遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 想幫隻pet 移民
  小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

想幫隻pet 移民

想問下..
如果我o向melbourne 想帶埋我隻天竺鼠番hk..
要幾多錢同要乜野手續架?
要唔要搞好耐?

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

响澳洲帶返HK 要點, 我真係唔知, but 如果以大家都係英聯邦咁計, 可能同加拿大嘅手續係差唔多. 我今日冇時間寫, 聽日上嚟再講你知啦.

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

1. 要帶隻pet 去獸醫度打針同攞証明文件 (你要同佢講你隻pet 要去邊個國家, 咁個獸醫就會準備相關文件)
佢應該仲會比兩粒強力sleeping pill 你隻pet 上機前食嘅.

2. 問吓airline 點樣同佢安排搭機, 照計你隻pet 個size 咁細, 應該可以跟你一齊响個客艙度. (但經過911 後仲得唔得就唔知啦) 若果可以跟你一齊响個客艙度airline 有指定size 同質地嘅pet cage, 你要check 清楚.

3. 去機場check 吓當日你隻pet 要經由邊處check out, 你同佢係唔同一度check out 架, 所以要提早check 吓响機場邊度.

4. 揾朋友問清楚HK 方面有關你隻pet 所需嘅入境資料, 到時你返到HK 先知漏咗, 好大鑊!

5. 唔同國家唔同品種動物需要隔離檢疫嘅時間都有所不同(HK), 但多數唔會扣留超過一個月.

希望以上資料幫到你啦 ~

頂部

水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634

閱讀權限 50
來自 天堂
狀態 離線

THX..
但係要隔離o既話..
係o向澳洲隔離定香港隔離?

woodstock :
梗係香港啦!主人通常都會好"肉赤",
而隻pet 响隔離期間都好可憐, 大部份都會受驚......

頂部

eijifujii     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 382

精華 0
帖子 10
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-7-2

回復 #4 小神 的帖子

澳洲返香港如果齊documents同vaccinations既應該唔洗quarantee,我隻狗同貓貓都唔洗,不過就要sure自己會唔會再返澳洲,因為如果返左香港想再返澳洲就一定要要響澳洲quarantee喇,所以佢地依家有blood sample留響澳洲in case我地要返去既話可以方便d.

至於airline方面, quatas好同cathy都應該唔比動物on board, hand size都唔得,仲有, 千其唔好要transit既flight, 越短時間越好, 同埋你要問埋可唔可以買insurance,返香港就無喇,依家唔知有無,最好同日走,你隻pet可以當extra luggage走,平好多,or else就當cargo收費架喇.

我有friend坐luthansa就超正,可以響機場一齊check in than on board, 不過佢去europe, 唔同d既. for details你可以fax or email去香港漁農自然護理署, fax係(852) 2311 3731, email係mailbox@afcd.gov.hk睇下香港呢邊要d咩documents同vaccinations, 佢地request既野一定要arrival既時候齊哂,如果唔係要quarantee或打回頭就出事喇.hope this help.

最後編輯: eijifujii : 2007-11-25 11:43 AM
頂部

水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634

閱讀權限 50
來自 天堂
狀態 離線

回復 #5 eijifujii 的帖子

THX...
我得閒會send email 去問下..

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

woodstock: RMK added - PID 142082 [ view ]

最後回覆日期: 2007-11-23 08:24 PM
  編輯帖子
快速美言