遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 秋季日劇預告 3 <歌姫> 長瀨智也 相武纱季
woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

秋季日劇預告 3 <歌姫> 長瀨智也 相武纱季

日文名◇歌姫
中文名◇歌女
英文名◇
出 品◇日本东京广播公司 TBS
播 出◇2007年10月日 周五晚 22:00 播出
官 方◇

STAFF/制作人员
原 作◇サタケミキオ
编 剧◇宮藤官九郎
企 划◇
制作人◇矶山晶
导 演◇坪井敏雄、金子文纪
音 乐◇
主题曲

CAST/演员
长瀬智也
相武纱季
佐藤隆太
大仓忠义(关ジャニ∞)
斉藤由贵
古谷一行<特别出演>
高田纯次
风吹ジュン

TOPICS/相关报道
长濑与滨崎步分手后恋上歌女!?

19日获悉,TOKIO长濑智也(28)将在10开播的TBS周五档日剧(周五晚10点)「歌女(暂译)」中担任主演。与滨崎步(28)分手不久,就出演以滨崎步别称“歌姬”命名的连续剧,不禁让人产生联想。此剧的具体内容尚未公布,TBS相关人士透露长濑饰演一个对爱不拘小节,大大咧咧的男性。结束了7 年爱情长跑,与放弃婚姻最终选择事业的滨崎步分手,对于长濑来说这着实是个双重角色。

「歌女」是操刀制作人气日剧「木更津猫眼」的制作人矶山晶(39)继「池袋西口公园」、「虎与龙」之后,再度起用长濑。原作脚本制作担任是「花样男子2」的脚本制作佐武干雄(37)。豪华阵容出击,高收视率值得期待。

原创作品「歌女」目前至8月5日,由佐武干雄(演员宅间孝行)的剧团「东京セレソンDX」出演的舞台剧在东京新宿theater sunmall拉开帷幕。据相关人士透露“背景设定为昭和30年代的四国。讲述了大男子气概的男主角对争强好胜的女主角那份青涩的爱。充满了人情味,能让你笑着流泪。”同时也表示“长濑君与剧中人物的感觉完全吻合。”

对于长濑来说,这是与拥有“平成歌姬”之称的滨崎步分手后首次接拍日剧。相关人士也十分惊讶剧名与两人的新闻如此重合。

然而,最近TBS时常利用艺人的绯闻为连续剧做宣传。目前正在播出的「间接恋人」(周四晚10点)中,故事是主演米仓凉子及饰演其密友的高冈早纪,围绕着一个讨厌吃虾的男性而展开的。与市川海老藏传出绯闻的2人,却勉强被定位成了这样两个角色。

13日长濑与滨崎步两人关系正式宣告破裂,长濑未在官方上发表任何言论。剧情必定会吸引观众的眼球,制作发表见面会上的发言也必将成为人们关注的焦点。

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

暫時對呢套劇冇 comment, 好睇長瀨嘅表現,
分手後會更見魅力還是.......?真係要放長雙眼睇吓喇.

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

長瀨o既新劇 !?
真係要睇埋同季有咩劇出先知捧場與否 !

woodstock :
英雄所見略同~~

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

想講o下我點解鍾意睇日劇 !
當初除o左因為[木村大人] ,
就係想睇日劇緊貼時代o既一面 ,
因為佢同韓劇都係一路拍一路播 ,
咁潮流o既服飾呀 , 手機同電器就一覽無遺 ,
又可以睇劇又可以追上潮流 , 一舉數得 !

個人唔睇古裝劇 , 除o左d角色扮相唔靚之外(日韓皆是) ,
仲有就係日韓o既古裝劇係歷史部份 ,
真確同史實相差甚遠 , 有時睇到好嬲 !

講番呢套"歌姬"雖然唔"古" ,
但又係d 5,60年代背景劇 ,
加上長瀨係劇中o既做型同表現方式 ....

所以我放棄 ! ! !

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

我睇完第一集經已放棄咗啦, 連個 file 都 delete 埋.
我個人唔抗拒睇古裝, 只要故事吸引便可以.
至於話歷史問題, 睇劇啫, 唔洗太認真, 我又唔係特別愛國,
所以內容唔係太離譜的話, 我係 ok 嘅.
但我有一個小問題, 我最憎睇民初劇又或是5、60年代的劇.
所以出名如上海灘, 我也是從來未睇過.
上次破格睇木村大人套"華麗の一族"真係睇得好辛苦,
若果唔係為咗木村大人, 我連第一集都一定睇唔完.......
所以長瀨呢套嘢, 我唔會再睇第ニ眼!

最後編輯: woodstock : 2007-11-4 01:15 AM

頂部

水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-11-4 01:13 AM 發表
我睇完第一集經已放棄咗啦, 連個 file 都 delete 埋.
我個人唔抗拒睇古裝, 只要故事吸引便可以.
至於話歷史問題, 睇劇啫, 唔洗太認真, 我又唔係特別愛國,
所以內容唔係太離譜的話, 我係 ok 嘅.
但我有一個小問題, 我 ...

我都唔係愛國主義者 ,
但係佢地話中醫/藥係韓國o既 ,
又話孔子其實係韓國人 ,
(其實係山東o既孔族後人移居o左去高麗)
連龍舟競賽都俾佢登記做埋文化遺產 !
日本就更加唔駛講啦 ,
花道茶道都俾佢地發揚光大 !

有時見到佢地係劇情入面唱d中國貨 , 有d心up !
覺得身為中國人o既我好醜 ...
所以果d說話應該俾中國d奸商聽o下 ,
俾佢地知道發財要立品 ,
唔係就俾佢地班害群之馬影衰晒 !

既然身份膚色都改變唔到 , 所以我選擇唔放棄 !
希望有朝一日 , 係人地心目中覺得中國係一個唔差o既國家 ~

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

woodstock: RMK added - PID 127099 [ view ]

最後回覆日期: 2007-8-17 10:02 PM
  編輯帖子
快速美言