遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 10月2日 (星期二) 替工王開吹水post
  Flora     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (Fudoco)
性別 保密
UID 15031

精華 0
帖子 19391
積分 1030   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-11-2

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-10-2 10:18 AM 發表

norton過期即係要比錢renew, 妳可以uninstall然後裝其他代替, 例如avast - home user 係免費

BT得多, 係絕對會拖慢部機, 所以耐唔耐要用diskkeeper呢類program defrag個hard drive ...

有乜幫左????

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
woodstock: 我尋日响我自己個版度恐嚇 d 會員, 嘻嘻 ~~

女魔即係女魔, 果然利害!!   好奇想睇下妳點嚇人! 係呢個post呀?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 MT 於 2007-10-1 23:09 發表

我有用 disk defragmenter 呀 ...     

呢個係windows內的defrag, 作用唔係咁大, 都係用diskkeeper呢類效果大好多

另外, 建意裝埋ccleaner (http://www.ccleaner.com/download/), 幫妳clean up. 及 regdefrag (http://www.winaso.com/downloads.html) 係幫妳defrag registry, 都好有幫助!!

當然, 妳要耐唔耐clean up spyware, 例如用adware呢類.

最後編輯: ultraegg : 2007-10-2 11:48 AM
頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 Flora 於 2007-10-1 23:15 發表
有乜幫左????

比較 technical  少少, 難三言兩語答妳喎 ..... 簡單咁講, 希望妳會明白啦

一般情況下, 當妳download或delete file, 都會令hard drive內的排列出題唔連貫, defrag就係幫妳將file 排返好, 咁會令windows loading application / data 時無咁浪費時間去搵出要用的data, 變相快o左

頂部

性別 保密
UID 15031

精華 0
帖子 19391

閱讀權限 50

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-10-2 11:47 AM 發表

比較 technical  少少, 難三言兩語答妳喎 ..... 簡單咁講, 希望妳會明白啦

一般情況下, 當妳download或delete file, 都會令hard drive內的排列出題唔連貫, defrag就係幫妳將file 排返好, 咁會令windows loading  ...

哦~~~~咁 defrag 可唔可以用係 external hard drive????

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 Flora 於 2007-10-1 23:51 發表
哦~~~~咁 defrag 可唔可以用係 external hard drive????

可以, 但無大明顯幫助, 因為external hdd 的速度係睇妳用usb / usb 2.0 / ext-sata / ieee1394 ....etc等.

係喎, 第1日返學慣唔慣呀?

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

各位, 周生又急call啦, good nite

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-10-2 11:43 AM 發表

呢個係windows內的defrag, 作用唔係咁大, 都係用diskkeeper呢類效果大好多

另外, 建意裝埋ccleaner (http://www.ccleaner.com/download/), 幫妳clean up. 及 regdefrag (http://www.winaso.com/downloads.html)  ...

我今日下午裝 jor Ad-Watch 2007 ....   arm arm 裝 jor ccleaner lar ...  hope it works lar ~~

頂部

性別 保密
UID 15031

精華 0
帖子 19391

閱讀權限 50

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-10-2 12:06 PM 發表

可以, 但無大明顯幫助, 因為external hdd 的速度係睇妳用usb / usb 2.0 / ext-sata / ieee1394 ....etc等.

係喎, 第1日返學慣唔慣呀?

無話唔慣既....似終都係同一班同學.....我地好似一家人咁.....

但我 BT 落 external hard drive 呢....個 drive 係咪會死快 D????

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-10-2 02:19 AM 發表
阿蛋唔係日日響度﹐您地要生生性性﹐盡力吹水﹐唔好要佢老人家膽心﹐知道嘛?

哎呀...你咁講我反而擔心蛋蛋呀...

米奇你係唔係收埋左蛋蛋呀??

頂部

快速美言