遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 電腦插headphone/mic果度壞左
  Snowcat     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24

電腦插headphone/mic果度壞左

我部laptop呀~又帶麻煩比我啦
我頭先想插headphone 連 mic黎講電話 但係插完之後無反應呀
初頭係一半電腦喇叭出聲, 一半headphone出聲, mic無問題既
點知過左一陣, 我諗住插好d條線者...拒直頭無晒聲(mic出唔到聲)
而家點算好呀~我成日都要用mic講野架渦......
如果拎出去整貴唔貴架? 有無住係美國既人知道呀??

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

有冇試過換過個 headphone/mic 先呢?  可能係您個 headphone/mic 壞左都未定喎?  又或者,拎您個 headphone/mic 去第二部電腦試下。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

仲有一個可能係 sound card driver corrupted, 試reinstall sound card driver 啦

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20

換過其他headphone & mic都唔得

但我後來用左1舊usb插既 for IP phone 既"電話"
都聽到同講到, 甘樣係咪= 唔關個sound card事?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

關唔關 sound card 事呢?  USB 電話未必係用 sound card 出聲既,只要有岩既 driver 就可以用到。  咁即係話,多數係個 sound card 或者 driver 甚致係個插 lone 有問題。 本身個 laptop 既 speaker 出唔出到聲呢?

Snowcat :
出到呀, 只係拒detect唔到mic既聲
同埋插左headphone後, d 聲都係喇叭出!

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

[attach]33832[/attach]

妳睇睇個mic setting 有無唔見o左

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部

新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20

[attach]33937[/attach]

甘樣囉

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
Snowcat :
出到呀, 只係拒detect唔到mic既聲
同埋插左headphone後, d 聲都係喇叭出!

咦?? 咁即係 soundcard 無事,driver 亦無事喎!! 插左headphone後,d 聲都係喇叭出,咁即係話佢根本唔知您插左個 headphone 入去,即係有好大機會係個插位接駁上有問題。

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

咁正如米奇講, 9成都係個mic jack 出事喎!

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20

而家又無事啦渦...真奇怪
講真我無郁過D咩黎
只係隔左2日無用突然諗住試下, 拒又OK返...

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

Snowcat: RMK added for mickeyGoUp - PID 165549 [ view ]
mickeyGoUp: 咁有另外一個可能性: 阿雪貓您早幾日對耳失靈! (講笑講笑! 唔好丙!)
橫艾: I like your post! Thanks!!

最後回覆日期: 2008-4-1 08:28 PM
  編輯帖子
快速美言