遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [原創] [主菜] 日式牛井飯 [有圖]
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

[主菜] 日式牛井飯 [有圖]

食物分類 主菜
帖子標題 日式牛井飯 [有圖]

我自己覺得好味過香港吉x家0個d啦,不過始終都係日本吉x家既最美味
不過我住0個度無野好食,自己煮點都好味過出去食啦

材料:(一人份量)
邊爐肥牛 1/2包 (200 grams)
洋蔥       1/4個
白飯       1碗
芝麻       少許

調味:
水                              1/2杯
雞粉                           2 teaspoons
日式柴魚醬油(超濃縮)    1/4杯 + 3 teaspoons
味"西林"                      3 teaspoons

做法:
1) 先用 3 teaspoons 日式柴魚醬油醃肥牛 10分鐘
2) 洋蔥切絲放入冰水浸 10分鐘 (可令洋蔥更鮮甜),隔水
3) 鑊熱後加入洋蔥炒香,再加入肥牛炒至變色
4) 加入調味 (先用水開雞粉),加鑊蓋煮大約5分鐘至洋蔥軟身
5) 用大碗盛白飯,再將所以材料鋪上,上面再加少許芝麻即成

kitty問我日式柴魚醬油(超濃縮) 同味"西林"係咩
日式柴魚醬油(超濃縮) 淨係叫 Japaneses seasoning sauce
味"西林" 係 mirin style sweet cooking seasoing
我自己就0係canada住,去大統華有得賣
我諗多數日本supermarket/大少少既唐人地方都有得賣

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Rating:
2 reviews

最後編輯: ah_cho : 2008-3-3 03:15 PM

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我都聽聞可以響屋企自己整!  嘩! 依家有 friend 放埋 recipe 出黎添!  可以試整喇!!!  

日式柴魚醬油 唔知容唔容易買到架呢?  您響 T&T 果 d 買?

ah_cho :
t&t 0個d就有啦
同埋日本人/韓國人開既超級市場都有

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

乜野係味"西林"?

ah_cho :
讀音"林"
係日本既煮食調味酒咁既

頂部

doggiekitty     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
註冊 2008-1-23
來自 Animal Planet
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小神 於 2008-2-25 12:17 PM 發表
乜野係味"西林"?

I think the english labeling is "MIRIN", a sweet cooking wine.

ah_cho :
無錯,就係呢樣啦

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

嘈嘈 ....... 我想搬近妳屋企, 咁可以晚晚"痴"餐呀!

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-2-27 10:48 AM 發表
嘈嘈 ....... 我想搬近妳屋企, 咁可以晚晚"痴"餐呀!

係lor
成日都有好野食..

頂部

doggiekitty     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

趁住今日放假,諗住下廚威風下,Aiya, 弊家火!我淨係知道乜o野係味林,唔知道乜o野係日式柴魚醬油(超濃縮) ,同埋個English Name係乜?  所以買唔倒,整唔成!咁點算好呢?
Ah_CHO,請問介唔介意話我知呢?等我可以係屋企人面前威番一下,唔洗成日被人笑淨係獨孤一味餐蛋飯,謝謝!

ah_cho :
你等等,比15mins我,我upload 0個2枝野比你睇下啦

頂部

Snowcat     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24

呀~好想整黎食
可惜我諗我呢邊D細間既中國supermarket唔會有得賣果個咩
柴魚醬啦~~~可唔可以用第2 D野代替架?

ah_cho :
你可以試下用普通豉油加糖

你地0個邊無日本人開既shop呀?韓國shop都有

頂部

水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

我買唔到柴魚醬, 改用你教o既普通豉油加糖, 我同屋企人都覺得味道唔錯, 但賣相嘛嘛o地。No problem, 下次再試過, 一定會好過今次。

ah_cho :
你有無去大統華搵過呀?
佢哋應該有架,我嗰支都喺大統統買㗎

頂部

水中藍
性別 保密
UID 44587

精華 0
帖子 152
積分 854   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

回復 #9 doggiekitty 的帖子

Yes, 我有去過大統華搵過, 可能唔夠細心, 所以搵唔到. 今次我知道嫁啦, 會抄埋個名去搵, 下次整一定好味!

我很喜歡你教授的簡單烹調, 材料又容易準備, 兼且方便快捷, 幾時想吃都可以。  多謝晒!

ah_cho :
樽汁係同啲日本嘢一齊放,我諗去八佰伴嗰間會多啲啦

懶人係咁啦,其實啲食譜都係internet search返嚟
再抄抄下咁整
好彩我屋企有個咩食既食物焚化爐,好唔好食都會清晒佢,哈哈

頂部

快速美言