遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 認真的討論!如何令文章加精華?
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

其實新天藍一向冇乜人用精華主題數量黎比較實力,原因係 1) 版主未必有咁多時間; 2) 以版主既主觀角度去評核,好多時會出現不公平既待遇; 3) 若然真係要公平,就要有多位版主一同處理,但新天藍既人手暫時未能做到。

所以新天藍先設立 X-Seek 懸賞系統,由有需要既會員親自懸紅問問題,由該會員親自揀選答得最好既會員,親自將 d 懸紅積分分俾 d 回覆者。 而每一個開啟左 X-Seek 既版區都有一個 XS 榜,分出高下。  但有時會員未必識用 X-Seek,又或者未用過唔捨得羅自己 d XS 出黎問野,所以我地又有一樣野叫 "天藍出手",即係當版主認為該問題問得好,就會使用 "天藍出手",由 新天藍 幫作者出 XS,但最後都係由作者自己分 d XS 俾回覆者 (除非作者失左蹤,咁就會由版主代辦)。

至於新天藍既歷史..... 嘩! 唔知由邊度講起喎!  不如咁講啦,新天藍既前身係 森林國度 (唔知您有冇聽過),自從部份森林國度創辦人停止運作後,剩餘既行政人員聯同一 d 新合作伙伴,開設 新天藍 網站,繼續發揮 森林國度 時既宗旨: 力求創新,盡量脫離 "人有我有" 既做事態度。  所以,響新天藍,您會搵到好多係新天藍獨有既功能,又或者係一 d 比其他論壇早推出既新概念,而後其因為 "我地諗到覺得好用,人地都會諗到或者借用" 既原因,其後會見到大型論壇相繼推出類似既功能。 呢樣其實亦好難避免,不過最緊要都係用者能夠受惠姐!  

頂部

御忍幻零     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 44612

精華 0
帖子 943
積分 497   詳情

閱讀權限 40
註冊 2008-1-25
來自 盤古聖地
狀態 離線

好似聽過...
而XS 依個系統都幾得意~
但係可能我比較古老,仍然停留o係3~4年前o個d得精華貼既年代@@
哈~
所以XS同精華都要~
多d努力付出一定有好既收獲既~

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

haha
好似我呢d 懶人..
係唔會因為有精華貼或者有XS 而多d 講野..
只係諗到乜就講乜..
要去計住點樣先有精華同XS太辛苦la ..

頂部

御忍幻零     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 44612

精華 0
帖子 943
積分 497   詳情

閱讀權限 40
註冊 2008-1-25
來自 盤古聖地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小神 於 2008-1-29 09:17 AM 發表
haha
好似我呢d 懶人..
係唔會因為有精華貼或者有XS 而多d 講野..
只係諗到乜就講乜..
要去計住點樣先有精華同XS太辛苦la ..

但係你有好多XG喎~

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 御忍幻零 於 2008-1-29 11:47 PM 發表

但係你有好多XG喎~

你玩多一排就會有架啦!

頂部

快速美言