 約 長 三 分 鐘 、 題 為 《 老 闆 打 員 工 實 錄 》 的 短 片 , 片 中 操 廣 東 話 的 女 上 司 因 不 滿 男 下 屬 的 工 作 表 現 , 除 了 嚴 詞 斥 責 外 , 更 「 手 口 並 用 」 掌 摑 下 屬 。 短 片 引 起 網 民 激 烈 討 論 , 有 網 友 甚 至 叫 下 屬 還 手 , 心 理 學 家 則 指 女 方 的 煩 躁 表 現 , 應 該 是 日 常 工 作 壓 力 太 大 所 致 。

片 中 有 掌 摑 後 腦
短 片 甫 一 開 始 , 便 見 一 名 中 年 女 子 背  鏡 頭 , 狂 罵 坐 在 辦 公 座 位 的 男 職 員 , 該 女 子 指 下 屬 並 未 能 如 期 完 成 文 件 修 正 工 作 , 期 間 更 施 展 「 掌 摑 」 、 「 拍 後 腦 」 兩 招 毆 打 男 職 員 , 男 方 不 敢 還 手 , 只 是 繼 續 坐 在 椅 上 垂 頭 聽 罵 。 短 片 在 上 月 廿 三 日 上 載 , 至 昨 日 止 已 有 兩 千 多 次 點 擊 。 有 網 友 留 言 說 , 男 下 屬 應 該 還 手 , 亦 有 網 民 指 女 方 行 為 似  仔 , 男 下 屬 很 可 憐 , 更 有 人 認 為 事 主 應 報 警 。

記 者 根 據 上 載 者 提 及 的 資 料 , 致 電 懷 疑 是 事 發 的 公 司 , 女 負 責 人 未 有 再 回 覆 。 臨 床 心 理 學 家 葉 妙 妍 認 為 , 短 片 中 的 女 方 表 現 煩 躁 , 應 該 是 日 常 工 作 壓 力 太 大 所 致 。 她 警 告 若 以 痛 罵 或 毆 打 下 屬 的 方 式 去 處 理 問 題 , 必 然 會 令 同 事 士 氣 低 落 及 無 心 工 作 , 最 終 令 公 司 受 損 失 。

我係呢位受害人的話, 一定第1時間報警! 就算話難搵工, 真係自己做錯都好, 點都唔可以忍氣吞聲, 依家老闆唔係大到可以咁打人!!

頂部

Coolio     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 43001

精華 0
帖子 5284
積分 1132   詳情

閱讀權限 50
註冊 2007-9-28
來自 planet earth
狀態 離線

man, that's messed up...

頂部

CoolQQ     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 301

精華 0
帖子 247
積分 474   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-28

嘩, 打人.... 監都有得你坐...
乜可以惡到咁既咩.
如果佢唔係老闆, 只係manager, 件事鬧左出黎,
佢一定連工都無埋.....

係老闆既... 嘩, 告佢公司告到破產....

我係佢就唔會退縮啦,
更何況呢d唔係叫攪事.... 係有理據架嘛...
鬧我唔緊要, 點可以坐o係度俾佢打...

大佬... 搵食者...

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

嘩!  我都好女魔頭吓架喇, 但都從來唔會响open office 度咁樣鬧人,
呢位女仕仲郁埋手, 實在係過份咗d 囉. 有時下屬做嘢慢又或者達唔到要求係就係激氣d,
最多咪"的"佢入房照吓肺囉. 大庭廣眾咁樣又打又鬧好冇品啫.
學QQ 話齋, 人地打份工搵食啫, 洗唔洗咁呀!

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

JQ: 妳好快快手將呢條片係妳公司post 出黎啦, 到時妳自然可以洗脫"女魔頭" 呢個名啦!

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

我好忍得o既..
比我會忍左佢..

之後密謀造反..
如果佢係公司老闆..
就令間公司..
永不番身

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

係味係到教仔啊@@?

都唔似 係做野既- -

邊個BOSS 會咁樣打人, 做唔好味炒左佢LOR- -

而且 影個位一定好大獲!以家咁多人睇左,
NEWS 又講左,

個BOSS 只要睇一下條片就知, 係哪位拍的了- -

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 super-hing 於 2008-4-11 11:28 AM 發表
係味係到教仔啊@@?

都唔似 係做野既- -

邊個BOSS 會咁樣打人, 做唔好味炒左佢LOR- -

而且 影個位一定好大獲!以家咁多人睇左,
NEWS 又講左,

個BOSS 只要睇一下條片就知, 係哪位拍的了- - ...

都係架..
所以拍片個人係務住生命危險黎拍架..
佢置生死放道外..
黎公開佢老細d 惡行..
值得表揚

頂部

快速美言