遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 有無電子神童幫幫手呀?
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

有無電子神童幫幫手呀?

岩岩0係香港返黎,仲去埋日本
終於買到我既夢寐以求好耐既飯煲啦
係2段IH架,好神奇

但係個煲係日本電壓,即係 100V 50/60HZ
CANADA就係110V 60HZ
我想問下有無問題架?差成10V,即係10%
個煲會唔會好快壞,或者會過熱?
因為係智能飯煲,我擔心個VOLTAGE唔岩,會令個煲SHORT SHORT呀!

如果要變壓,邊度有個變壓器賣呀?

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

唔係要變壓器,應該買『穩壓器』。

ah_cho :
英文叫咩呀?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

如果您個飯煲係寫明 100V-220V 之類 (而家好多電器都係),咁佢本身已經會自動調較,響北美或香港都應該唔會有任何問題架播。

係 2段 IH 係咩黎?  

ah_cho :
我0個部淨係100v咋,所以先驚驚
PANASONIC IH FUNCTION,要返去查下正確既名叫咩,因為佢D FUCTIONS係日文,我唔係好SURE

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
ah_cho :
英文叫咩呀?

唔好玩我啦...我都唔識洋文嘅...仲要係專業名詞.....

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

voltage regulator = 穩壓器

transformer = 變壓器

2 樣係唔同功效, 嘈嘈要分清楚先!

至於妳個新玩具 .... 問清楚一句, 只限100v or 100/110v 都得?

如果只限100v 咁妳真係要買返個 voltage regulator, 但100/110v 咁就無問題啦!

事實上好少電器只限100v, 妳最好睇清楚本 manual.

呀~~ 仲有1 點可以補充, 一般大公司出品都有一段輸入電壓的容忍範圍, 大約係10 ~ 20%, 所以問題應該唔大, 當然壽命可能由20年降為15年

ah_cho :
就係個manual話淨係work for 100v,我先想問清楚
咁0個舊regulator邊度有得賣呀?
我唔望佢work20年啦,好好咁用10年都執到啦

最後編輯: ultraegg : 2008-1-30 02:31 PM
頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-1-30 01:38 PM 發表
voltage regulator = 穩壓器

transformer = 變壓器

2 樣係唔同功效, 嘈嘈要分清楚先!

至於妳個新玩具 .... 問清楚一句, 只限100v or 100/110v 都得?

如果只限100v 咁妳真係要買返個 voltage regulator, 但100/11 ...

transformer..一陣走左個機械人出黎wo..
飯煲機械人..勁~

btw, 個飯煲有乜特別..
我好多年冇用過飯堡..
o向我心目中..飯堡最多用埋黎煲粥咋wo..
有乜野咁神奇要你特登日本買番黎?

頂部

御忍幻零     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 44612

精華 0
帖子 943
積分 497   詳情

閱讀權限 40
註冊 2008-1-25
來自 盤古聖地
狀態 離線

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:
點解要特登去日本買個飯煲既@@

hihi~
你好~

ah_cho :
天藍個個都知我係一個漢奸啦,哈哈
最愛日本野,最好成個日本搬返屋企!

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

估唔到有咁多人對我個新玩具有興趣呀
IH係咩,其實我唔係好清楚
internet souce係咁講:
Hot (ahem) on the heels of Matsudoodooa's induction heating stove comes a similar contraption from Sanyo, but this one has a certain fondness for pressure cooking. The IH pressure rice cooker sports a copper lining that is reportedly sandwiched between layers of stainless steel and aluminum, which enables it to heat up quickly and retain a high degree of heat throughout the cooking process. Additionally, this device promises "even heating" that comes with the IH territory, comes in white / black (ECJ-XP10) or champagne gold (ECJ-V10), and will run you a staggering ¥131,250 ($1,076) when it lands in September.
即係用高壓黎煮熟d飯,我0個個0係panasonic,有2段IH,即係會用2個唔同壓力煮飯,另外,仲係銅外窩,聽講煮出黎d飯會好味d
仲有,basic野就係可以整下cake,煲下粥咁
最正係自動adjust煮飯時間同用水,只要加入米同個窩指示既水,無論d米受唔受水,都可以煮出軟硬適中既飯,仲有12小時保溫,就算保住12個鐘後先食,d飯都唔會起"樵"
再加埋個timer,我只要出門口前放晒d野入去,放學就會有新鮮飯食

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

ah_cho: RMK added for flash2man - PID 150897 [ view ]
ah_cho: RMK added for mickeyGoUp - PID 150901 [ view ]
ah_cho: RMK added for ultraegg - PID 150918 [ view ]
ah_cho: RMK added for 御忍幻零 - PID 151035 [ view ]

最後回覆日期: 2008-1-31 10:22 AM
  編輯帖子
快速美言