遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 龜龜方便
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-4-6 09:31 AM 發表

cho cho 你係咪話我 ar ?   勁咩 ?       

我係話doggiekitty呀!哈哈

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2008-4-7 06:34 AM 發表

hahaha ...      

頂部

doggiekitty     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
註冊 2008-1-23
來自 Animal Planet
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2008-4-7 06:34 AM 發表

耶...好衰架...話人地「健」...人地會[attach]34244[/attach]

[attach]34246[/attach] MT, 呢幾天比較忙, 遲小小講比你知我養龜龜既方法, 比你參考一下!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

最後編輯: doggiekitty : 2008-4-7 06:04 PM

頂部

doggiekitty     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-4-5 11:08 AM 發表
十幾年o既陸龜唔係應該好大隻 ka meh ?   點解你o個隻仲係好似好細隻 ~~   

我唸龜龜都唔算細隻 (10 吋 x 7 吋半, 重6磅), 不過, 佢近呢三幾年又真係無再 grow bigger!

woodstock :
隻龜龜d 花紋好靚喎, 佢都幾大隻, 食d 咩架?

最後編輯: doggiekitty : 2008-4-7 06:23 PM

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #7 doggiekitty 的帖子

咁又幾得意喎!  龜都可以咁 train!  我最多都係聽過人地擺迷宮陣逼 d 龜龜鬥快行姐!  

話時話,我都係幾鐘意養龜既人,不過我就比較鐘意細隻既龜。 最近一次養,搬左佢地入廁所後,不久之後離奇死亡,自此之後就冇再養 luu。  其實對於果次既死因,我都有 d 解釋既,不過等我埋個關子,有機會先開估啦!  

QUOTE:
佢大大完, 隻手會擺動

咁得意???  咁未大之前唔會擺架?  

woodstock :
賣乜鬼關子啫, 快d 講嚟聽吓啦 ~
比些少分引吓你先, haha ~

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
woodstock :
賣乜鬼關子啫, 快d 講嚟聽吓啦 ~
比些少分引吓你先, haha ~  

比分佢有鬼用咩, 佢都唔志在啦! 不如妳請佢食餐勁o既, 佢可能會立即講喎, 妳都知佢幾鐘意食o架啦!!

woodstock :
又係喎, 諗諗佢先!

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #16 ultraegg 的帖子

邊個話我唔至在呀????  我唔貪唔代表我唔想多分架喎!!!!!!!!    

JQ,多姐晒!!  我而家繼續講喇 !

首先,當年我係住 apartment 既,由於地方細細,月租又包水電,所以我開冷氣開得好衡既,我個廳同房都好凍!  為左唔想凍親 d 龜龜,我就搬左佢地入住我既沖涼房啦!  果都又無咁凍,我又會沖涼,所以亦較潮濕,本來係應該幾岩 d 龜龜住先岩架?  咁點解又會死架呢?  響度埋個關子先!

哈哈哈!  講笑姐!  繼續先....  我初頭都諗左好耐,最後就俾我諗到!  不過到而家都未能證實架!  佢地係被謀殺架!!!!  而兇手.....竟然係我!!  當年我每朝都有 "整頭" 既習慣,而每次我都會用噴髮膠!!!  冇錯勒!!  兇器應該就係支噴髮膠勒!!!  我係用"額"縮果種噴髮膠,一禁住就會勁噴,而唔係每一點一滴噴髮膠都落落我個頭架嗎!  有好多響空氣間飄飄下,最後就飄左落個龜缸度,而 d 龜龜每朝被逼吸入帶有噴髮膠既空氣,慢性中毒而死!  我諗我都算係誤殺掛?

woodstock :
嘩!雖然話係誤殺啫, 但諗落你都好殘忍吓喎......
咁經一事長一智後仲有冇再飬過龜仔呀?
我就淨係响好細個時飬過巴西龜, 但都係飬死咗.
原因好似係比佢食得多得滯食死咗, 又係算誤殺啦.

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

養巴西龜唔難 ...  

買條暖管就唔怕龜龜冷親 ...  

