遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [New York-NY] [港式] 糖潮 Sweet-n-Tart Cafe
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

[New York-NY] [港式] 糖潮 Sweet-n-Tart Cafe

餐廳名稱 糖潮 Sweet-n-Tart Cafe
菜式 港式
主要地區 NY-New York
地址 76 Mott St, New York, NY 10013-4811
電話 (212) 334-8088

其實 new york 唐人街有好多其他選擇﹐不過當日我地一行十三人﹐又有長輩在場﹐又唔係我地頭﹐所以就由得佢地決定去邊度食囉。

糖潮我係第二次食。 老實講就普普通通﹐不過不失。 價錢因為比起其他較貴﹐所以就連星期日 lunch 都唔係太多人去﹐想傾計唔會太曹﹐野食方面唔係難食﹐但又唔係話必食。

蒜香雞
我響加拿大  Edmonton 或 Toronto 都食過好多好食過佢既

蜜汁燒骨 (之類)
都 ok 既﹐好送飯。

唔記得個名﹐值得一提係綠食既汁係西洋菜汁黎。 呢味菜幾得意﹐不過就唔係話咁抵食﹐未試過都可以試下既﹐但係我唔會話想再叫囉。

沙爹肥牛炒河
Ok 啦﹐一般炒河。

西洋菜肉餃
呢味係果餐食咁多度菜我覺得最出色既一度!!  皮薄餡靚!  絕對值得一試!

薑蔥焗肉排
呢度菜都幾好味喎!  我第一次食咋﹐覺得幾好送飯﹐又無椒鹽肉排咁乾。

紫米耶果
個 waiter 話係招牌甜品喎!!  唔惦囉!  又稀又無乜紫米又唔夠甜 d 耶果有煮到淋晒....

芋頭西米露
呢個糖水雖然普通 d﹐但都好過個所謂 "招牌"。

芒果布丁
值得一提係佢個顏色比較古怪﹐黃黃啡啡﹐我朋友話有 d 蕉味。

Rating:
13 reviews
頂部

totoro     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 29

精華 0
帖子 340
積分 118   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-23
來自 Canada
狀態 離線

I like this

頂部

ka*chun     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 27

精華 6
帖子 1175
積分 922   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 Passion forest
狀態 離線

最特別都係有d綠色汁果個味菜......
上面果d係唔係蝦黎架....
不過, 菜汁...
咁會唔會好怪同有d菜腥味架....

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ka*chun 於 2006-7-3 04:00 AM 發表
最特別都係有d綠色汁果個味菜......
上面果d係唔係蝦黎架....
不過, 菜汁...
咁會唔會好怪同有d菜腥味架....

個汁就無怪味呀﹐不過 d 蝦就有 d 你平時食雲吞麵果隻味麵味﹐我唔識得講添﹐亦唔知果 d 係唔係就係蝦子麵既蝦子味呢?  有 d 朋友唔係咁鐘意囉。

頂部

faygain     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 868

精華 0
帖子 139
積分 522   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-13

I agreed that 糖潮 is very expensive... the food is not very tasty also.. just that it opens late at night, so when you are there late at
night and you want to have some Chinese food.. it is the place to go...

頂部

hkv3     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1388

精華 0
帖子 56
積分 146   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-20

faygain,雖然我地成日一齊去糖潮,
不過都係介紹人去粥之家啦!!
糖潮食宵夜就ok。

頂部

dho     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 1793

精華 0
帖子 1
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-7-25

Agree, I went there a few times and average at best.

頂部

zhaoyun     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 683

精華 0
帖子 116
積分 191   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-11
來自 NYC
狀態 離線

Compare to any restaurant in HK, 糖潮 is pretty bad

頂部

kyct79     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 1100

精華 0
帖子 53
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-7-17
來自 NY
狀態 離線

I used to go to Sweet N' Tart Cafe ( the one in Flushing), but now, I don't go there since the food is not that tasty and expensive,
Sometimes, if you go to 酒樓order take out, probably cheaoer than S N T. Anyway, you can say that is a pretty repesentative restaurant in NY.
But if you want to have good Chinese food, I suggest Joe Shanghai(鹿鳴春)

頂部

exfireex1     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 2091

精華 0
帖子 948
積分 175   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-30
來自 NY
狀態 離線

Well, everyone is right. Sweet 'n' Tart is not only expensive, not tasty, the worst thing is that they give you so little. They use to have another branch restaurant in Mott street too, not it is closed. I guess this shows that they don't know how to run their business and to keep customer happy.

頂部

快速美言