遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 幫幫忙~想買相機~~
薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-9-17 10:56 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
幫幫忙~想買相機~~

我想買部唔太差既~~但當然唔洗好pro果d~~aiming係dc既~~同埋係canon~~有咩suggestion~~

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2007-9-17 10:56 發表
我想買部唔太差既~~但當然唔洗好pro果d~~aiming係dc既~~同埋係canon~~有咩suggestion~~

canon: Digital IXUS 75 Digital Camera http://www.shop-canon.com.hk/web ... =1&prrfnbr=4171
呢部應該合妳要求, 但有無諗過其他牌子?

個人推介: Panasonic FX33 http://www.panasonic-hk.com/av/c ... oduct_record_id=251

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-9-19 12:54 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
蛋哥~~我無諗過其他牌子呀~~因為我個frd可能囉到折

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我曾用個幾部 Canon﹐覺得 Canon 無 Sony 咁 user-friendly﹐不過 Canon 影出黎就質數好少少。

近排我已經無咩留意有出咩新款機 lu... 不過買自動機如果俾返咁上下錢﹐性能上應該唔會有咩問題﹐跟住就係睇您要咩功能同外型勒。

如果俾我買自動機﹐我要佢夠薄夠細啦﹐方便攜帶嘛! 如果買部大大夠既﹐咁我不如買部 SLR 可以玩得 pro d?   另外﹐自動得黎最好有番咁上下既 "manual/program" 設定﹐等我唔懶時可以 set 下﹐因為有 d 環境如果用 auto mode 係無法影得好既。  閃光最好可以調較起碼三個不同既光度。  Video 最好唔好有時間上限。   Optical Zoom 要夠遠﹐ Digital Zoom 就錦上添花。  最好會 show 個 histogram la。  個 LCD 3" 就好 d﹐睇相會睇得開心 d。  用電用得勁唔勁亦係考慮因素之一﹐如果出街出得耐﹐兩舊電夠唔夠我玩呢?  無理由要我大三五舊電出街架嘛!  

如果您可以定得出類似以上既 "要求列表"﹐加埋您只係要 Canon﹐您已經可以差不多西j淨無幾多部俾您揀。

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-9-20 12:31 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
我都諗緊好唔好買slr~~因為我堂姐用緊~~咁我唔識都可以請教佢~~兼我遲下諗住學影相~

我堂姐用緊呢部
http://www.shop-canon.com.hk/webapp/commerce/main_index.jsp

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

芬姨﹐你果個 website 有 frames﹐所以您 paste 條 link 係主頁既 link 黎﹐個 model 係咩呢?

您諗住學影相???  認真果隻?  咁您留返 d 錢買 dSLR 好 d 喎!  傻瓜機一定唔夠玩播。  

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-9-21 12:21 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-9-20 02:14 AM 發表
芬姨﹐你果個 website 有 frames﹐所以您 paste 條 link 係主頁既 link 黎﹐個 model 係咩呢?

您諗住學影相???  認真果隻?  咁您留返 d 錢買 dSLR 好 d 喎!  傻瓜機一定唔夠玩播。   ...

係slr 4千幾果部~~
唔係新機~但都算係咁啦~~
不過要另配鏡頭囉如果要macro既話~~

認唔認真呀~~為興趣囉~~打算由初班學起~~

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

咁妳係咪真係有心學先? 無恆心的話, 買部傻瓜DC玩下算啦!!

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2007-9-21 08:39 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-9-21 01:23 AM 發表
咁妳係咪真係有心學先? 無恆心的話, 買部傻瓜DC玩下算啦!!

學d同學術性無關又有興趣既野肯定有心機過真正讀書~~~
如果咁唔好彩既話~~就送部機比我老豆囉~~ XDDDD 佢識用既~~
不過當然~~你話真係好pro果d大機我唔會買得起啦~~所以呢部4000幾既我估係我既上限~

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

芬姨﹐我支持您!!  到時一齊交流一下!  等埋阿蛋部機出廠先!!  

Canon 個 website 有問題喎﹐我搵唔到相機﹐佢只係 show d lenses 俾我.... -____-  

如果 SLR﹐咁我有另一個提議﹐就係買 d 您朋友多數用開既牌子﹐到時相交換 lenses 玩都得嘛!  

我估 Canon SLR 應該無死掛?  SLR 我只係用過 Nikon D70﹐所以無得比較。

頂部

快速美言