遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 襟 機 提 款 $4000 變 $3500
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

襟 機 提 款 $4000 變 $3500

【 記 者 張 嘉 雯 報 道 】 銀 行 自 動 櫃 員 機 準 確 度 再 惹 關 注 。 有 巿 民 欲 在 東 亞 銀 行 櫃 員 機提 取 4,000 元 , 但 櫃 員 機 只 吐 出 七 張 500 元 紙 幣 ( 共 3,500 元 ) 。 事 主 帶 同 收 據 及兩 名 目 擊 證 人 即 時 向 銀 行 追 討 , 但 銀 行 拒 絕 賠 償 , 疑 有 問 題 的 櫃 員 機 仍 繼 續 運 作 。
任 職 秘 書 的 張 小 姐 向 本 報 表 示 , 周 二 中 午 12 時 半 , 在 旺 角 彌 敦 道 720-722 號家 樂 樓 地 下 東 亞 銀 行 旺 角 北 分 行 櫃 員 機 提 取 10,000 元 。 由 於 每 次 提 款 上 限 為 6,000 元 , 故 她 分 開 兩 次 提 款 , 首 次 提 取 6,000 元 , 過 程 順 利 , 之 後 再 提 取 4,000 元 時 , 提 款 機 卻 只 吐 出 3,500 元 。

「 我 數 到 得 七 張 500 蚊 紙 , 當 時 我 後 面 有 兩 個 女 仔 排 隊 , 我 咪 叫 佢  睇  係 咪 我 數 錯  。 」 發 現 出 錯 後 , 事 主 帶 同 收 據 , 聯 同 兩 名 目 擊 者 即 時 向 銀 行 投 訴 , 要 求 賠 償 500 元 。 「 個 職 員 話 得 喇 , 又 叫  兩 個 女 仔 走 先 , 我 以 為 銀 行 唔 會 呃 我 , 咪 填 form ( 要 求 調 查 )  。 」
至昨 日 下 午 , 銀 行 仍 無 聯 絡 事 主 , 事 主 致 電 銀 行 , 銀 行 稱 核 對 櫃 員 機 紀 錄 後 , 發 現 鈔票 數 量 沒 有 錯 誤 , 故 不 會 賠 償 , 事 主 逐 向 旺 角 警 署 報 警 求 助 。 她 說 , 警 員 透 露 銀 行職 員 以 「 唔 方 便 」 為 由 , 拒 絕 向 警 方 交 出 拍 攝 到 提 款 情 況 的 錄 影 帶 , 又 表 示 近 日 亦接 獲 類 似 個 案 , 她 質 疑 銀 行 做 法 , 「 銀 行 家 唔 認 數 , 我 無 啦 啦 冇 500 蚊 。 」
東亞 銀 行 發 言 人 表 示 , 事 件 已 交 警 方 處 理 , 不 予 置 評 。 警 方 稱 上 述 事 件 列 作 糾 紛 處 理, 已 為 事 主 備 案 。 銀 行 僱 員 協 會 副 主 席 余 少 華 表 示 , 類 似 上 述 個 案 時 有 發 生 , 由 於銀 行 職 員 每 日 會 點 算 櫃 員 機 款 項 , 又 可 核 對 交 易 紀 錄 , 大 部 份 個 案 可 以 追 查 , 「 錯 機 會 好 少 。 」

我返香港多數一次過羅幾千蚊
如果出500蚊紙都成10張,唔通真係企0係部機前面數完先走咩
0個時唔係數少一張,係會全部無晒,因為比人搶晒,分分鐘連未襟0個d都無埋
而家人地有埋證人,間bank都可以想唔認數,真係過份boh

有次我0係mtr station0個d恆生atm襟$3500
佢竟然無晒500蚊紙唔出聲,出左35張100蚊
真係比佢激死呀,咁多張,想數都無得數啦
仲要羅住放唔入我個wallet啦,激氣
我而家用atm多數襟500蚊先,佢有500蚊紙出,我先會再襟其餘0個d

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

我用atm 之後都好少數錢..
唔係怕人搶..係怕阻住後面排隊d 人..
咁多人排隊..你企o向度數好似唔比人用咁..

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

咁既情況~~~~~

都唔係第一次聽到~~~~~

我戈陣有個同事~~~

禁機拿唔到錢~~~~

但係都係戶口扣左數~~~~~

結果都要搞成個幾月先追返條收~~~~

頂部

牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2008-2-7 02:23 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談
通常銀行都唔認數....一陣又話你數錯/屈佢....唔通銀行真係想人一拎完$$毫係部cctv到數一數先走人=-=

頂部

快速美言