遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] Blog
LEE     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 11997

精華 0
帖子 114
積分 106   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-14
來自 Malaysia
狀態 離線

Blog

我想建立一个自己的blog,但是不知道那些website有提供?
各位,可以介绍一些好用的website吗?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

LEE 您好。  市面上的確有很多的 Blog 網站,在介紹前,可否讓我先了解一下您對寫 blog 的要求/期望嗎?  因為 新天藍 也設有一個 mini-blog 系統,因為是 mini,所以沒有具備所有的功能。 但視乎您的要求,或許新天藍的 mini-blog 已能幫到您。

1) 除了每天寫文章外/貼圖外,您想要的 blog 能提供甚麼其他功能呢?

2) 您的 blog 是完全公開給任何網上獨者閱讀的嗎?

3) 您會經常轉換風格模塊 (header 圖,背景顏色...等等) 嗎?  還是選定了便不會多轉?

4) 如果 URL 是 http://blog.lipscorner.net/?LEE 您會接受嗎?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

其實我想知新天藍個 blog 點用 ....

我都未係好搞得清楚 .....

頂部

driq     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 879

精華 0
帖子 284
積分 147   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-13

我都有用 Yahoo.hk 既 blog 我覺得都ok

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2008-1-29 10:12 AM 發表
其實我想知新天藍個 blog 點用 ....

我都未係好搞得清楚 .....

只要係自己出既 主題 ﹐就可以 click 右上角既 "加入 Blog"﹐佢就會同時響您個 blog 出現勒﹐而會員閱讀您既 blog 時﹐該主題係唔會受論彈權限所限制﹐即係話如過果您主題本來係響 "管理部" 出既﹐咁本來只有版主先可以睇到架嘛﹐但如果您 click 左 "加入 Blog"﹐咁其他用者 (甚至唔係新天藍會員)都可以響您個 blog 度睇到果篇文章及所有該主題既回覆帖子。

我地打算開一個新版區叫 天藍任您 Blog 版區﹐響裡面所出既主題﹐都會自動被加入作者既 blog 內﹐咁作者就唔洗專登去 click 佢勒。

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

http://www.blogger.com/home

還惦我用晒google d 野..
一個acc 搞惦晒..

頂部

藍之初
性別 保密
UID 11997

精華 0
帖子 114
積分 106   詳情

閱讀權限 30
來自 Malaysia
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-1-29 09:52 PM 發表
LEE 您好。  市面上的確有很多的 Blog 網站,在介紹前,可否讓我先了解一下您對寫 blog 的要求/期望嗎?  因為 新天藍 也設有一個 mini-blog 系統,因為是 mini,所以沒有具備所有的功能。 但視乎您的要求,或許新天藍的 mini-b ...

1) 除了每天寫文章外/貼圖外,您想要的 blog 能提供甚麼其他功能呢?
    我对blog所提供的功能了解不多,所以大概就是写文章/貼圖/音乐

2) 您的 blog 是完全公開給任何網上獨者閱讀的嗎?
   我不希望完全公開。

3) 您會經常轉換風格模塊 (header 圖,背景顏色...等等) 嗎?  還是選定了便不會多轉?
    2,3个月一次,我希望可以有很多的选择(backgroud), 我要有backgroud music

4) 如果 URL 是 http://blog.lipscorner.net/?LEE 您會接受嗎?
   我不想用新天藍的blog,因为没么功能。

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #7 LEE 的帖子

明白了!    有沒有試過 Xanga 呢?

頂部

藍之初
性別 保密
UID 11997

精華 0
帖子 114
積分 106   詳情

閱讀權限 30
來自 Malaysia
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-1-30 08:16 PM 發表
明白了!    有沒有試過 Xanga 呢?

没有!我只有一个某论坛所提供的blog。

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #9 LEE 的帖子

那麼該論壇所提供的blog有甚麼不完善的地方呢?  除了 background music 和很多的 background/風格外﹐您還有甚麼樣的要求呢?

頂部

快速美言