诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

電影名稱   鐵三角 (Triangle)
電影種類 Drama
電影語言 Cantonese
主要演員 任達華.古天樂.孫紅雷,林家棟,林熙蕾
導演 徐克,林嶺東,杜琪峯
電影簡介 - NONE - [ Edit ]
[ Edit Movie Info ]
睇o左既朋友﹐歡迎入o黎俾俾分(按右邊星星)﹐同埋講講齣戲您鐘唔鐘意好嗎(中英文回覆都無問題)!

Hi!!! You are welcome to discuss about this movie. Come on! Tell us whether you like it or not! Your review can be in either Chinese or English. You may also use the Star Rating System to rate this movie (right side).

此主題只供影評討論,如要尋找有關此電影的分享,請試試 >> 天藍幫您「搜」

This thread is for movie review only, if you are looking for online sharing of this movie, please try >> 天藍幫您「搜」
Rating:
5 reviews
標題: 鐵三角 (Triangle) [劇情] [粵語]
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

鐵三角 (Triangle) [劇情] [粵語]

電影名稱 鐵三角 (Triangle)
電影種類 劇情
電影語言 粵語
主要演員 任達華.古天樂.孫紅雷,林家棟,林熙蕾
導演 徐克,林嶺東,杜琪峯
放映日期 2007-11-01

[attach]27375[/attach]

睇左既朋友﹐歡迎入黎俾俾分(按右邊星星)﹐講講齣戲您鐘唔鐘意好嗎(中英文回覆都無問題)?

Hi!!! You are welcome to discuss about this movie.  Come on!  Tell us whether you like it or not!  Your review can be in either Chinese or English.  Or use the Star Rating System to rate this movie (right side).

尋找有關此電影的分享 Search for online sharing of this movie >> 天藍幫您「搜」

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

最後編輯: mickeyGoUp : 2008-1-25 11:51 AM
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

This post contains LIPS.  Please click below to listen.

This post contains LIPS. Either you have not logged in or you do not have permission to listen.
頂部

sonice (心靈寫譜師)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 保密
UID 26

精華 1
帖子 805
積分 304   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-23

原來係三個導演分開拍﹐你唔講我都唔知添哈~
覺得套戲唔係個個人會認為好睇﹐我係其中一個。
劇情想帶出一堆懸疑然後逐步開門見山﹐但唔係太惦。
尤其係林熙蕾個part﹐真係唔知想點﹐後尾好似鬼上身﹐又好似突然好返﹐同班人一齊跑黎跑去﹐最交唔到貨係古天樂﹐拍咁耐戲未進步過。 @_@
除去呢d因素﹐故事開頭都吸引﹐同埋主要班底強勁﹐個個識做戲(古天樂外)
俾3粒星哈哈

我估第一段係徐克出品。佢好興搞d超現象呀﹐神秘呀個d。
中間同後尾唔係好肯定﹐因為唔係好清楚林嶺東既路﹐或者係唔太記得哈~
我估杜琪鋒係埋尾個位﹐因為黑夜﹐槍戰﹐林雪都有齊。
估錯左唔好扣我分和

頂部

Coolio     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 43001

精華 0
帖子 5284
積分 1132   詳情

閱讀權限 50
註冊 2007-9-28
來自 planet earth
狀態 離線

I saw it on dvd recently, would like to participate in the discussion as well.

最後編輯: Coolio : 2008-1-25 12:56 PM
頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

This post contains LIPS.  Please click below to listen.

This post contains LIPS. Either you have not logged in or you do not have permission to listen.
頂部

sonice (心靈寫譜師)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 保密
UID 26

精華 1
帖子 805
積分 304   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-23

講得好詳盡和米奇﹐成個戲佬咁既
剛剛做左個簡單research﹐確認左
頭段係徐克﹐中間係林嶺東﹐尾係杜琪鋒。

我幾肯定既係﹐
套戲標語 入面既 天在算 ﹐地在轉﹐人在戰係佢地 段落既分界線。
確定左 天在算 地在.. ... 係導演交接位之後﹐易估左 XD

聽返你講架車兜圈個段﹐咁都俾你捉到  ﹐ 我諗係佢地導演既交接位黎。
而 第一二段既交接位我估會係﹐條屍入隧道個刻。
本來諗係係屋企傾點處理條屍個段﹐但應該唔係﹐如果諗深d既話﹐會感覺到屋企係另一個片段既序頭黎。

天在算﹐明顯係講佢地無得揀﹐上天安排左除非去打劫﹐唔係就去偷屍﹐無選擇餘地。
地係講佢地點樣兜轉回避計畫等等令到其自身環境有所改變。
最後既人﹐當然係人在戰﹐無咩好講。就係要戰

見到網上有人講左其中幾句好到位。
如下:
男人到了中年,勞碌了半生卻一無所有,
終日為了供樓、糊口煩惱,
即使如此,也極之不願去做犯法的事。
這是部男人自嘲的黑色電影,
用挖掘到唐代古董去諷刺人性,嘲弄黑白兩道,
三位名導 徐克、林嶺東、杜祺峯合作拍攝的遊戲作品,
不是互飊較量導技,
只是印證歲月洗刷下歷久常新的友誼罷了。

到返我。
當然﹐佢地興起想黎多次分導演戲都未可知。
眼訓@___@
米奇真衰﹐要我半夜四點幾回你呢個post

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

頂部

Coolio     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 43001

精華 0
帖子 5284
積分 1132   詳情

閱讀權限 50
註冊 2007-9-28
來自 planet earth
狀態 離線

sorry for the late reply, as with which director was responsible to which part of the film...

I wasn't sure of the first two parts, but the last portion got to be "Johnny To" with his signature gun fight scene and mood...

I read some mediocre reviews on yahoo movies. therefore there wasn't much of expectation beforehand, but it turned out quite entertaining

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

我睇果時係唔知咁多野..
冇留意有三個導演..
不過我覺得個故仔本身係唔錯..
但係中間都有好多地方接得有d 奇怪..
原來係因為3個導演..
最奇怪就係林熙蕾以為撞車死左..
又番生..
個古董佬本來為左追件古董..
唔理林熙蕾生死..
但係尾又會放棄件古董重要幫個警察..
不過我就鍾意個開頭..
講佢地冇得揀..要去偷古董..

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小神 於 2008-2-5 05:42 AM 發表
.....
最奇怪就係林熙蕾以為撞車死左..
又番生..
...

哈哈!  無話佢死左姐?  不過好似撞得幾傷﹐唔知點解又特然無事?

係呢呀係呢!  其實林熙蕾係唔係有妄想証呢?

頂部

快速美言