诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

電影名稱   1408
電影種類 Horror
電影語言 English
主要演員 John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack
導演 Mikael Hafstrom
電影簡介 - NONE - [ Edit ]
[ Edit Movie Info ]
睇o左既朋友﹐歡迎入o黎俾俾分(按右邊星星)﹐同埋講講齣戲您鐘唔鐘意好嗎(中英文回覆都無問題)!

Hi!!! You are welcome to discuss about this movie. Come on! Tell us whether you like it or not! Your review can be in either Chinese or English. You may also use the Star Rating System to rate this movie (right side).

此主題只供影評討論,如要尋找有關此電影的分享,請試試 >> 天藍幫您「搜」

This thread is for movie review only, if you are looking for online sharing of this movie, please try >> 天藍幫您「搜」
Rating:
1 review
標題: 1408 [恐怖] [英語]
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

1408 [恐怖] [英語]

電影名稱 1408
電影種類 恐怖
電影語言 英語
主要演員 John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack
導演 Mikael Hafstrom
放映日期 2007-06-22

睇左既朋友﹐歡迎入黎俾俾分(按右邊星星)﹐講講齣戲您鐘唔鐘意(中英文回覆都無問題)?

尋找有關此電影的分享 >> 天藍幫您「搜」

最後編輯: mickeyGoUp : 2007-7-28 03:02 AM
頂部

sunlan     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 42006

精華 0
帖子 15
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2007-7-13

《1408》 [恐怖] [英語]

電影名稱 《1408》
電影種類 恐怖
電影語言 英語
導演 史蒂芬金式恐怖再熱螢屏:《1408》

影壇已有3年未推出改編自史蒂芬金原著(Stephen King)的電影,今年都由他短篇小說搬上銀幕的《1408》與《迷霧驚魂》將先後在夏、秋季推出,讓苦候多時的"金迷"大呼過癮。本片故事描述一位個性鐵齒、只相信自己直覺的恐怖名小說家麥可恩斯林(約翰庫薩克 飾)的恐怖經歷!

影劇書下載:  http://aibooks.081book.com/Info.aspx?ID=92

最後編輯: sunlan : 2007-7-27 11:44 PM
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我一向好喜歡 John Cusack 呢位演員!  覺得佢揀 d 戲黎拍﹐每一套都幾好睇﹐尤其係縣疑鬼怪片。    印象較深既篇有: Serendipity, Identity, Runaway Jury 呢幾套。  雖然佢近期都無咩佳作﹐但今次同   Mikael Hafstrom 合作﹐拍呢套又 Steven King 小說改編既 1408﹐就咁望埋去﹐真係有 d 睇頭既!

老實講﹐雖然我無睇過 Steven King 既小說﹐但由佢 d 書改編既電影﹐除左 Pet Sematary 我覺得幾好睇之外﹐每一套我睇過既﹐都係開頭幾好睇﹐然後衰收尾架喎!  多數都係個結局有個 "大佬" 之類既怪物﹐打破晒之前凝造既神秘氣氛﹐有少少無癮咁囉!  舉例: 以前有套電視電影叫 It﹐講一班由細玩大既細路童年時一齊經歷既怪事。 後期有套 Dreamcatcher﹐戲橋又係差唔多﹐講一班又細識大既朋友既。 最近睇過一套叫 Desperation﹐一樣係開頭幾得意﹐令人幾想追落去﹐點知越睇越差﹐到結局就令人好失望。  唔知係 Steven King d 故事既問題丫? 定係個導演既問題勒。

講返 1408﹐呢套算係最無我上面所講既弊處架喇!!!  起碼唔係好似打機咁﹐最後要打大佬丫!!  

導演 Mikael Hafstrom對上一套執導既戲係 Derailed。  我覺得雖然唔係咩大製作﹐但都算處理得幾好。  今次拍 1408﹐在畫面同音效上都算係 ok﹐恐怖就唔算點恐怖﹐可能因為我睇慣左亞洲既鬼片﹐所以 d 紐約 鬼怪就嚇唔到我啦。

唔知係唔係Steven King 寫既故事既原故﹐佢會幾著重去表達人性上既野﹐但又要用恐怖縣疑去包裝﹐所以當我睇佢既戲時﹐有 d 兩頭唔到岸既感覺。

Samuel L Jackson 出得果少少。

其實個結局我都想討論下﹐睇下邊個睇左既朋友舉舉手呢?  等我有人問下野都好。  

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

我睇左la..
我覺得呢套戲ok la..
我同我gf 去睇..
佢都唔驚..所以應該唔係好恐怖..
不過我覺得套戲都幾懸疑..
中間d 劇情..有少少難以解釋..
其實如果個男主角..乜都唔做..
乜都唔理..就咁捱到天光..咁有人會黎執房架ma..
係咪咁都會冇事呢..

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小神 於 2007-10-7 08:53 PM 發表
中間d 劇情..有少少難以解釋..
其實如果個男主角..乜都唔做..
乜都唔理..就咁捱到天光..咁有人會黎執房 ...

