遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [.已處理] 搜索 problems
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

Crash 左 IE? 咁未必關個 搜索 喎。 如果您可以重演個情況,我地先可以 debug 到。

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-1-4 10:54 AM 發表
Crash 左 IE? 咁未必關個 搜索 喎。 如果您可以重演個情況,我地先可以 debug 到。

重演?都話明一時時係咁...好難預啱時間個喎......

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #12 flash2man 的帖子

其實個 search 同平時您 load 一個網頁分別唔大,都係提交一個 request,然後 server 做野,再將另一個網頁 (即係個搜索結果) 送返俾您,好少其他 client-side 既動作播。 咁您響其他新天藍頁面有無出現同樣情況呢?

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

情況見附圖

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

係唔係當您入主頁時收到?  當您 search 時係唔係都會有同一訊息 (唔同 URL) 出現呢?  

我搵到網友 changyang319 以下有關既文章,雖然未必可以直接幫到您,但可以作參考,相信您個問題都唔差好遠:

QUOTE:
源由
今天在客戶那瀏覽網頁時,他的IE瀏覽器在一開網頁時,就會跳出「Internet Explorer無法開啟網際網路網站http://tw.yahoo.com,操作已終止。」

然後我就又打開我自己的部落格,它又出現「Internet Explorer無法開啟網際網路網站http://xxxxxxxxxxxxxx,操作已終止」,而當發生這樣的情形時,只要多按幾次「重新整理」,它又可以正常的開出網頁。

解決方法
面對這樣的問題,

我開始重裝所有的Windows Hotfix,其中也包括IE的ServicePack,結果...無效!

後來,我試著去將IE移除,再重新安裝,結果...還是沒有用!

結果我也重設了Internet Explorer網頁設定,也沒用!

我開始覺得這有可能不是IE本身的問題,所以我開始移除IE的外掛程式(Plug-In),也就是工具列程式,如Windows Live Messenger的工具列、Yahoo的工具列、Google的工具列,結果...還是沒有用!!

最後剩一個Skype的Plug-In for IE,我移除了它,再重新開啟了IE,映入眼簾的是乾淨到不行的IE瀏覽器,一個最原始的IE,結果,「Internet Explorer無法開啟網際網路網站 http://xxxxxxxxxxxxxx,操作已終止」的問題就消失了。

而這個有問題的Skype Plug-In for IE的功能叫:「撥號一點通」,它可以辨識網頁上的電話號碼和Skype名稱,只要在網頁上按一下就可以透過Skip撥打電話。

這也許是一個特例,而這個有問題的只是其中的一個小外掛程式,主程式仍然可以正常的使用。Skype是一個很好用的講電話程式,功能除了可以和Skype的人聊天之外,也可以購買Skype-Out點數打市內電話或是手機電話給朋友。

頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

我喺公司、我部電腦(Linux)、我妹妹部電腦(WinXP)都係出現呢個情況喎...我諗唔會咁多巧合呱.....

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #16 flash2man 的帖子

您係指邊一方面 "巧合" 呢?

呢個問題幾有趣,我可唔可以同您約個時間,您俾我 remote 入您部電腦或者您個妹部電腦 研究下呢?  

咁當您遇到呢個情況時,係唔係每次都係響新天藍呢?  而係唔係每次都係同一頁?  平均一日會出現幾多次?

頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2008-1-6 11:43 PM 發表
您係指邊一方面 "巧合" 呢?

呢個問題幾有趣,我可唔可以同您約個時間,您俾我 remote 入您部電腦或者您個妹部電腦 研究下呢?  

咁當您遇到呢個情況時,係唔係每次都係響新天藍呢?  而係唔係每次都係同一頁?  平均一日會 ...

唔定個喎...有時幾個鐘一次,有時幾日先有一次架...係唔定時發生架......

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

阿閃您成日答漏我 d 問題既!

1. 呢個問題幾有趣,我可唔可以同您約個時間,您俾我 remote 入您部電腦或者您個妹部電腦 研究下呢?

2. 咁當您遇到呢個情況時,係唔係每次都係響新天藍呢?  

3. 而係唔係每次都係同一頁?  

4. 平均一日會出現幾多次?  (已答)

再問多您兩條:  

5. 您都係電腦人,您覺得呢個問題我地應該從邊度入手呢?  搜索頁面?  主頁?  定係每一頁 (即係某 d 每一頁都 share 既 common page)?  定係您 d browsers 有冇任可共通之處呢?

6. 您之前話既 "搜索時得時唔得" 既問題,係唔係同一問題呢?

頂部

風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160

閱讀權限 60
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

1. 搵日試下囉!(星期日)
2. 係呀!只係上新天藍先會遇到呢個情況。
3. 唔係,有時係瀏覽普通post,有時修改個人資料頁面,有時係搜尋。
4. 已答。
5. 我都唔知呀...
6. 係同一問題。

頂部

快速美言