遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 唔係正版windows
薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-8-12 11:15 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
唔係正版windows

上個禮拜開始update唔到~佢話我部腦唔係原裝
但係就日日開親電腦到但d野出黎話叫我買正版
個warning實在太煩~有無得turn off佢呀~

唔該~~ ><

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

dragonli     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423
積分 1190   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-24
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2006-8-12 23:15 發表
上個禮拜開始update唔到~佢話我部腦唔係原裝
但係就日日開親電腦到但d野出黎話叫我買正版
個warning實在太煩~有無得turn off佢呀~

唔該~~ ><

你個係咩windows黎架?

薰衣草 :
老翻(掛)xp

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

係個 auto update 彈 message 出黎?

有冇試過關左 auto update 呢?

Start > Control Panel > System > Automatic Updates (tab) > Turn Off Automatic Updates

薰衣草 :
turn off 左架喇

頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

sounds like you install the current validation update from windows update ...
you need to use some tools to remove the registry for this update from your windows, and then disable the autoupdate that Mickey mentioned.

since I can't post this utility here, I will send it to Mickey and let him to post here.

http://www.rogepost.com/dn/p4qh/RemoveWGA.rar
http://www.rogepost.com/dn/6pdf/ ... atch_Remove_WGA.rar

薰衣草/mickeyGoUp :
唔該晒 -
mickeyGoUp: I used web space to upload.

最後編輯: mickeyGoUp : 2006-8-19 11:01 PM

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-8-20 04:12 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 hkbc_oldcake 於 2006-8-19 12:54 AM 發表
sounds like you install the current validation update from windows update ...
you need to use some tools to remove the registry for this update from your windows, and then disable the autoupdate t ...

岩岩整左
事下先~~唔該晒

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

maxdollar     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 8249

精華 0
帖子 9
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-21

Sounds like you need the WGA fixed.

you may find it in  the net easy.

good luck.

頂部

pc69yeung     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 3196

精華 0
帖子 12
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-3
來自 hong kong
狀態 離線

我想問如果唔 update 個 windows 會唔會日後會有其他問題呀?

頂部

xshinx     Rank: 1
XS缺
性別 保密
UID 7251

精華 0
帖子 49
積分 85   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-17

QUOTE:
原帖由 pc69yeung 於 2006-9-27 01:15 PM 發表
我想問如果唔 update 個 windows 會唔會日後會有其他問題呀?

你唔update 個 windows 上綱唔好周維去 ,  

其實window update 最主要係更新window 本身漏洞, 唔係正版好難更新到High-priority updates

如果唔更新High-priority updates 好意被人攻擊中毒,例加木馬.廣告..等等 你有幾好防毒都變成無咩用

如果係商業IP 死硬 除左被攻擊更嚴重 Microsoft  中會寄信比你 (可能要你張公司所有電腦註冊號碼寄回) ,

有很多解破woindow更新,都是不完整更新或今日ok 明日唔work ,而家都無方法可以完全解破High-priority updates

薰衣草 :
咁可以點算

頂部

pc69yeung     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 3196

精華 0
帖子 12
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-3
來自 hong kong
狀態 離線

咁如果 WGA 唔更新問題嚴重嗎.... 真係好煩呀

頂部

xshinx     Rank: 1
XS缺
性別 保密
UID 7251

精華 0
帖子 49
積分 85   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-17

QUOTE:
原帖由 pc69yeung 於 2006-10-1 12:09 PM 發表
咁如果 WGA 唔更新問題嚴重嗎.... 真係好煩呀

屋企用翻版, microsoft 知你用翻版但唔會理你,因為屋企用既電腦一間屋最多2-3部, 理你浪費佢時間, 你用開 Microsoft OS 對佢市場更有幫助

用翻版就睇你對window 認識 ,自已中左木馬又唔知,重上銀行打密碼...........

如果部機要黎打機上網無咩重要野,用翻版 ..最多Format 重裝

最後編輯: xshinx : 2006-10-2 01:05 AM
頂部

快速美言