诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 直接 transfer file 方法
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

直接 transfer file 方法

X-Seek
此 X-Seek 主題價值 30 XS
X-Seek 出題者 mickeyGoUp 希望能在 2006-7-8 12:36 PM 前尋找到解決方案。
已於 2006-7-8 10:35 AM 由 mickeyGoUp 選出最合適的解決方案及關閉 X-Seek 主題。

我想搵一個最易既方法﹐可以將一個或多個大既檔案經 internet 由我部電腦 transfer 去朋友部電腦﹐以下係我所知既方法﹐請問有無其他更好更易 setup 既方法呢 (因為對方唔係太識電腦)? 最好係如果斷左線﹐下次唔洗又頭再 transfer 過既。

- FTP
- P2P (BT...etc.)
- YM/MSN/ICQ...etc.

[ 觀看解決方案 ]
頂部

無主孤魂     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 186

精華 0
帖子 432
積分 287   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2006-7-1 06:52 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 無主孤魂 為MSN好友 通過MSN和 無主孤魂 交談 Gmail ICQ 狀態 Yahoo!
其實ftp 已經係最快最 好既方法架啦喎.....

如果唔係咁趕既....
燒隻dvd 出黎寄去囉....一定唔會data lost....(燒錄時出現error 除外...)

同埋 好似 cuteftp 個d....有得resume 架....(但好似有condition apply)

mickeyGoUp :
Thanks.. 我用開既 LeechFTP 都係有得 resume。 但 FTP 要 setup server﹐如果兩個唔熟電腦既人﹐就比較麻煩。 ><

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

用QQ,有繁體版,又有免費網絡硬盤,單對單傳輸斷線仲可以續傳。

要兩個人都 online 先 start 得?

頂部

碧海藍天     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 399

精華 0
帖子 43
積分 105   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-7-2

試下用 box.net
可能幫到你

雙方都要有 account 先用得﹐不過算係幾容易用既 web interface。 ^^

X-Seek 解決方案 1/2  [ 觀看下一個解決方案 ]  
頂部

jin     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 184

精華 0
帖子 112
積分 167   詳情

閱讀權限 40

QUOTE:
Thanks.. 我用開既 LeechFTP 都係有得 resume。 但 FTP 要 setup server﹐如果兩個唔熟電腦既人﹐就比較麻煩。 ><

可唔可以就咁俾個 link 佢,請佢\\用 GetRight ,Flash Get Download 呀??

唔得就可唔可以請佢用 IE 開個 FTP?

instead of http://www.xxxxxxxx.com
ftp://xxxxx.com
咁佢會唔會唔駛攪咁多野?

再唔係用 winRAR 切開佢幾份,再 send

再唔係 BT???

用 IE 開 FTP 的確係方便左一方﹐但另外果方仍要 setup FTP server.. ^^!

最後編輯: jin : 2006-7-2 10:22 PM
頂部

無主孤魂     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 186

精華 0
帖子 432
積分 287   詳情

閱讀權限 40

發表於 2006-7-3 12:24 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 無主孤魂 為MSN好友 通過MSN和 無主孤魂 交談 Gmail ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 無主孤魂 於 2006-7-1 06:52 PM 發表
其實ftp 已經係最快最 好既方法架啦喎.....

如果唔係咁趕既....
燒隻dvd 出黎寄去囉....一定唔會data lost....(燒錄時出現error 除外...)

同埋 好似 cuteftp 個d....有得resume 架....(但好似有condition apply)

咁....如果兩個都唔熟pc 既...真係....冇計架啦喎...
msn / ym / icq 呢d files transfer 真係唯一方法....
起一個 torrent file 都唔算simple  啦....

再唔係...如果個file 唔係太大既....或者搵一d site 有得upload file 再比條link第二個download 囉....
.....有一個無聊d既方法.....開一個gmail account....upload d file 上去啦...再比個a/c info比第二個人.....gmail 有 2gb... (宜家好似有3gb)
應該可以contain 到你所講既大file 啦掛...

但講到尾....如果係for beginner用....都係用番msn/ ym/ icq 既files transfer 最好...

最後編輯: 無主孤魂 : 2006-7-3 12:26 AM
頂部

翠兒雀     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 165

精華 0
帖子 43
積分 123   詳情

閱讀權限 30
來自 冥王星
狀態 離線

如果係好多好多file既
不如買隻手指或者外置hard disc儲存左再比你個fd你佢部腦到save啦
夠簡單!!

我朋友相隔兩地﹐所以行唔通.. 不過唔該晒你既提議。 :)

頂部

ForeverFriend     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 22

精華 0
帖子 246
積分 584   詳情

閱讀權限 50
來自 U. S. A.
狀態 離線

我有時自己攪唔掂的時候, 我朋友就直接用 logmein 入去我部機, 幫我開埋 program.... 佢一個人做哂所有的 procedure,  整完仲幫我 turn off 部 computer..... 我唔識都唔緊要.... 唔知咁樣幫唔幫到你呢?  

logmein 唔洗錢?

頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50

My method is not 100% direct, but it may help a bit ...

You can try the following site :  www.mailbigfile.com

eventhough the file will go to other's email, but at least it can handle the big file up to 512MB, and it's quite easy to use.  Hope it can help!

Not a bad idea!

頂部

zafiro     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 143

精華 0
帖子 114
積分 210   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-24

windows live messenger 放入(我的共用資料夾),開住機,乜都唔洗理~!!

頂部

快速美言