遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [AB-Calgary][港式] 大戶人家
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

[AB-Calgary][港式] 大戶人家

餐廳名稱 大戶人家
菜式 港式
主要地區 AB-Calgary
地址 新大統華個mall

離晒大譜,食屎咁食 <--- 形容晒

佢岩岩星期一開張
琴晚 (星期六) 就諗住去試下啦
客就好多,要等十分鐘位 (其實係有臺,但係無人執)
都算啦,"新屎haan"多,無辦法
入到去一睇menu,嘩! 得20個items (食物),drink就多呀,奶茶0個d (茶餐廳野飲)
仲要好貴,一碟菜要 13 蚊,平時出去食都係 12 蚊,不過係2倍份量
我地8:35落左單,叫左:
1) 四川牛肚
2) 魚肚羹
3) 王后雞
4) 豆苗
5) 海鮮炒飯
我地後面仲有一臺同我地一齊落order
等,等,等,等到 9:10,後面d野都到晒啦
我地仲係無野食,就叫左個姐姐問啦
佢話:係呀,你地等下啦,我地成個星期都係咁忙  <--完全無諗過要同我地check單
再搵第二個,佢話幫我地check下
過左一陣,佢返黎問我地order左咩
佢間野係用電腦system,有落order無理由check唔返
我專登唔講details比佢聽,淨係話有羹,菜,雞,牛,炒飯
如果有落單,張單有晒呢5樣就一定係我地啦
咁佢又行走,過左一陣,另一個高級d (叫住肥妹先) 就過黎
再問我地orde左咩,我話講左比阿姐聽啦
佢地死都唔認無落單
咁ok,我再講過,我地叫返  1,3-5,無叫個羹啦
肥妹話好快,5分鐘有得食
9:30出左個牛,牛肚梗係快啦,都唔係熱食
叫左傳菜羅spicy sauce,佢話:叫企臺啦 <--請你返黎淨係羅碟野出黎??
我地比晒bad face咁話:你幫我叫啦
無幾耐,肥妹話無晒王后雞,下 ?你唔早講,改左個荷葉蒸雞
食完又係等,等左十分鐘,個菜閃出黎啦,好細碟,算,肚餓都要食
又食完啦,再等多15分鐘,差唔多10點,碟雞出啦,係用蒸籠,個蒸籠就大啦,得幾舊雞,仲要係我阿麻蒸0個種拜神雞style
我地好快食完d雞,又等。。。
肥妹見我地食完,問我地d野出晒未
我地話個飯無到,不過埋單啦,佢話幫我地跟,但係我地堅持要埋單
佢話唔好意思
張單黎左,41。18
我個frd比左 40 cash (本來係佢請我食飯慶祝生日),無散紙
我bf話比個quater佢,我話:25cents即係益左佢
我數都數夠18cents放落去
如果有得再減,我會再比少d啦,咁叫service?
食餐香港style酒樓仲耐過食法國菜

講返41。18 3樣野真係好貴
我地平時出去食和菜,3個人35一定得,仲要係多都有得pack走
今次係一d都唔飽
我地跟住仲要去食車仔麵

所以我地以後都唔會再去,雖然係近我屋企
我地寧願楂多15分鐘車去chinatown啦

Rating:
1 review

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

唉!絕對同情你嘅遭遇.
我就冇你咁好脾氣, 若果係我等咗咁耐,
連問三個人都發現未落單, 我經已起身走咗.
我係 service 第一, 嘢食第二嘅人,
所以 service 差, 我一定無面俾 ~~

ah_cho :
所以我要唱衰佢!!!!!!!!!!!!
我都講左比我阿爸聽
佢成日0係chinatown打凳,一定會話晒比佢地frd聽。。。。

頂部

dicedice     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 11006

精華 0
帖子 10
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-3

我仲聽講果度D枱枱凳凳坐得好唔舒服..

ah_cho :
我坐卡位,係sofa,所以叫ok
坐我對面個frd一個人,所以直頭成個人訓左0係度

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

妳太好人啦嘈嘈, 換轉係我, 走人好耐啦!! 我直情聲都唔就走, 啋佢地都傻呀!

