遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 幫幫忙~想買相機~~
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-10-6 02:30 AM 發表
幫幫眼丫~~謝~~

就咁望埋去個 specifications﹐最吸引我就係個 12x optical zoom!  我相信都會係一部幾好既相機黎既。但係.... 請睇埋我以下既意見:

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-10-6 02:26 AM 發表

但係諗諗下~~我會唔會有時間去學又一個問題~如果無既~咁買左部機唔識用又唔知點
同埋又要帶多袋野先出到去

呢個係我個人經驗得返黎既諗法﹐純緒係我個人既意見:

當我買一部有返咁上下大部既相機﹐每次出去時羅住去﹐都覺得好 "論盡"﹐慢慢日子耐左﹐有會有好多場合唔想拎部相機﹐例如: party﹑去 clubbing﹑出去食飯/飲野...等等。  咁就變左只有 d 特別 d 既場合先願意拎埋部機﹐咁既然係咁﹐部機變左同 SLR 差不多咁麻煩 (係指攜帶方面)﹐但佢又幾乎同部 SLR 咁貴喎﹐但質數我認為唔會有 SLR 咁好 (有用過既人 如果覺得唔岩請撟正)﹐玩法又無 SLR 咁多。 咁相比之下﹐我會另願買 SLR。 但無錯﹐下下要拎袋野出去影相真係好麻煩。 所以如果我唔諗住要學影相或者玩影靚相﹐只係想出去時影下野留念﹐我會買部籤巧 d 既﹐買一部我隨時都唔介意拎埋佢去既﹐但當然又唔可以太咋啦﹐否則買左都唔想用﹐就弊家火喇!

而家 d dSLR 有一個好處﹐就係如果您唔識用﹐您一樣可以當佢係一部自動機咁用﹐影出黎仍然係靚過一部 point-n-shoot 既自動機﹐但個好處就係當您真係想有多少少 control 時﹐dSLR 可以任您武。

所以﹐當您買部 S5 前﹐諗清楚我所講既 "攜帶" 既問題先喎!   如果您係唔係都會拎手袋﹐又可以袋埋部機都唔會覺重﹐咁就 OK 勒。 我男仔唔會拎手袋﹐所以對我黎講﹐就係拎多袋野!  只不過同 SLR 比﹐細袋 d 咁解。 所以我買左部 Sony T5﹐可以攝入褲袋或褸袋都唔覺論盡。   我去邊都帶埋佢 (除左返工)。

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-10-7 12:41 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-10-6 10:46 PM 發表

就咁望埋去個 specifications﹐最吸引我就係個 12x optical zoom!  我相信都會係一部幾好既相機黎既。但係.... 請睇埋我以下既意見:

當我買一部有返咁上下大 ...

我係d係唔係都咩袋果d人~~同埋我一向唔咩細袋~我個袋一定夠袋部相機~~同埋我成日都會帶好多野出街~~多件野都唔會重得去邊~~(慣性)
我都覺slr會好玩d~~但正如你所講~~我會唔會懶唔帶出街跟住徙左部野又係一個問題~我自己個袋都夠大架喇~~仲要咩多個就唔係好得
其實而家都幾矛盾

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

咁睇黎您都係想用部相機影下生活日常相片﹐例如: 同朋友相聚﹑見到得意野﹑八八卦卦影下人地﹑影下野食﹑去旅行時拎埋去影﹑....果 d 咁﹐而唔係好似 jasonyu/iceluk 佢地果隻較 "藝術" 既相﹐咁 point-n-shoot 會較適合呢!  咁下一步您要考慮﹐就係一部大 d 既機同一部細 d 既機俾到 d 咩唔同既野您﹐或者邊部可以滿足到您既需要﹐因為如果一部細部 d 既都已經夠用﹐咁又可必要拎部大牛龜呢?  雖然您係唔係都會帶大袋﹐但除非您出街時當埋健身﹐否則無理由要個袋越重越好架嘛。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

相信帶唔帶d-slr出街, 部人係會怕煩而平時一定唔帶, 起碼我同我班朋友都係咁o羅! 個個都有大機, 但平時出街食飯/gathering都係用細機, 係結婚等特別日子先會拎大機!!

無錯, d-slr係多好多樂趣, 但同時拎出拎入係一個問題, 係北美99.99%有車出入都怪煩, 試問係HK的芬姨呢? 相信都係頭一段頭時間會經常用, 之後 ......   要知道一部d-slr唔會輕得去邊, 而且一般情況下, 會怕整花而唔會放入普通出街用的袋, 到時拎2個(一個手袋, 一個相機袋)真係幾唔方便.

所以我之前介紹比芬姨都係prosumer機, 有大部份d-slr功能, 但體積及重量就同dc差唔多. 而芬姨部新歡, 應該合晒佢要求!!

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-10-7 10:30 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-10-7 01:08 AM 發表
咁睇黎您都係想用部相機影下生活日常相片﹐例如: 同朋友相聚﹑見到得意野﹑八八卦卦影下人地﹑影下野食﹑去旅行時拎埋去影﹑....果 d 咁﹐而唔係好似 jasonyu/iceluk 佢地果隻較 "藝術" 既相﹐咁 point-n-shoot 會較適合呢!  咁下一 ...

其實我影相無話專係影咩類型~~mood到個view岩~~咪會影d企圖懶pro既相~~無聊時真係唔好話咩~~一杯水都影得一餐~~生活照更加會啦~~影遠要ok~~影到用macro都要非常ok既~~(我之前用我老豆部機影我整既手鍊~仲要close up~~) 所以部野要multi function~

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-10-7 10:35 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-10-7 03:11 AM 發表

相信帶唔帶d-slr出街, 部人係會怕煩而平時一定唔帶, 起碼我同我班朋友都係咁o羅! 個個都有大機, 但平時出街食飯/gathering都係用細機, 係結婚等特別日子先會拎大機!!

無錯, d-slr係多好多樂趣, 但同時拎 ...

係呀~~拎大機確實好煩~~我仲幾得果陣我幫我老豆拎~果部係菲林機黎既~不過大機~~拎到我傻~~

另外你話果部g9~~我都未搵到個ok既review~~可能太新~不過上網望過下~都要4千幾~
咁你意見~~我果部新歡會好d~定係g9~另外ixus機又點睇~ @@ (花多眼亂~~係好亂)

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-10-8 01:24 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
唉~~我諗我唔諗啦~~纏擾得太耐~~咁見你地講d野都應改係我揀果部ok~~~買左先算~~如果有discount既話

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-10-6 10:46 PM 發表

當我買一部有返咁上下大 ...

好同意ar..
我曾幾何時都想學下影相..
想買部大機..
好彩冇買..
heheheheh...
我最後連部細細地o既dc 都懶得帶..
還惦去到邊同人出街實有人帶..
電話又有得影..
搞到我部機十年都唔離開屋企一次..
佢唯一出場係o向屋企影煙花(都係出到露台)..
但係一部傻瓜機影煙花可想而知有幾靚..
但係唔用部機又好似好浪費但又懶得帶出街..
所以唯有o向屋企影煙花..

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

G9 太新啦, 所以暫時唔會有太多review, 而個人覺得妳揀o個部絕對夠妳用, 價錢o岩就買啦, 無一定要等G9, 因為到普及時, 已經又有唔同新MODEL啦!

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-10-12 09:48 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
G7又點睇

頂部

快速美言