遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 某牌子既環保袋:排隊記
  小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-7-3 01:41 PM 發表

國產野呀?
有無相睇呀?

冇相睇ar..
但係聞說有8成似架...

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小神 於 2007-7-2 11:43 PM 發表

冇相睇ar..
但係聞說有8成似架...

咁犀利?
我有朋友買左iphone,佢話唔係咁好用
好失望。。。
0係美國買,仲要簽2年合約,我就唔會買啦

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2007-7-3 01:55 PM 發表

咁犀利?
我有朋友買左iphone,佢話唔係咁好用
好失望。。。
0係美國買,仲要簽2年合約,我就唔會買啦

我o向澳洲買電話一般都係要簽2年約..
不過我好彩...我係舊客戶用緊個plan 係0 月費...
所以簽幾耐都冇問題..
都唔洗淨$$$...

家下己經冇左呢d plan..
所以我死都唔會轉plan..

頂部

牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2007-7-6 09:52 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談
cho cho...你講的袋香港今日有得買喇...我琴日經過一個銷售點,見到門口咁多人排隊有金汁?原來就係呢個袋=.=

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 牛丸 於 2007-7-6 07:52 AM 發表
cho cho...你講的袋香港今日有得買喇...我琴日經過一個銷售點,見到門口咁多人排隊有金汁?原來就係呢個袋=.=

哈哈,最後都全香港注目啦
我都聽見好多人排呀
0的香港人真係咩都排一餐
雖然我0的袋都係排返黎
不過我排左1個鐘啦。。。 。
香港人排過夜真係好離譜

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

呢個袋呀
d人痴線架
排左成日講明無得賣喇,都仲唔捨得走
都唔知等乜
唔通諗住間鋪會即時加班車個袋比你咩
仲要在 landmark 打地鋪等,真是.......

搶 購 名 牌 環 保 袋
港 千 人 鼓 譟   台 灣 人 踩 人
【 本 報 訊 】 一 個 名 牌 手 袋 是 女 士 身 份 象 徵 , 不 因 其 價 錢 , 只 因 人 無 我 有 的 虛 榮 感 。 曾 在 歐 美 掀 起 搶 購 潮 的 英 國 名 牌 Anya Hindmarch 環 保 袋 「 I'm NOT A Plastic Bag 」 , 雖 然 價 值 僅 120 港 元 , 但 由 於 限 量 發 售 , 昨 日 在 港 台 兩 地 形 成 一 股 搶 購 風 暴 , 香 港 中 環 置 地 廣 場 高  時 有 近 2,000 市 民 聚 集 鼓 譟 , 台 灣 開 售 時 更 出 現 人 踩 人 場 面 。 有 搶 袋 失 敗 的 市 民 狠 批 香 港 代 理 安 排 混 亂 , 又 不 公 佈 香 港 配 額 , 代 理 商 則 發 表 聲 明 致 歉 , 並 重 申 配 額 已 滿 。

在 物 以 罕 為 貴 及 明 星 效 應 下 , 「 I'm NOT A Plastic Bag 」 ( 我 不 是 個 膠 袋 ) 環 保 袋 由 於 傳 聞 只 有 2,000 個 配 額 , 吸 引 大 批 市 民 及 職 業 炒 家 搶 購 。 由 昨 日 清 晨 起 , 衣  新 潮 的 青 少 年 男 女 , 以 至 師 奶 、 外 傭 , 早 已 包 圍 整 個 中 環 置 地 廣 場 , 幾 乎 分 不 清 龍 頭 龍 尾 , 連 地 鐵 站 出 口 也 要 暫 時 關 閉 。 黃 先 生 前 晚 九 時 已 在 場 等 候 , 至 昨 晚 九 時 仍 不 願 離 去 , 「 我 放 工 開 始  等 , 一 直 唔 知 有 派 過 籌 , 我 唔 會 走  , 佢  一 定 要 畀 個 交 代 我 。 」

