遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [NY-Brooklyn][美國菜] Peter Luger Steakhouse
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

[NY-Brooklyn][美國菜] Peter Luger Steakhouse

餐廳名稱 Peter Luger Steakhouse
菜式 美國菜
主要地區 NY-Brooklyn
地址 178 Broadway, Brooklyn, NY 11211
電話 (718) 387-7400

聽就聽過好多人講呢一間響 New York 開左 17 年既扒房勒!  個個人一講親呢間餐廳﹐第一樣野就係話: 一定要預早 book 位﹐如過諗住 weekend 食﹐就預早兩三個月啦!    我係響星期一食﹐預早一個月打去﹐諗住無死啦﹐點知都係 5:45pm 後 book 滿晒!!  無計啦﹐唯有食個 early dinner 啦!

NYC 既交通幾咁劑塞就出名架啦﹐我地當日飛的去﹐而 Peter Luger 講明只係會留張檯 15 分鐘俾我地﹐我地遲左 10 分鐘!  所以都幾刺激呢!!!!

一去到齊人後﹐佢地就即刻帶我地去我地張檯。

一坐低﹐張檯上面就已經放左 d 牛扒 sauce 同埋麵包響度。

[attach]24023[/attach]

[attach]24024[/attach]

個 menu 除左佢地既招牌 >> Porterhouse << 牛扒  外﹐就係有 d 配菜﹑甜品﹑同其他幾度菜咁。 而 Porterhouse 亦唔係以幾多 Oz 咁計﹐而係 一人份﹑二人份﹑三人份﹑同 四人份。  我地七個人去﹐所以叫左一個 三人份 同 一個 四人份﹐同埋一 d 配菜。 一般人通常會叫紅酒﹐但我地一團人當中無人識得飲﹐所以就無叫到勒。

點完菜後﹐個 waiter 就放低左兩個咁既碟響檯面﹐仲要係掉轉放既:

[attach]24025[/attach]

我初時唔知係咩作用黎﹐後來就知道原來係出牛吧時個碟好熱﹐係用黎墊碟既。 用個碟黎墊碟﹐都幾奇怪。

d 牛扒同配菜一齊出﹐出左菜後﹐d waiters 就會幫我地分 d 牛扒同配菜一次。 之後有剩既就各人唔夠自己再分。

[attach]24026[/attach]

[attach]24027[/attach]

[attach]24028[/attach]

咁其實好唔好味?  唔錯啦!  哈哈哈!!  唔係我扮講究﹐無錯﹐d 牛肉係食得出係幾靚既牛﹐但您話係唔係真係正到我會好想再返去食呢?  又未必喎 (除左帶朋友去 "見識" 一下之外)!  而我既兩個團友都異口同聲話 Ruth Chris 好食 d!

[attach]24029[/attach]
最後賣單時每人有一粒金幣朱古力。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Rating:
1 review

最後編輯: mickeyGoUp : 2007-8-31 07:10 AM
頂部

calvin16662002     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1809

精華 0
帖子 26
積分 147   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-25

There's another good steak house on water st., Manhattan, NY
http://www.markjosephsteakhouse.com/

頂部

swtbabie     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 43794

精華 0
帖子 7
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2007-11-27

peter luger and mark joseph are both really good... river palm terrace in new jersey are really good too.. and they have several locations .. if u guys drive.. one is by mitsuwa.. the japanese supermarket. and the other one is by garden state mall... go and try it too
www.riverpalm.com

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

Sounds good.  Thanks guys for the suggestions!  

Have you guys tried all three of them?  Care to give out some comparisons?   Are they as busy as Peter Luger, which requires reservation months ahead?

If you have something to talk about the restaurants, feel free to start a new thread.

頂部

nburks     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 15691

精華 0
帖子 75
積分 227   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-11-15

服务态度如何?

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

服務態度不過不失。 佢地係 "打共產"﹐即係每張檯都會由幾位唔同既 waiter 去 serve﹐唔係話一個 waiter 由頭照顧到落尾。  所以如果您想有一般美式餐廳果種﹐ 有個特定 waiter 招呼您﹐ 咁 Peter Luger 就唔係咁樣囉!  不過佢地都合作得幾好﹐ 總體黎講﹐都算唔錯。

頂部

青出藍
性別 保密
UID 1809

精華 0
帖子 26
積分 147   詳情

閱讀權限 40

Has anyone try the river palm in Mahwah before?

mickeyGoUp :
I have not. Is it supposed to be good? :)

最後編輯: calvin16662002 : 2007-12-20 12:48 AM
頂部

青出藍
性別 保密
UID 1809

精華 0
帖子 26
積分 147   詳情

閱讀權限 40

QUOTE:
原帖由 calvin16662002 於 2007-12-20 12:46 AM 發表
Has anyone try the river palm in Mahwah before?

Nope, I would like to try that since it's easier to go to the one Mahwah than the one in edgewater
(G.W. Bridge -> Rt. 4)

頂部

nburks     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 15691

精華 0
帖子 75
積分 227   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-11-15

大概幾錢啊﹖ 今日FOOD CHANNEL 有介紹﹐是全美STEAK HOUSE 第一名。

mickeyGoUp :
您係問緊 Peter Luger 呀呵? 如果唔飲酒,叫下汽水 side dishes,差唔多每位 US$50 左右。 全美第一咁厲害? O_O

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

mickeyGoUp:
swtbabie: 很好的貼子!! 無言感激!!!
swtbabie: by the way.. thanks for the pictures =)
mickeyGoUp: RMK added - PID 145392 [ view ]
mickeyGoUp: RMK added for nburks - PID 156087 [ view ]

最後回覆日期: 2008-2-18 12:40 AM
  編輯帖子
快速美言