遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 真係想買狗呀,邊隻好
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

真係想買狗呀,邊隻好

講左好耐話想買隻狗,不過咁耐都未買,最重要係因為上年仲要take course,真係好忙
今年開始好0的,起碼可以定時定候返屋企
睇左好多website,見到好多種唔同既狗,心目中有 french bulldog, pug, westie, bichon 咁
要求係咁:
1) 一定要細,最好唔好超過10磅
2) 易打理,易train
3) 唔好成日吠 (我住apartment,唔想比人投訴) <---最重要
4) 盡可能買pure,因為cross0個0的大左唔知點既樣

我知french bulldog天生會多病,又唔熱得。。。
pug就岩apartment,但係覺得佢個樣唔係咁靚。。。
westie就好鍾意吠

咁多位,麻煩比下意見啦! thanx

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

I don't familiar with dogs, can't give you advice, better leave it to Fa Fa.
But as what I said before, should think twice when you want to have a pet
coz it means that you should spend over 10 years or more to take care of it.
Once you start, you can't stop........

最後編輯: woodstock : 2007-7-2 08:27 PM

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-7-2 03:46 PM 發表
講左好耐話想買隻狗,不過咁耐都未買,最重要係因為上年仲要take course,真係好忙
今年開始好0的,起碼可以定時定候返屋企
睇左好多website,見到好多種唔同既狗,心目中有 french bulldog, pug, westie, bichon 咁
要求係咁:
1) ...

你好似住外國架,係咪?是移民定讀書?如果是讀書的話,將來要走的,你要考慮埋狗狗將來會怎樣處置
唔超過 10 磅,選擇真是少左好多喎,肥肥都算細狗,但是都成 17、8碗,標準體重都要 7kg。如果真是要咁細隻就得返芝娃娃同松鼠,但是呢兩種狗都是比較敏感和細膽的狗種,亦即是話佢地會容易吠,有時緊張起來會吠唔停。

2) 易打理,易train
點至為之易打理?養狗一定要付出時間打理佢地,而訓練方面,都是一樣,你付出幾多時間和心機是相對的。

3) 唔好成日吠 (我住apartment,唔想比人投訴) <---最重要
都係果句,你要教佢唔好亂吠,同埋最重要一點,如果隻狗真是教極都吠,你比人投訴之後會點?你搬走定唔要佢。呢個是好多新養狗的狗主都無認真考慮的問題,往往因為咁就養養下唔養的原因。

4) 盡可能買pure,因為cross0個0的大左唔知點既樣
你果邊有無愛護動物協會之類的機構?不如你去果度睇下先喇,或者你試下去做下義工,試下和狗狗相處下,到時或者你會鐘意左其中一隻狗狗,到時你唔會介意佢是純種定混種呢。

好好考慮下上面幾個問題喇

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

講下我養果兩隻狗狗的故仔比你參考下丫

未養肥肥前,我都好似你咁突然愛上了狗狗,原因是我返大陸做野時,廠長收養左隻混種的小狗,佢就是叫【花子】,所以我當時就開始用花子呢個網名周圍去寵物網找資料。
當時我都想找一隻和你上面要求一樣的細種狗,後來看中了一隻查理斯小獵犬,諗住要買架喇,帶埋肥爸去睇就得架喇。

點知咁岩,我個舊同事打鑼咁搵我,佢知我想養狗,就話不如比左肥肥我養,因為肥肥是佢同屋個男友當禮物咁送的,但是佢同屋就玩到肥肥六個月大就無心機打理,成日困她在個一尺籠內,又話肥肥是隻發癲狗,又成日亂吠又亂抓門又食屎,搞到好乞人憎,話如果無人要就要送去愛協。
當時一聽就覺得送去愛協即是死路一條,我就諗都無諗見都無見過就接左肥肥返屋企,還好!肥肥個樣都幾可愛,成隻 bear bear 熊咁幾得意,肥爸都無異議。
肥肥一來到我唔識點樣搞,淨係知道佢成個身好臭,幫佢沖涼時可能我雞手鴨腳唔識點沖,佢仲發惡咬我隻手添,而且吠到好嘈,果陣都好驚架,我住果度是唔養得狗的,我一出門口佢就吠好耐,無辦法,唯有上網周圍問人點搞,又看好多書點樣教狗,終於和她緊密相處一個月內將她訓練到唔吠唔亂咬野的乖乖狗。
到現在為止,肥肥都係咬爛過一條電線,果次是我出左差,可能肥爸無乜點同佢玩,佢至發脾氣咬野表示不滿,亦即是話,如果適當陪佢、教佢,佢就會好乖好聽話,否則就會變為一隻乞人憎的發癲狗。
至於寶寶,又係在我未見過之下又收養埋的,佢是肥爸個客養養下唔養的,佢個客有兩個囡囡,原因可能是因為寶寶大個仔了,好鐘意抱住人地隻腳來 un,教極都教唔到,所以覺得好麻煩就唔養了。
寶寶返左來屋企後,肥肥就變左佢的發洩對象,佢都試過想琴我一次,跟住比我大教訓後就唔敢再搞我,但是肥肥比佢搞到發晒脾氣,我觀察過寶寶呢個是生理反應,佢自己都控制唔到,咁樣得返一個辦法,就是帶佢去絕育,做完手術之下,寶寶半次都無 un 呢個動作了。兩個小朋友相處得好好。

