遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 龜龜方便
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
woodstock :
嘩!雖然話係誤殺啫, 但諗落你都好殘忍吓喎......
咁經一事長一智後仲有冇再飬過龜仔呀?

冇再養 lu.... 近兩年養緊青蛙。

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-4-11 03:22 PM 發表
養巴西龜唔難 ...  

買條暖管就唔怕龜龜冷親 ...  

其實就真係唔難養既,不過我又唔係真係熱愛到一個地步,會放咁多心機俾佢地。  

QUOTE:
原帖由 doggiekitty 於 2008-4-14 07:01 AM 發表
我相信疑兇除左支噴髮膠外, 冷氣都應該係幫兇, because 養 turtle 最緊要注意缸內溫度, 穩定o既temperature 係非常重要, 仲有水質問題, 你有無日日更換被你無意染污o既water呀?
龜龜好可憐呀...

都有可能呢!  我搬佢地入廁所就係唔想出面 d 冷氣凍親佢地,點知可能都係難逃一劫!   不過我都換水換得幾密架!  因為我都頂唔順 d 水dirty 既!

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 doggiekitty 於 2008-4-14 06:42 PM 發表

如果打理得好, 都無乜味。祇要每日帶佢去大小便, 同埋清理佢食淨o既食物, 定時清潔龜缸,更換垫缸紙和洗白白便可以。至於飲食方面, 水是必需每天更換, 而食物就很簡單, because 我龜龜係 vegetarian,  所以任何 ve ...

好似都要準備好多o野比佢 ...   遲 d 有機會都會想養番隻   

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-4-14 07:25 PM 發表

青蛙    what kind ???     

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-4-14 07:25 PM 發表

米奇, 估唔到你對d 涼血動物都幾情有獨鐘架喎.
你有養寵物就應該多d 上嚟捧吓我場,
講吓心得, 分享吓d 趣事同post 吓相咁啦.
講到咁, 你識做啦可?

頂部

doggiekitty     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
註冊 2008-1-23
來自 Animal Planet
狀態 離線

回復 #15 mickeyGoUp 的帖子

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-4-8 08:44 PM 發表
咁得意???  咁未大之前唔會擺架?  ...

哎喲, 睇漏左個問題添!佢大大果陣時, 兩隻手唔會點旭, 運功大大時條頸會向上伸展, 伸到頂點時, 就會發揮「呠呠功」最後果招, 聞風喪膽, 行近者死o既第九式『臭到死』, 發功過程, 龜龜條頸會慢動作地上下來回伸縮, 重覆洗出第九式, 直到耗盡元氣為止(大大完畢), 呢個時候, 佢就會猛烈擺動雙手, 整到個廁所 bounce bounce 聲, 等我知道佢攪掂晒, 需要把牠帶回龜缸靜修。

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-4-14 10:19 AM 發表
青蛙    what kind ???     

非洲蛙!  係長期響水裡生活過種。

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2008-4-15 01:00 AM 發表

米奇, 估唔到你對d 涼血動物都幾情有獨鐘架喎.
你有養寵物就應該多d 上嚟捧吓我場,
講吓心得, 分享吓d 趣事同post 吓相咁啦.
講到咁, 你識做啦可? ...

哈哈! 其實唔係真係情有獨鐘,當中我只係喜歡龜龜,不過有唔洗錢既蝌蚪羅,所以埋試下養囉。

得! 我一有機會就會 post d 相同出 d post!!!!  

QUOTE:
原帖由 doggiekitty 於 2008-4-15 04:31 PM 發表

哎喲, 睇漏左個問題添!佢大大果陣時, 兩隻手唔會點旭, 運功大大時條頸會向上伸展, 伸到頂點時, 就會發揮「呠呠功」最後果招, 聞風喪膽, 行近者死o既第九式『臭到死』, 發功過程, 龜龜條頸會慢動作地上下來回伸縮,  ...

嘩!!! 好堅喎!!! 下次有機會真係要錄低佢呢!!  砌埋砌埋可能仲好睇過 Discover Channel 喎!!!

最後編輯: mickeyGoUp : 2008-4-16 06:20 AM
頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

oooh my ...   咁臭 ...  我都係唔養啦 ~   

我龜龜有少少味我都要即刻換水 ...   

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-4-16 06:18 AM 發表

非洲蛙!  係長期響水裡生活過種。  

龜龜好玩 d wor        

頂部

doggiekitty     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
註冊 2008-1-23
來自 Animal Planet
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-4-16 10:08 AM 發表
oooh my ...   咁臭 ...  我都係唔養啦 ~   

我龜龜有少少味我都要即刻換水 ...   

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-4-16 10:09 AM 發表

龜龜好玩 d wor        

係呀,養 Land Turtle 係幾好玩同埋幾得意架,但係臭臭又真係幾臭,真係要諗清諗楚先至好呀。你知啦, 養貓養狗就話係十幾廿幾年貨仔o者, 但龜龜條命分分鐘長過自己, 真係一世o既責任。以我龜龜品種黎講, 平均壽命係75年, 佢1990年出世, 今年o岩o岩成年, 大大話話仲有五六十年, 真係[attach]35388[/attach]佢都未死, 到時都唔知邊個可以執手尾!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

woodstock: RMK added for doggiekitty - PID 166366 [ view ]
woodstock: RMK added for doggiekitty - PID 166366 [ view ]
Coolio: that's a practical & creatively made device, mr. turtle seems pretty intense up there
doggiekitty: 係呀, 佢正在出盡力發功呀!
Coolio: wah, 龜(先)人? <出盡力發功呀!> would he push hard enough til nose bleed? LOL
doggiekitty: 龜龜d獨門"呠呠功"並非浪得虛明, 簡直係聞風喪膽, 行近者死 (臭到死),
doggiekitty: 無咁易走火入魔o既!
Coolio: Mr.龜 d "呠呠功"臭到死? maybe too much "呠仔糕" in his daily diet? LOL
woodstock: RMK added for doggiekitty - PID 166699 [ view ]
woodstock: RMK added for mickeyGoUp - PID 166888 [ view ]
woodstock: RMK added for mickeyGoUp - PID 166888 [ view ]
woodstock: RMK added for ultraegg - PID 167027 [ view ]
sonice: 很好的貼子!! 無言感激!!!
woodstock: RMK added for mickeyGoUp - PID 167402 [ view ]
woodstock: RMK added for doggiekitty - PID 167689 [ view ]

最後回覆日期: 2008-4-15 12:56 PM
最後編輯日期: 2008-4-5 01:00 PM (woodstock)
  編輯帖子
快速美言