頂部

水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MT 於 2008-4-5 11:08 AM 發表
我都想養陸龜 ... 之前見到 pet store 有得賣都會心動 ... 但係怕難養 ...  又唔知佢食乜 ... 又驚屋主唔鍾意 ...

其實養陸龜會唔會好大陣味 ka ?   陸龜食咩 ka ?   要注意 d 咩 ?

我都係愛龜之人 …  我都有養 3 ...

如果打理得好, 都無乜味。祇要每日帶佢去大小便, 同埋清理佢食淨o既食物, 定時清潔龜缸,更換垫缸紙和洗白白便可以。至於飲食方面, 水是必需每天更換, 而食物就很簡單, because 我龜龜係 vegetarian,  所以任何 vegetables (除左 spinach or any veggie contains high iron) and fruit 都可以, 蔬菜最好係 dark green veggie, 如 kale & 白菜葉等, 生果就乜都得, 佢喜歡吃便可以, 而龜龜最鍾意食 Fuji apple, 可能貪佢夠爽甜。有時佢食得veggie太多, 我會比 d 白麵包比佢, 務求提供多種不同營養。 不過龜龜好偏食, 佢見到不喜歡的食物, 佢會罷食, 咁我就要硬起心腸, 唔理佢, 餓佢一兩日, 咁佢就會死死地氣去食小小, 頂住肚餓。一般黎講, 我每隔三兩日, 就會轉餐單, 咁佢就好 happy o架啦!  

養 land turtle 最緊要注意缸內溫度, 因為佢地要靠溫度黎消化食物, 而我龜龜個品種係 African Leopard Turtle, 係沙漠龜o既一種, 更加需要較高溫度(約在 90-100 度 F), 先至可以生長,  所以佢個龜缸需要配備 heat pad, spot light and fluorescent lamp。當天氣好, 又夠热和曬時, 我就會帶佢去嘆日光浴, 不過龜龜好易冷親, 最怕風吹, 所以每次都係曬一個鐘左右就擺番入缸。 係咪想知點樣係冷病呢? 當佢冷親果陣時, 佢雙眼會有 bubbles, 咁我就會將 heat pad 開高小小溫度, 等佢舒服 d, 過幾天就無晒 bubbles, 咁我就知道佢好番o架啦, So far 養左佢咁耐, (touch wood) 好彩都未睇過醫生。除左曬太陽之外, exercise 都好重要, 每星期我都會比佢係室內自由活動一下, walk 下, run 下, 佢行到累時, 就會hide到牆角, 咁我就捉番佢入缸。

[attach]34591[/attach]呢d大概係我養龜龜o既方法, 都算簡單和容易打理, 其實turtle都有智慧, 祇要有愛心, 肯花時間去同佢傾下計, train 下佢, 一 d 簡單o既野, 就如『龜龜方便』呢 d trick, 佢會學識, 祇是訓練時間較長一點吧!

woodstock :
多謝你咁detail 嘅說明, 原來養龜都唔簡單架.
我就一定冇你咁好心機喇, 睇相仲見你有兩隻貓貓tim,
咁你咪好唔得閑?咁你放龜龜出嚟散步時佢有冇比貓追架?

最後編輯: doggiekitty : 2008-4-14 07:39 PM

頂部

水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-4-11 08:09 PM 發表
... 兇器應該就係支噴髮膠勒!!!  我係用"額"縮果種噴髮膠,一禁住就會勁噴,而唔係每一點一滴噴髮膠都落落我個頭架嗎!  有好多響空氣間飄飄下,最後就飄左落個龜缸度,而 d 龜龜每朝被逼吸入帶有噴髮膠既空氣,慢性中毒而死!  我諗我都算係誤殺掛?

我相信疑兇除左支噴髮膠外, 冷氣都應該係幫兇, because 養 turtle 最緊要注意缸內溫度, 穩定o既temperature 係非常重要, 仲有水質問題, 你有無日日更換被你無意染污o既water呀?
龜龜好可憐呀...[attach]34588[/attach]

頂部

快速美言