遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 剪毛剪刀
  花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

剪毛剪刀

我以前大大話話都買左幾把剪毛剪來幫肥肥修毛
但是好多時都係剪一排就開始唔好剪了
今個夏天我學緊裁剪
咁就找返好耐之前買的張小泉裁剪刀出來
反正我有兩把
順手就拎一把來剪肥肥毛
咦!又真是好好剪喎
又夠大把
一剪又可以剪到大範圍的直毛
起碼一刀過可以好齊
跟住又用一把好細的張小泉剪來剪鼻鼻和眼眼的毛
之前用普通的剪刀來剪肥肥好抗拒架
次次都要和她鬥快
今次可能把剪細點和鋒利點(一點都唔滑牙)
佢居然坐定定肯比我剪喎
哈!都算意外收穫
平野唔一定差架
大家可以諗諗佢

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

fafa, I can't buy that in Canada....too bad !!

頂部

lastcoyote     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 5146

精華 0
帖子 48
積分 145   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-9
來自 狗竇
狀態 離線

發表於 2007-7-16 11:07 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 lastcoyote 為MSN好友 通過MSN和 lastcoyote 交談 Gmail ICQ 狀態 Yahoo!
我前日去剪頭髮時,都講過哩個問題,原來我屋企所買的兩把剪狗毛的剪刀,我買左好貴,總共買左成四百幾。原來係非常非常之 cheap。

幫我剪髮的師傅話,狗毛看似很柔軟,其實係比我地的頭髮更硬,他們用來幫我地剪頭髮的剪刀,把把都過千,都係好容易就剪唔到,分別係,佢地d貴價剪刀,剪唔到的話,磨刀一兩下就鋒利番,我地d平價刀,剪唔到的話就囉黎粗用啦。

不過,我地唔係日日剪的話,買咁貴,生左鏽就心痛死。都係買d cheap d 的用算啦。

最後編輯: lastcoyote : 2007-7-16 11:10 AM

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-7-16 02:06 AM 發表
fafa, I can't buy that in Canada....too bad !!

你或者看看有無朋友返香港就託人帶幾把返去囉
張小泉剪刀在國內好好口碑的

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lastcoyote 於 2007-7-16 11:07 AM 發表
我前日去剪頭髮時,都講過哩個問題,原來我屋企所買的兩把剪狗毛的剪刀,我買左好貴,總共買左成四百幾。原來係非常非常之 cheap。

幫我剪髮的師傅話,狗毛看似很柔軟,其實係比我地的頭髮更硬,他們用來幫我地剪頭髮的剪刀,把把都 ...

係囉,我之前都是用肥爸以前做髮型時剪髮的珍藏來剪,都唔係太好用,好似要撞手神咁
跟住又買左幾把專門剪髮的剪刀,不過又是很快就剪唔到
特別是用來剪眼、鼻附近的毛時
一下剪唔到的話,到第二刀佢地就會縮開唔比剪
其係幾頭痛下

係最近拎返晒所有張小泉剪刀出來
才發覺把把都咁好剪
這把本來是用來剪布的,不過剪長毛都一樣咁好剪

這把用來剪腳板毛都 OK

用來剪眼、鼻附近的手最好,唔怕有刀尖唔覺意拮親

頂部

快速美言