Spoiler warning - 劇情踢爆

係啦! 其實合埋眼等天光就應該 OK。  不過佢係一個唔信有鬼既人﹐咁佢第一次遇到泔多怪事﹐我估初初佢既好奇心驅使佢去證實呢一切都係幻覺﹐但一洗濕左個頭﹐就無返回頭勒﹐係咪呢?  仲有﹐劇情一路發展﹐就一路牽涉越黎越多有關佢既家人﹐搞到佢以經精神錯亂﹐無法理智地分析﹐後來直頭 sort q 左咁。

其實點解佢最後要行果一步﹐我都唔係太明﹐係唔係其實係佢既罪疚感令佢無法面對自己??  

咁其實係唔係真係有鬼????  您明唔明呀小神?

頂部

水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634

閱讀權限 50
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-10-8 09:45 AM 發表

Spoiler warning - 劇情踢爆

係啦! 其實合埋眼等天光就應該 OK。  不過佢係一個唔信有鬼既人﹐咁佢第一次遇到泔多怪事﹐我估初初佢既好奇心驅使佢去證實呢一切都係幻覺﹐但一洗濕左個頭﹐就無返回頭勒﹐係咪呢?  仲有﹐劇情一 ...

你話佢最後點解要燒左間酒店房?
因為d evil 大佢話要叫埋佢老婆黎間房..
咁佢怕佢老婆入埋黎..
害死佢老婆所以咪燒左間房..
打算同歸於盡..

不過個主角其實都己經去到思覺失調..
我都差d 睇到唔知佢幾時真幾時係幻覺..
到最後我都唔知佢係咪真係走左出黎..
一話其實佢重係o向間房度只係自以為走左咋..

不過我又唔明個經理..
其實佢好似知道咁多野..
發生過咁多事..
d 職員都知有鬼..
但居然都冇走漏消息..
出面冇乜人知間酒店有間鬼房..
咁冇人走漏消息又點解會有人寄信比主角去住果間房呢..

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

Spoiler Warning - 劇情踢爆

小神﹐咁我明勒!  係喎﹐佢唔想佢老婆受害﹐所以先放火。

另外有樣野證明真係有鬼: 記唔記得到最後最後﹐個經理 play 返個錄音機?  係錄到個女把聲架!!!

係囉﹐我都唔明個經裡﹐佢究竟係唔係只係一個經理冚簡單呢?  佢最後另轉頭見到鬼﹐但原來係幻覺﹐響倒後鏡見到個細路女﹐以為係男主角死左既女﹐點知原來果個係人唔係鬼﹐咁即係點呢?  係唔係 Steven King 想話俾人知﹐呢個世界係有鬼﹐但就唔係次次 d 人見到既都真係鬼﹐有時只係疑心生暗鬼?

頂部

水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634

閱讀權限 50
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-10-9 09:31 PM 發表
Spoiler Warning - 劇情踢爆
小神﹐咁我明勒!  係喎﹐佢唔想佢老婆受害﹐所以先放火。

另外有樣野證明真係有鬼: 記唔記得到最後最後﹐個經理 play 返個錄音機?  係錄到個女把聲架!!!

係囉﹐我都唔明個經裡﹐佢究竟係唔係只係一 ...

好似係個主角自己播番餅帶..
跟住佢同佢老婆都聽到佢個女把聲..
不過場火燒得咁勁..
部機都融融地..
但係居然重可以播番餅帶出黎..
唔知部機係乜野牌子..又幾抵用wo

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

Spoiler warning - 劇情嚴重踢爆

QUOTE:
原帖由 小神 於 2007-10-9 08:13 PM 發表

好似係個主角自己播番餅帶..
跟住佢同佢老婆都聽到佢個女把聲..
不過場火燒得咁勁..
部機都融融地..
但係居然重可以播番餅帶出黎..
唔知部機係乜野牌子..又幾抵用wo ...

唉!!! 撞鬼!!!  原來我同您睇個版本個結局唔一樣!!!!!  唔怪得知您講果 d "最後點" "最後點" 同我唔同啦!!!!   我睇個結局係佢最後無出返黎架﹐佢燒死左囉﹐而最後果場戲係響佢既葬禮﹐而個經理都有去﹐佢想將 d 遺物交俾個老婆﹐但老婆太傷心﹐唔想再要。  之後個經理就響架車入面聽個錄音。  當時我亦有同一疑問﹐就係咁大火都燒唔爛部機﹐真係無鬼就奇囉!!!

頂部

水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634

閱讀權限 50
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2007-10-10 09:36 AM 發表
Spoiler warning - 劇情嚴重踢爆

唉!!! 撞鬼!!!  原來我同您睇個版本個結局唔一樣!!!!!  唔怪得知您講果 d "最後點" "最後點" 同我唔同啦!!!!   我睇個結局係佢最後無出返黎架﹐佢燒死左囉﹐而最後果場戲係響佢既葬禮 ...

下?????
完來大家唔同架..
oh~~~~~~~
其實我都奇怪..
點解咁大火..重有爆炸都燒佢唔死..
比人救番佢出黎..
跟住佢出左院同番佢老婆一齊..
咁佢老婆比番d 遺物佢..
佢就話全部都唔要..
只係留番部錄音機..
咁佢就開部機出黎聽..
佢老婆同佢一齊聽到個女把聲..
之後佢老婆呆左..
咁就完la..
其實黎到呢度..我真係唔知佢係真係出左黎..
定係跟本佢重o向間房入面..
因為佢之前都試過以為佢出左房..
其實佢根本重o向入面...
所以我都唔知佢係出左黎未..

頂部

快速美言