遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 鬧市地盤天秤塌下2死5傷
  牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2007-7-11 12:03 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談
鬧市地盤天秤塌下2死5傷

銅鑼灣    前三越百貨公司拆卸地盤早上發生天秤倒塌事故,造成2名工人死亡,5名工人受傷。

意外在今早9時45分發生,現場是軒尼詩道500號,前身為三越百貨公司,正進行拆卸工程。地盤內一個有巨型天秤倒塌,由天台折斷倒下至9樓位置。

消防處    表示,天秤倒塌的意外發生後,他們在4分鐘內到場,首先在9樓天面及地庫發現兩名逃生時扭傷的工人,於是將他們送院。

消防抵達9樓天面後立即評估形勢,發現該重約24噸的天秤,在離地15米處折曲,倒在9樓天面,他們在折曲位置處,發現有3名工人被困,而在天秤鐵枝中間再發現1人被困,鑑於天面十分多建築材料,天秤又有再下塌的危機,所以消防員使用附近的3輛推泥車支撐天秤,隨即展開救援工作。

消防員首先在距離地面15米處的折曲位,求出其中2名被困工人,之後再將被困在天秤鐵枝中間的一名工人救出。

兩名死者都是被困在折曲位的鐵架或夾在建築物內,現場的醫生證實他們已經死亡。消防人員在傍晚六時許把最後一具屍體移走。五名傷者中,兩人情況嚴重,兩人情況穩定,一人經治療後出院。

他們又表示,由於現場環境複雜,對他們的救援工作有一定困難,消防是次行動出動了110人。

而據地盤的判頭說,意外發生時他們正將天秤縮短,但天秤突然折斷。意外的原因可能涉為人為或工序問題。

勞工及福利局長張建宗先後到現場視察,其後到醫院探望傷者,他矢言會徹查事件。

出事的三越百貨公司地盤四月也曾發生事故,一名工人被挖泥車的車體迴旋時撞死。去年底,同一地盤也曾發生火警,一批建築材料被毀,無人受傷。

咁重型的機器話倒督倒,好彩條街冇咩人,同埋唔係成個倒哂,唔係悲劇更加嚴重,大家經過盤都要加緊留意!

頂部

HARO     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1111

精華 0
帖子 435
積分 141   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-17

依嫁 D 工程師係咪比以前 D 差o左呢 ?

香港起o左o禁多高樓大厦 , 好似未有話跌過天秤落黎o禁大穫

攬車自己跌落黎 , 天秤又跌 , 之後唔知跌物

科技先進o左 , D 野好似 "化學" o左 , 掂解呢 ?

牛丸 :
香港第一次用天秤拆樓就出事=.=唉,但係報紙話係人為的..我諗係員工的工作態度

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 HARO 於 2007-7-12 12:06 AM 發表
依嫁 D 工程師係咪比以前 D 差o左呢 ?

香港起o左o禁多高樓大厦 , 好似未有話跌過天秤落黎o禁大穫

攬車自己跌落黎 , 天秤又跌 , 之後唔知跌物

科技先進o左 , D 野好似 "化學" o左 , 掂解呢 ? ...

無錯係,0的engineer真係越黎越唔得
公司日日話要炒佢地,佢地日日都驚比人炒,邊有心機做野呀

如果你做過地盤,你就唔敢住香港0的樓
個個都係"係咁易"check下
0的數就一條抄一條,香港某70幾層高既大廈0的數,小妹都有份抄
不過我抄0個時連degree都無,有牌0個0的都唔會double check

做測量既就日日"理"埋0係office"作data"
有幾準?你自己諗啦
兩個points唔match,咪每個改少少囉,所以條數永遠都好靚

度concrete唔岩standard?咪搵個"熟手"既再做flow test囉
拉個桶慢0的,一定pass

唉。。。見到都驚驚呀。。。。

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-7-12 04:19 PM 發表

無錯係,0的engineer真係越黎越唔得
公司日日話要炒佢地,佢地日日都驚比人炒,邊有心機做野呀

如果你做過地盤,你就唔敢住香港0的樓
個個都係"係咁易"check下
0的數就一條抄一條,香港某70幾層高既大廈0的數,小妹都有份抄
不 ...

真係咁 scary ??

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-7-12 04:43 AM 發表

真係咁 scary ??

係真架。。。我返黎同0的prof講,佢地都話:咩香港咁恐怖

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

香港地盤工人都幾慘
工資又拉低晒
工作又屬於高危性質
希望死者家屬折哀順變喇

牛丸 :
所以好多都去馬交做黑工

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

牛丸: RMK added - PID 119730 [ view ]
牛丸: RMK added - PID 120066 [ view ]

最後回覆日期: 2007-7-13 09:05 PM
  編輯帖子
快速美言