遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 會考獲升中六資格比率微升
倫二少     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 149

精華 0
帖子 1019
積分 252   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-24
來自 HK ppl@ MELBOURNE
狀態 離線

發表於 2006-8-8 04:50 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 倫二少 為MSN好友 通過MSN和 倫二少 交談 ICQ 狀態
會考獲升中六資格比率微升

今年8萬會考生中,有64%考生考取升讀中六的資格,較去年多了1.2個百分點,考獲10優的有25人。

中學會考明日放榜,當中4萬7千多人考獲入讀中六的最低要求。由於全港中六學額只有3萬5千個,有12000多名考生無法升讀中六。考獲14分或以上,可以在第一階段收生程序爭取中六學額的,則有2萬3千多人,較上年增加。

考評局(相關新聞 - 網站)秘書長姚培德表示,今年有25五名考生考獲10優成績,其中包括15男10女,較去年多10人;47人考獲9優,增加13人,包括25男及22女;考獲8優的有88人。中文科合格率有72%,較去年升2.1個百分點;而英文科課程乙合格率有78%,升3.4個百分點,但考生人數持續減少。英文課程甲的考生人數則增加,合格率近59%;數學合格率為74.5%。

嘩。。。今年多左好多叻仔叻女喎。。。
有成一半人夠14分讀中六喎。。。不過就有成萬幾人夠分都讀唔到 /.\
咁點算呢??
今年既十優狀元有成25個。。嘩。。太勁啦。。d中英數合格都越黎越高。。
咁多位會考生。。俾d掌聲俾自己啦。。

頂部

傻菇     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 153

精華 0
帖子 186
積分 150   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-24
來自 廢虛
狀態 離線

發表於 2006-8-8 05:57 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 傻菇 為MSN好友 通過MSN和 傻菇 交談
嗚..我估我可能係個萬幾人中既其中一個

頂部

terrybear     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 42

精華 0
帖子 125
積分 742   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

咁快又到會考放榜的日子
又再挑起我D傷心事((
不過我現時都唔錯,有工返、夜晚又去讀書,自我增值
希望所有考生都可以知道自己想行條咩o既路

最後編輯: terrybear : 2006-8-8 08:44 PM

頂部

HARO     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1111

精華 0
帖子 435
積分 141   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-17

依家 D 成績重係唔係 " 拉 Curve " 嫁 ?  

有o禁多 10A , 咪有好多人吃 " " !?  

頂部

快速美言