诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 張相冇啦啦變黑
  Littlelover    
XS飢民
性別 保密
UID 114

精華 1
帖子 93
積分 -10   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24

張相冇啦啦變黑

X-Seek
此 X-Seek 主題價值 100 XS
X-Seek 出題者 Littlelover 希望能在 2008-1-20 03:05 PM 前尋找到解決方案。
已於 2008-1-22 05:05 AM 由 Littlelover 選出最合適的解決方案及關閉 X-Seek 主題。

我個frd 將d 相upload 左去電腦之後
佢將其中一張rotate ,然後張相就連人帶bg 都變到好黑
我試過用photoshop 幫佢整,但係作用唔大
你地有冇遇過咁既情況?有冇咩辦法可以將張相變返之前咁

PS 佢已經delete 左SD card 果d相

Thanks!!

[ 觀看解決方案 ]
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

rotate 完後變到好黑?  真係未試過喎!  請問佢係用咩黎 rotate 架呢?  通常 rotate 完再 save﹐個 software 有可能會用唔同既 settings 去 save﹐而影響幅相既質數。 但如果變黑﹐係個 level既問題﹐普偏黎講﹐﹐好少會更改 果 d settings 播...  

佢仲有無 rotate 過其他相呢?

如果張相變左太黑﹐即係好多 data 而經 lost 左﹐就算您較 brightness/constrast 都應該唔可以變返原來既質數﹐ 我諗您要打定輸數。  

Littlelover :
我諗佢係應該係save 左先rotate,佢send 張相俾我時,thumbnail 度睇果時都冇事,但係一開黎睇就變到好黑,
其他相就冇問題。
佢同我講話張相佢好鐘意,我先試下幫佢問咋,不過正如你所講,應該都冇乜辦法可以復原。

X-Seek 解決方案 1/2  [ 觀看下一個解決方案 ]  
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

正如米所講, 呢個情況下大多數無法用普通的 application recover, 除非有專業的知識. 現時可行的方法只有 recover 已 delete 的相, 希望以下的 post 可以幫到你

http://www.lipscorner.net/viewth ... ight=data%2Brecover

http://www.lipscorner.net/viewth ... ight=data%2Brecover

我已經copy 左條link 俾佢,希望有用啦
但係我想問,係咪淨係可以recover 到d啱啱delete 左既相,如果delete 左好耐果d 有冇辦法recover 到架?

X-Seek 解決方案 2/2   
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
但係我想問,係咪淨係可以recover 到d啱啱delete 左既相,如果delete 左好耐果d 有冇辦法recover 到架?

可以舉個例:  一間酒店﹐ 205 號房原本係住左人﹐ 但而家個客人 check out (您 delete 個 file)﹐front desk 就會響本簿度寫低﹐列明呢間房已經無人住 (OS update File System Table)﹐ 但其實個客人仲響房度執緊行李 (你個 file 仲響 harddisk 上)。 到下一位客人 check in (有新 files)﹐front desk 見

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:

可以舉個例:  一間酒店﹐ 205 號房原本係住左人﹐ 但而家個客人 check out (您 delete 個 file)﹐front desk 就會響本簿度寫低﹐列明呢間房已經無人住 (OS update File System Table)﹐ 但其實個客人仲響房度執緊行李 (你個 file 仲響 harddisk 上)。 到下一位客人 check in (有新 files)﹐front desk 見到 205 房空左﹐就俾間房個新客 ﹐並響本簿度寫返低 205 房有人住(又再 update File System Table)。 當個客人上房 (寫個新 File 落 harddisk)﹐見到有人響房裡面﹐就趕佢走 (真正 delete 舊既 file)。

一般 Data Recovery﹐就係去個 Harddisk 搵返原來檔案未被完全 delete 既 data﹐還原返成為您想要既檔案。  所以﹐如果時間過左越耐﹐ 間房俾新客人住左既機會就越高勒。

仲有﹐真正黎講﹐一個 file 係被分開好多部份﹐分佈響 harddisk 上唔同既位置。  所以﹐有可能100部份既其中8個部份被新 data replace 左﹐咁您 recover 返既都唔會係完整既 file 囉。

哦~~我明喇~
咁如果應用喺SD card 度,又係咪一樣情況呢?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
哦~~我明喇~
咁如果應用喺SD card 度,又係咪一樣情況呢?
   ...

一樣, 無論係memory card / HDD 原理都一樣

ok 明白~

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-1-15 02:53 AM 發表

可以舉個例:  一間酒店﹐ 205 號房原本係住左人﹐ 但而家個客人 check out (您 delete 個 file)﹐front desk 就會響本簿度寫低﹐列明呢間房已經無人住 (OS update File System Table)﹐ 但其實個客人仲響房度執緊行李 (你個  ...

即係 永遠都有記錄?

定係到咁上到 既日子(如 60日) 咁就無哂,,搵唔番?

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 super-hing 於 2008-1-15 10:05 PM 發表

即係 永遠都有記錄?

定係到咁上到 既日子(如 60日) 咁就無哂,,搵唔番?

Haaa.. 原來酒店唔係最好既例子!  Check out 左既客人,係會響本簿度用擦膠擦左原來記錄,所以係唔會再記得以前邊個住過。

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-1-17 07:25 PM 發表

Haaa.. 原來酒店唔係最好既例子!  Check out 左既客人,係會響本簿度用擦膠擦左原來記錄,所以係唔會再記得以前邊個住過。

i see,  即係,只會記錄一陣, 一有 人CHECK IN 就會 唔見左 邊位住過既記錄....

但係 係即時 會唔見定係 會在一定既時間 先會唔見的呢?

如果 我用左 "CLEAN DISK" 咁仲搵唔搵得番??

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

Littlelover: RMK added for mickeyGoUp - PID 147932 [ view ]
Littlelover: RMK added for ultraegg - PID 148042 [ view ]
Littlelover: RMK added for mickeyGoUp - PID 148416 [ view ]
Littlelover: RMK added for ultraegg - PID 148463 [ view ]

最後回覆日期: 2008-1-17 05:50 PM
  編輯帖子
快速美言