诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] RMVB 聲不對畫
amytsoi     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 5554

精華 0
帖子 277
積分 931   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-10
來自 香港個仔
狀態 離線

發表於 2008-3-28 06:31 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 amytsoi 為MSN好友 通過MSN和 amytsoi 交談
RMVB 聲不對畫

X-Seek
此 X-Seek 主題價值 100 XS。 (天藍出手)
X-Seek 出題者 amytsoi 希望能在 2008-4-11 06:31 PM 前尋找到解決方案。
已於 2008-4-9 12:41 AM 由 mickeyGoUp 選出最合適的解決方案及關閉 X-Seek 主題。

有時候downliad的某些video file會聲不對畫... 想問下.. 應該怎樣才能修正回來? 用什麼programme來edit?
thank you!!!!

ultraegg :
代轉為x-seek主題, 希望更多人可以幫到你

[ 觀看解決方案 ]

最後編輯: ultraegg : 2008-4-1 12:08 AM

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

有沒有確定是本身 RMVB 有問題, 還是自己的電腦慢呢?(一次開太多資源之後,再開RMVB, 有時候會 聲比畫快....)

而且你是用什麼 播放 RMVB 的呢?建議用 MEDIA PLAYER CLASSIC....

mickeyGoUp :
Not the right answer. amytsoi found solution (post #10). But thanks for trying, super-hing. :)

X-Seek 解決方案 1/1   
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

做過少少research, 所得的結論正如樓上super-hung所講, 唔係rmvb本身問題的話, 請自行關閉一些程式, 最好只開 rmvb 一個, 以免因資源問題而做成聲不對畫!

但如果真係rmvb灴身問題的話, 應該無法解決, 因為已經係一個 decode好的file, 只好從新下載!

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326

閱讀權限 60

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-4-2 12:40 AM 發表
做過少少research, 所得的結論正如樓上super-hung所講, 唔係rmvb本身問題的話, 請自行關閉一些程式, 最好只開 rmvb 一個, 以免因資源問題而做成聲不對畫!

但如果真係rmvb灴身問題的話, 應該無法解決, 因為已經係一 ...

唔可以 自己剪接?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

回復 #4 super-hing 的帖子

我相唔係一件易事, 當然好專對咁將聲 同畫分開再剪接係絕對做到, 但home user 有無咁的application+hardware+技術  ........

頂部

風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326

閱讀權限 60

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-4-2 10:33 PM 發表
我相唔係一件易事, 當然好專對咁將聲 同畫分開再剪接係絕對做到, 但home user 有無咁的application+hardware+技術  ........

我都係講下笑

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 super-hing 於 2008-4-2 05:20 PM 發表

我都係講下笑

唔係喎,好似真係可以架喎!!  之前 agelessoldman 教過可以用 AviSync 去調較架喎,不過詳細 settings 就唔識勒!  但如果係因資源問題而做成,咁又可能唔同講法。

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

回復 #7 mickeyGoUp 的帖子

真係可以 ....

等我有時間的話試下先!

頂部

風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326

閱讀權限 60

有無SAMPLE FILE(聲不對畫) ? 可以 自己 研究下@@?

頂部

amytsoi     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 5554

精華 0
帖子 277
積分 931   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-10
來自 香港個仔
狀態 離線

發表於 2008-4-4 03:08 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 amytsoi 為MSN好友 通過MSN和 amytsoi 交談
首先多謝大家~~
不是電腦問題, 是個file的問題的

其實我在其他地方search過, 原來有個program, 叫 RealMedia Analyzer

點我前往介紹頁面

這是軟件的連結

是一個利用command prompt來用的

上面有個manual, 有教怎樣用, 只要輸入對應的指令就可以修改了, 不算太難, 只要多嘗試就可以了!!!

頂部

快速美言