遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [ON-Scarborough][港式] 聯記 - Kenny's Noodle
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

[ON-Scarborough][港式] 聯記 - Kenny's Noodle

餐廳名稱 聯記
菜式 港式
主要地區 ON-Scarborough
地址 4733 Steeles Ave E, Scarborough, ON, M1V 5N3
電話 (416)299-5907

果次我上 Toronto﹐阿蛋同 kc 帶我去聯記食。 本來佢地都唔係特別話要推介聯記﹐但因為我要就住同我 d 團友會合﹐所以在位置上同時間上﹐kc 覺得聯記較為合適﹐所以就決定左去勒!

以前當聯記仲響 First Markham Place 時﹐我去過食兩次﹐兩次都有叫佢地既炸墨魚丸﹐非常彈牙香口!  但今次問阿蛋/kc﹐佢地都好似唔知聯記有炸墨魚丸食﹐所以今次都無叫到。  反而叫左 d 我無響聯記食既野﹐仲要樣樣都好好味添 (起碼對我黎講好好味)!!  於是﹐第二日我就推介俾我 d 團友﹐佢地都異口同聲話要去試下!  所以﹐響一個 trip 入面﹐我食左兩餐聯記。

[attach]24835[/attach]
唔記得左係咩雞﹐kc 提提我啦!  不過幾滑幾好食!!

[attach]24836[/attach]
阿蛋極力推介既白灼豬膶!  真係灼得岩岩好!  唔會太熟硬晒乾晒!  點豉油同蔥絲一齊食!  正呀!!

[attach]24837[/attach]
豉椒炒蜆。 係唔係多倫多間間餐館 d 炒蜆都整得好食架呢?

[attach]24838[/attach]
籠仔鰕焗荷葉飯。 好好味!  但記住先食佢。 如果食左其他味道較儂既食物後﹐就食唔出 d 飯香。(因為我食左兩餐﹐所以我有經驗。)

[attach]24839[/attach]
焗黑椒雞扒飯。 通常我以一間茶餐廳既黑椒汁去斷定佢地夠唔夠 "港式"﹐而聯記既黑椒汁絕對令我滿意!

[attach]24840[/attach]
焗葡汁魚柳飯。 葡汁好香!  魚柳無雞扒咁 "漏"。

[attach]24841[/attach]
XO 醬肉碎抄河。 都唔知係唔係呢個名添! 不過不失呀!

[attach]24842[/attach]
肉絲炒麵。 真係要響加拿大先食到真正既 "炒麵"﹐響美國佢只會俾 d 炸到好似煆條既麵條您。

[attach]24843[/attach]
西多士 都好好味喎!!  最正係佢地用既糖漿唔係西人用黎食 pancake 果 d﹐而係似返香港茶餐廳果種。

[attach]24844[/attach]
炒一丁。  佢又炒得佢唔覺 "漏" 喎!!  我試過響香港旺角食﹐"漏" 到不得了﹐食半碟已經食唔落去。  聯記又唔會喎!  唔知有無咩秘技架呢?

[attach]24845[/attach]
呢個真係唔記得左係咩骨!  不過就好好食既!!  送白飯一流!!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Rating:
1 review
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

雖然你好大班團友, 但都食得好多碟下喎 .....

我無記錯的話, 碟雞應該叫霸王雞 .... 不過我都唔肯定 ....

至於碟白灼豬膶 ... 就算去第間聯記都無呢間咁正!! 次次都一定叫!

mickeyGoUp :
霸王雞同炒蜆係我同您食果餐叫既。 不過我地都係叫得 "有多無少" 啦﹐可以帶走嘛! ^^

最後編輯: ultraegg : 2007-9-18 12:06 AM
頂部

zebra     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 18849

精華 0
帖子 5376
積分 1568   詳情

閱讀權限 50
註冊 2007-1-3

major mac 果間 d 海皇更都唔錯。。。

細蓉都不俗

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

mickeyGoUp:
mickeyGoUp: RMK added - PID 132811 [ view ]

最後回覆日期: 2007-9-18 12:20 AM
  編輯帖子
快速美言