遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 租務問題,有無人可以幫幫手?
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

租務問題,有無人可以幫幫手?

我住canada啦,我諗好多人都已經知啦
我都有提過我屋企部lift唔work咗好耐,係呀,到而家都未好返
講下background先
我住apartment
最低6層係parking,我就好好彩地泊level 1  (即係最低)
lift 1凈係service parking既6層,level 1 - level 6
跟住要再轉lifts 2 - 4 上樓
我住15樓,即係會搭lifts 2 - 4 9層 (6-15樓,我地無13樓)
上年11月中因為爆水喉,令到啲水入咗去啲electrical度
有關人等(management, inspector, fire department,insurance) 話唔safe
要shut down晒lifts 1-5 check
(有lift 5,係freight lift,可以travels between level 1-最頂樓,但係平時lock住,要用就要call management嚟開)
所有lifts 等咗半個月啦
lifts 2-4慢慢咁用得返,我諗一個月時間啦
到而家parking lift (lift 1)仲未用得返
成日都話整,但係無見過有人黎整
佢凈係出過一個notice話:it takes longer than expected (嗰時已勁整咗3個月)
我地日日就要行6層
而家有人頂唔住啦,contact晒啲talents話要request compensation
我地每人會send一封信去management,要佢地回水

但係可以點回?叫佢免我地一個月租?唔set limit,叫佢地自己outline點賠?
我第一次租屋,所以唔多熟,有無人可以幫下手呀?
同埋我仲有啲咩可以做?

有咩唔明可以問我!

thanks!

最後編輯: ah_cho : 2008-4-7 06:47 AM

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

傾 settlement 呢回事係睇隻方理據, 機本上係任講, 互相打拆咁傾, 但妳個情況我覺得唔可以太狼死, 要佢地free 一個月都好合理!

當然, 妳有可能全大廈咁多人同心的話又係另一回事, 到時絕對可以傾多更多!

ah_cho :
我都覺得一個月係ok
但係成幢樓啲人唔會get together去傾
個個自己寫信去,因為好多人都係住一年半載咁,佢地唔care

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

我諗全大廈一齊賠..
應該會搵律師..
律師一般都會有好多提議比你地揀..
到時揀個你認為滿意咪得lor..

btw, 你地d 住客做多左咁多運動..
咪fit 左好多lor..
一陣管理公司話要收番你地做gym 錢ar

ah_cho :
都係嗰句
佢地唔會get together
如果得少少人去搵lawyer
我地最後賠埋唔夠比lawyer啦

最後編輯: 小神 : 2008-4-8 07:46 AM
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

其實唔需要太多人去傾, 主要一班人起埋個draft, 叫全部人簽個名, 咁會多人參與!

至於律師 ..... 咁的情況下我唔相信會有好大分別o羅!

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-4-7 05:49 PM 發表
其實唔需要太多人去傾, 主要一班人起埋個draft, 叫全部人簽個名, 咁會多人參與!

我諗住叫發起人去draft啦
我唔得閒理佢地咁多,哈哈

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-4-8 07:49 AM 發表

唔知ar..
只係覺得如果佢成橦building 咁多人..
每人一個月租..其實都唔係少數..
如果對方見你冇律師..可能會唔理你姐..
我只係覺得個律師純係要黎嚇下佢..
起碼佢知道係認真想要賠償ma..

當然如果得好少人咁就唔化算la..

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

ah_cho: RMK added for ultraegg - PID 166651 [ view ]
ah_cho: RMK added for 小神 - PID 166821 [ view ]
尚章: http://www.lipscorner.net/viewthread.php?tid=27061&extra=&page=2

最後回覆日期: 2008-4-9 02:03 AM
  編輯帖子
快速美言