ah_cho :
我都想走啦
但係人地請我食飯左生日,又唔想搞到不歡而散,不過最後都係。。。。。

頂部

impressions     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 2905

精華 0
帖子 11
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-2
來自 Canada
狀態 離線

i went to dim sum there

the teapots look like 尿壺﹐ 又唔底,無咩新意, 都係食反鬼老野

ah_cho :
我都係咁話,鬼佬野點都有保證

頂部

bingmm     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 43733

精華 0
帖子 5
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2007-11-22

not that bad!!!

understand how u feltl la been T.POT twice (for dim-sum & dinner), to be frank, the food there was pretty good, although it took about half hr for my order, but the service was not that bad (UR CASE WAS SPECIAL,I THOUGHT)

ah_cho :
就算唔講service,個價錢都唔抵啦
係貴!

頂部

藍之初
性別 保密
UID 43733

精華 0
帖子 5
積分 100   詳情

閱讀權限 30

回復 #6 bingmm 的帖子

我覺得OK la, the day before yesterday, dinner with my BF at Dae Jang Geum (Korean Restaurant at 10AVE) costed us $85 (incl. 15%TIPS)
we often went SCK for lunch or teatime, $30-40 for two, I think that's acceptable la!!!

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 bingmm 於 2007-11-22 05:28 AM 發表
我覺得OK la, the day before yesterday, dinner with my BF at Dae Jang Geum (Korean Restaurant at 10AVE) costed us $85 (incl. 15%TIPS)
we often went SCK for lunch or teatime, $30-40 for two, I think th ...

Wow... korean for $85?  That's pretty pricey!  But I think a lot of Korean restaurants are like that.  Here in Washington D.C. area, there are some Korean AUCE buffet (grill at your own table) for USD18-25, they are run by Koreans, and a lot of Korean customers like to go there.  I realized that, if I go to a non-AUCE Korean restaurant, I always had to fill up myself with rice, and I ended up paying USD 20.  So, I prefer to go to AUCE ones, where I can eat all the meats I want, for the same price.  

However, lunch for CAD30-40 for two is still kind of expensive, isn't it?  Is that the normal cost for lunch in Calgary?

ah_cho :
我地平時都係叫麵或者special 0個d
2個人lunch/dinner都係under $30
下午茶仲平,under $20

頂部

藍之初
性別 保密
UID 43733

精華 0
帖子 5
積分 100   詳情

閱讀權限 30

回復 #8 mickeyGoUp 的帖子

kind of...depends on what u order
we usually order 1 meat dish($10-15), 1 vege. ($11)and fried rice ($9-13)(OR 1 more vege w steam rice)
...plus TAX & TIPS
most HKnese just order a noodle soup, a plate of fried rice/noodle or a BBQ combo special (e.g. BBQ pork w steam rice, serve w drink OR soup blah..blah), like those, just cost $7-12 per person
we often went Viet-Nam restaurant for lunch as well, two house special viet-nam noodle soup + 1 order spring roll, $22 for 2

頂部

poorpoor1     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 43739

精華 0
帖子 3
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2007-11-23

it wasn't that bad

ah_cho,明白你的感受,不過我上星五同我堂大佬、啊嫂仲有幾個朋友去大戶人家食,overall 都算唔錯。不過也很同情你的感受。

因我堂大佬生日,想order壽包,不過佢地無(無計,自己沒有預定)。果日都係星期日,好鬼多人,不過我都好快有位。order左20分鐘有野食,味道不錯,份量一般。我坐梳化位,幾舒服,不過檯腳頂腳,美中不足。埋單110連tips(五個人食),價錢ok啦。我就一定會再去,因近我屋企。
點心都食過,唔錯。最鐘意食流沙飽。yummy

ah_cho :
你就好彩啦
可能開左一排,run得好左d啦,d staff會熟手d
不過我諗我都唔會再去啦,又唔係咁就腳,同埋d野都無咩特別

頂部

快速美言