其實每隻狗狗都有一定問題,只要主人多點觀察能對症下藥,就一定會解決到囉。養狗的樂趣好大的,你花小小心思就能得到佢的一世回報。

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

yes, fafa has gave you a good advice.
And here is one more thing to go, hope you don't mind......
it is about money. I read another post from you which is talking about
you have try your best to earn more because of the living cost has been increased (the rent and tuition fee). Let me kindly remind you here, a pet will cost you unexpected. For example, one of my cat got digestion problem last time, it took several tests and x-ray when I brought him to the vet, finally all of these charged me $750. This is only one case during those years when I have them as pets, you never know when are you going to pay extra money on them due to many different problems.
Sorry about to bring up such a question but as a friend, just want to remind you......because you are still a student, and also you are on your own, I believe financial situation should be the first thing you have to consider.

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

係呀!本來我都想講埋呢個問題
不過唔係好知樓主的背境,所以無提到
養狗第一年的使費會比較大一點
包括打晒咁多枝針、領牌費、絕育.......
咁跟住身體無病無痛就是一般狗糧使費就唔多囉
所以頭一年是要付出的金錢和時間是比較多

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 花子姐姐 於 2007-7-2 06:46 AM 發表

你好似住外國架,係咪?是移民定讀書?如果是讀書的話,將來要走的,你要考慮埋狗狗將來會怎樣處置
唔超過 10 磅,選擇真是少左好多喎,肥肥都算細狗,但是都成 17、8碗,標準體重都要 7kg。如果真是要咁 ...

我都諗過你既問題架啦
其實諗住最快半年先會開始養
因為而家屋企唔比養,半年後我會搬新地方
不過唔會係house,最多係townhouse,都係會連住其他屋,所以先唔可以咁嘈
點解咁早開始問係因為好多狗都要向 breeder 預訂,唔係話一買就有
有時要等半年
我想最少揀定幾款,跟住可以去breeder度睇下
因為breeder多數係out town,要幾個鐘車,我無可能去晒全部

我係移民,99%唔會離開canada,最多係去第二個city
我諗呢方面問題唔大

其實我都有幫人代養過狗,唔知係唔係我0的朋友好心機train佢地
0的狗狗隻隻都好乖,好friendly咁
我真係怕買bb狗會好難train好佢地。。。
我有去libray同website睇狗書
但係就算係一個種,隻隻狗都有自己性格
就算去睇狗,你見佢地1,2次都好難tell佢地既真正性格

買狗唔同買架車,買車就話試下行得就可以買
但係買狗狗唔得

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woodstock 於 2007-7-2 10:32 AM 發表
yes, fafa has gave you a good advice.
And here is one more thing to go, hope you don't mind......
it is about money. I read another post from you which is talking about
you have try your best to earn ...

thanks for your care啦
好似我答花花咁,我唔係即刻要狗狗
係要等我讀埋個degree先,到時會有工做,錢應該唔係一個問題
我咁早問定你地,係因為想prepare多0的先買
唔想買左返黎先問你地點好,同你地求救

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 花子姐姐 於 2007-7-2 11:40 AM 發表
係呀!本來我都想講埋呢個問題
不過唔係好知樓主的背境,所以無提到
養狗第一年的使費會比較大一點
包括打晒咁多枝針、領牌費、絕育.......
咁跟住身體無病無痛就是一般狗糧使費就唔多囉
所以頭一年是要付出的金錢和時間 ...

我都有plan過
如果買左狗狗,我一定會幫佢買保險,最少有咩事都有保障先啦
有工做後錢就唔會係問題

頂部

版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-7-3 01:52 PM 發表

thanks for your care啦
好似我答花花咁,我唔係即刻要狗狗
係要等我讀埋個degree先,到時會有工做,錢應該唔係一個問題
我咁早問定你地,係因為想prepare多0的先買
唔想買左返黎先問你地點好,同你地求救 ...

That't good la, you have well planed to have a dog.
Then I think you better do more research about those different breed of dogs,
then you may know which kind of dog you really need.

I think the most important is to spend time to train it when it first comes to your home.
Be patient and spend more time is the basic, if it still doesn't work, you may send the dog to training school and let the expert to help (dog is simple, you could send it to training school but cat cannot).

頂部

快速美言