遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 幫幫忙~想買相機~~
ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

其實canon, nikon, 算係比較pro少少的機種, 如果真係想玩下, 可以考慮 prosumer級的機種:
panansonic -> http://www2.panasonic.com/consum ... 7000000000000005702
sony -> http://b2b.sony.com/Solutions/product/DSC-H7
olympus -> http://www.olympuscanada.com/cpg_section/product.asp?product=1316
canon -> http://www.shop-canon.com.hk/webapp/commerce/main_index.jsp

真係唔怕煩, 鍾意玩換鏡的又唔想太花錢, 可以考慮
nikon -> http://www.nikon.ca/en/Product.aspx?m=17041
canon -> http://www.canon.ca/digitalphoto ... p?id=1020&cid=7

最後編輯: ultraegg : 2007-9-22 12:01 AM
頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-9-21 11:53 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-9-21 10:37 AM 發表
芬姨﹐我支持您!!  到時一齊交流一下!  等埋阿蛋部機出廠先!!  

Canon 個 website 有問題喎﹐我搵唔到相機﹐佢只係 show d lenses 俾我.... -____-  

如果 SLR﹐咁我有另一個提議﹐就係買 d 您朋友多數用開既牌子﹐到時 ...

我屋企都係用開canon同nikon~~其他無用過~~我亦無咁信得過~~

咁其怪?你唔係揀digital camera咩? 入左去應該有得揀slr咁架喎~~

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-9-20 22:37 發表
Canon 個 website 有問題喎﹐我搵唔到相機﹐佢只係 show d lenses 俾我.... -____-   ...

無問題喎, 睇到呀, 係左手邊有得比你click 唔同的product喎

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

原來係我搞錯左﹐我 click 左入 Camera 唔係 Digital Camera....

有一樣值得一提既﹐我個人認為﹐跟 SLR 黎果個閃光燈無咁好用﹐只可以直閃﹐所以買多支 speedlight 一來  recharge 得快 d 二來可以較角度 bounce 下 d 光令到出黎個效果更自然。 如果您部機係 DSLR﹐買返同一牌子既 speedlight 會同部機配合得好 d﹐佢同部機有 communication 所以會知道您鏡頭 zoom 幾多果 d﹐仲有 d settings 係我唔識既。

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-9-22 01:08 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-9-22 12:46 AM 發表
原來係我搞錯左﹐我 click 左入 Camera 唔係 Digital Camera....

有一樣值得一提既﹐我個人認為﹐跟 SLR 黎果個閃光燈無咁好用﹐只可以直閃﹐所以買多支 speedlight 一來  recharge 得快 d 二來可以較角度 bounce 下 d 光 ...

咁支flash light要幾多錢

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-9-21 13:08 發表

咁支flash light要幾多錢

好難講實幾錢喎, 因有唔同model! 如果妳會買我係#11 post介紹的prosumer 機, 又有唔同級數的燈, 但一般由來已HK$800 ~ 2000 左右.

妳決定買邊類機再幫妳諗啦

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-9-23 10:40 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-9-22 02:26 AM 發表

好難講實幾錢喎, 因有唔同model! 如果妳會買我係#11 post介紹的prosumer 機, 又有唔同級數的燈, 但一般由來已HK$800 ~ 2000 左右.

妳決定買邊類機再幫妳諗啦 ...

我諗我多數會買我堂姐果隻model掛~~ @@

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

如果您買 Canon 350D﹐應該有以下既 speed light 選擇:

220 EX Speedlite
- Price: $ 1060.00          

430 EX Speedlite
- Price: $ 2400.00

580EX Speedlite
- Price: 大概 $3200.00

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-9-24 11:53 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-9-23 10:46 PM 發表
如果您買 Canon 350D﹐應該有以下既 speed light 選擇:

220 EX Speedlite
- Price: $ 1060.00          

430 EX Speedlite
- Price: $ 2400.00

580EX Speedlite
- Price: 大概 $3200.00

咁我寧願買左個微距鏡頭先lu~~

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-9-23 11:53 PM 發表

咁我寧願買左個微距鏡頭先lu~~

咁又係呀﹐睇您既需要囉。   如果您唔係經常響室內影人﹐咁就未必需要支燈住。

頂部

快速美言