遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 龜龜方便
doggiekitty     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
註冊 2008-1-23
來自 Animal Planet
狀態 離線

龜龜方便

我呢隻龜龜養o左十幾年啦, 初時, 佢大小便都o係個 tank 裡面, 每次大大完, 都攪到成個龜板都係臭臭, 好難打理, 咪試下用媽咪帶 BB 去 Toilet 大大o既方式, 用雙手捉住龜龜兩側, 架在厕板中央, 耐心地等, 結果攪掂, 由果一日開始, 我o地都非常喜歡呢個方法, (因為大家都乾淨). 祇要每日約在同一時間, 帶佢去 toilet 就 ok 啦, 後來發覺對手好累, 便自製o左呢個簡陋厕板, 雖然佢很醜, 但對於龜龜o黎講, 都可算很溫柔o架!

龜龜:「貓貓, 唔該幫我睇水呀!」

龜龜:「哎...舒服晒...!」

woodstock :
嘩, 真係好得意呀, 咁佢要維持呢個post 幾耐架?
你兩隻貓貓好得意呀, 佢地會唔會搞隻龜架?

最後編輯: doggiekitty : 2008-4-4 06:11 PM

頂部

doggiekitty     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

回復 woodstock

真o架, 好得意呀...多謝讚賞![attach]34126[/attach]

龜龜去厕所, 快則 15 分鐘, 慢起上o黎, 要成個鐘先至攪掂。  o係咪好耐呢?  龜龜出o左名係『慢勢魔王』ah 嗎。 佢食o野仲慢呀, 每咬一啖o既速度要3秒:『...嘀o答......嘀o答......嘀o答....』

龜龜係家中老大, 貓貓唔敢蝦佢, 最多hou實佢o既一舉一動咋!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

最後編輯: doggiekitty : 2008-4-4 05:56 PM

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

利害, 咁的方法都諗到!

見2隻貓貓好似門神咁 ..

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-4-4 09:44 PM 發表

貓貓好似門神咁  

貓貓好似左右門神 ...  

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

嘩!! 乜可以咁架??  真係令我大開眼界喎!!!!!!!!!!  

查實阿龜龜知唔知自己係去緊廁所架呢?  定係佢只知道自己俾人夾走唔甩?  

頂部

Edmund (馬拉糕)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (情與義,值千金~)
性別 男
UID 478

精華 1
帖子 9332
積分 11511   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-6
來自 馬拉
狀態 離線

發表於 2008-4-5 02:00 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Edmund 為MSN好友 通過MSN和 Edmund 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
  wow.....咁都得.....so cute~

頂部

水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

哈哈...係架...貓貓係龜龜o既左右護法黎架...[attach]34175[/attach]

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-4-5 01:17 AM 發表
嘩!! 乜可以咁架??  真係令我大開眼界喎!!!!!!!!!!  

查實阿龜龜知唔知自己係去緊廁所架呢?  定係佢只知道自己俾人夾走唔甩?  

初初 train 佢果陣時, 佢未知做乜, 有時急起上黎, 在未放在廁板之前會 nai 小小, 比我鬧得多, 佢就知道要忍住, 等到縛緊係廁板先至好痾。 當佢攪掂果陣時, 佢兩隻手會擺動, 令到 blue 廁板 與 white 廁板碰撞, 产生 Bounce-bounce 聲, 咁我就知道佢攪掂, 就可以幫佢抹 pat pat 啦!  
有一次, 我忘記幫佢fasten seatbelt (白色帶), 佢大大完, 隻手會擺動, yuk 黎 yuk 去, 結果攪到 up side down, 尾向天, 頭向廁所水, 咁o既情境, [attach]34177[/attach]你估都估到係點啦...無錯...成頭都係...[attach]34176[/attach]...都唔知好嬲定好笑...[attach]34179[/attach]
又有一次, 條 black seatbelt 縛唔緊, 跌o左佢落去, [attach]34178[/attach]又攪到一身都係...好慘...[attach]34180[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

我都想養陸龜 ... 之前見到 pet store 有得賣都會心動 ... 但係怕難養 ...  又唔知佢食乜 ... 又驚屋主唔鍾意 ...

其實養陸龜會唔會好大陣味 ka ?   陸龜食咩 ka ?   要注意 d 咩 ?

我都係愛龜之人 …  我都有養 3 隻巴西龜 ~     

十幾年o既陸龜唔係應該好大隻 ka meh ?   點解你o個隻仲係好似好細隻 ~~   

最後編輯: MT : 2008-4-5 11:10 AM

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

我真係服咗你啦
咁都比你諗到!勁!

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2008-4-6 04:51 PM 發表

我真係服咗你啦
咁都比你諗到!勁!

cho cho 你係咪話我 ar ?   勁咩 ?       

頂部

快速美言