遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 搬咗出o黎而家住 basement ... 發現 ants ...
MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

搬咗出o黎而家住 basement ... 發現 ants ...

o係廚房附近 .....   兄弟姊妹們有咩辦法 ....  用 d 咩方法可以趕走 d ants 呀 ?    用醋得 ng 得 ??   (

最後編輯: MT : 2006-8-6 08:56 PM

頂部

夜一     Rank: 3
青出藍 (稻草人)
性別 男
UID 179

精華 0
帖子 720
積分 382   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

去藥房買 蟻藥囉 .... 0.0

我媽媽以前都係咁做

珍惜眼前人
頂部

dragonli     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423
積分 1190   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-24
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

你去超市買"威滅殺蟻藥餌",一定得,因為我岩岩用完,屋企一隻蟻都無。

原理:有野會吸引蟻入去,佢地出返黎時會帶賣d藥返去屋企,咁就全家都死晒!

頂部

iceluk     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 2370

精華 0
帖子 130
積分 148   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-31

我都係用威滅
真係好有效...
不過.. 好似只可以對付黑蟻
白蟻、紅蟻唔知得唔得..
因為好似聽人講過唔得..

http://iceluk.sinaman.com
頂部

Edmund (馬拉糕)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (情與義,值千金~)
性別 男
UID 478

精華 1
帖子 9332
積分 11511   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-6
來自 馬拉
狀態 離線

發表於 2006-8-7 12:09 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Edmund 為MSN好友 通過MSN和 Edmund 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
方法一:把檸檬皮(渣)或辣椒水拿來擦拭螞蟻爬行的地方。
方法二:在甜食的瓶罐上綁上5公分以上寬度的橡皮圈,螞蟻想 爬上去時會被橡皮圈的氣味影響而找不到甜食的方向,就不會繼續往前。
方法三:利用肥皂水加辣椒水、蒜頭水(把辣椒、蒜頭浸水,過了二十四小時)稀釋後可用作殺蟲水,噴在植物上。
方法四:用清水稀釋白醋,水:醋=10:3,用抹布沾濕擦拭在不想看到螞蟻的地方因為螞蟻會分泌一種叫費洛蒙的物質,聞起來很像白醋,一旦螞蟻聞到白醋的味道,牠們會誤以為其他螞蟻已經佔領這個地盤了,就不會進去。
方法五:螞蟻走過的地方撒上爽身粉(痱子粉), 隔幾天,妳從此看不到螞蟻呢!
方法六:硼砂是蟑螂的剋星,只要沿著冰箱、灶頭周圍及管線上灑上,便能有效把蟑螂趕走。
方法七:只要將菊花瓣摘下來曬乾,然後磨成粉末,混在藥用酒精內,待一天後以噴水壺噴灑在屋內,就可趨蚊蟲。
方法八:可把一些樟樹葉碎放於袋內再置於衣櫃內,
可防止蟲蛀的作用。
方法九:用石膏粉加上同等的麵粉混合,加上一點糖和可可粉,可作滅老鼠毒葯之用。
方法十:減少食物來源,做好整潔,把家裡清理乾淨,不要堆積太多東西,保持乾燥通風

哇哈哈........Rest In Peace~! :D:D

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

殺蟻藥餌 我都用過﹐都係最有效既一種方法。 我就唔係用 威滅﹐我係網上購買的﹐我用果隻係有兩隻 gel﹐一隻係甜﹐一隻係油﹐因為蟻既胃口會時不時轉﹐有時愛食甜﹐有時愛食油﹐所以雙管齊下就有殺錯無放過。   原理都係一樣﹐俾佢地食﹐唔好整死佢﹐等佢地將 d 毒帶返個巢﹐就會傳染俾其他﹐最後全軍覆沒。  

我買果隻叫 Drax Dual Ant Bait Syringe﹐我響 epestsupply 買﹐免費 ship 去 US address﹐但 canada 就唔知.. 可能您要響第二 d site 搵。  又或者您寄去我果度﹐我 labor day 上去時羅俾你。

http://www.epestsupply.com/cgi-b ... p;key=WATERDRAXDUAL

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

唔該哂咁多位 ...   d 資料好有用 ...

Mickey 你 labour day 會o黎 Toronto ar ?  NICE ...   綿綿返咗香港你知道嗎 ??   我想去 Canadian Tire 問吓先 ...   同埋已經同屋主講咗 .... 佢話會買殺蟻藥 too ....   

短期內我諗會試吓用醋 ...  希望 work lar ...

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

MT﹐我有聽到話綿綿會返 hk 呀﹐可惜唔可以親自同佢摯行啦!!

殺蟻藥一定要用會傳染果種﹐唔係您一定唔殺得晒囉。

頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

I bought a poision that is really excellent on killing the whole ant colony ... but I left it in my office.  I will post the brand name for the drugs here for you on tuesday.  By the way, this poision is really cheap too ...  I used it to kill 2 colonies of ant in my office.  I still remember that when the ants found the drugs, they call all of their brothers to collect ... I can see over 1 thousand at the same time.  Some of my co-workers screamed and scared!

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hkbc_oldcake 於 2006-8-7 10:36 AM 發表
I bought a poision that is really excellent on killing the whole ant colony ... but I left it in my office.  I will post the brand name for the drugs here for you on tuesday.  By the way, this pois ...

a thousand ... of ants ???????          it's ... scary ....     sure i wanna know the name ...  thx very much lar ~   do u think i can buy it in Toronto ... ???

頂部

快速美言