市 民 怒 斥 ︰ 借 我  做 宣 傳
觸 發 今 次 混 亂 的 主 要 原 因 是 該 環 保 袋 香 港 專 門 店 Harvey Nichols 提 早 派 籌 , 有 市 民 批 評 代 理 商 安 排 混 亂 , 有 人 甚 至 形 容 被 「 賣 豬 仔 」 。 「 佢  一 直 唔 講 有 幾 多 袋 係 賣 出 街 , 根 本 係 借 我  做 宣 傳 , 我  俾 人 賣 豬 仔 都 唔 知 ! 」 特 別 向 公 司 請 假 來 排 隊 的 曾 小 姐 稱 : 「 我 泊 車 錢 都 冇  幾 百 蚊 , 仲 有 今 日 人 工 都 冇 埋 , 間 公 司 應 該 出  交 代 點 解 今 日 會 冇 袋 賣 。 」
昨 日 早 上 高  時 , 置 地 廣 場 輪 候 買 袋 的 市 民 多 達 2,000 人 , 至 中 午 雖 有 Harvey Nichols 店 員 派 發 通 告 , 寫  「 限 額 已 滿 , 深 感 抱 歉 」 , 但 人 龍 依 然 未 有 散 去 。
下 午 三 時 , 代 理 商 發 言 人 終 於 現 身 , 向 置 地 廣 場 人 士 解 釋 : 「 係 警 方 基 於 安 全 理 由 , 向 我  建 議 派 籌 , 我  至 咁 做 。 」 她 並 再 次 向 在 場 市 民 致 歉 , 但 卻 換 來 一 片 噓 聲 , 有 人 大 叫 : 「 奸 商 ! 講 大 話 ! 」 至 入 夜 後 , 人 群 才 陸 續 散 去 , 不 過 仍 有 數 名 市 民 堅 持 在 置 地 廣 場 門 外 露 宿 , 地 上 則 遺 下 大 堆 垃 圾 。
除 了 置 地 廣 場 分 店 外 , 昨 日 Harvey Nichols 位 於 中 環 國 金 中 心 、 銅 鑼 灣 及 尖 沙 嘴 三 間 分 店 均 有 小 量 市 民 在 店 外 等 候 , 四 店 早 上 起 同 樣 關 門 。 代 理 商 寶 利 福 控 股 有 限 公 司 市 務 總 監 吳 純 寶 解 釋 , 關 門 是 出 於 安 全 理 由 。 「 我  受 到 業 主 同 警 方 好 大 壓 力 , 先 至 關 門 , 用 派 籌 同 登 記  安 排  賣 袋 , 對 呢 兩 日 買 唔 到 袋  市 民 , 我 深 感 抱 歉 。 」 他 表 示 手 持 換 購 券 的 市 民 可 於 下 周 三 到 專 門 店 換 購 環 保 袋 , 但 沒 有 透 露 香 港 配 額 的 實 際 數 字 。
據 悉 , 該 名 牌 環 保 袋 香 港 配 額 約 2,000 個 , 台 灣 則 更 少 , 只 有 約 800 個 , 因 此 昨 日 在 台 灣 同 步 開 售 時 觸 發 更 大 混 亂 , 甚 至 出 現 人 踩 人 場 面 , 多 個 售 賣 點 都 出 現 小 型 騷 動 , 有 人 被 推 倒 地 上 撞 傷 , 有 人 則 缺 氧 要 送 醫 , 鞋 和 雜 物 散 滿 一 地 , 但 即 使 光  雙 腳 , 仍 有 人 堅 持 輪 候 。
有 搶 袋 失 敗 的 市 民 放 聲 大 哭 : 「 根 本 就 沒 有 規 劃 好 , 太 離 譜 了 ! 」 另 800 多 名 搶 袋 失 敗 的 台 灣 市 民 , 一 度 在 台 南 一 間 百 貨 店 門 外 聚 集 , 大 喊 : 「 欺 騙 大 眾 , 廣 告 不 實 ! 」 最 後 店 方 派 發 現 金 券 及 小 禮 物 後 才 和 平 散 去 。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

最後編輯: 花子姐姐 : 2007-7-8 01:46 AM

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

我都唔明佢地點諗
又話人地早左派籌
其實都係控制人流既方法
話晒landmark都係高級mall
你班人打晒地舖,mall方面可以點呀?
其他名店一定會complain0的人
早派籌都係唔想0的人排咁耐
既然得100個袋咁上下,點都係頭100人先有
後面0個0的點都係買唔到啦
早0的比佢地知,咪仲好,都唔明嘈咩
有籌既人都預左排幾日,但係係咁岩佢地好彩,早左派籌
無籌既人如果即刻走,根本無損失
賴死唔走,都唔可以買到個袋架啦

頂部

三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-23
來自 忘憂山莊
狀態 離線

唔該花花﹗
我終魚見到呢個袋既全相喇﹗﹗-_-

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

Edmund (馬拉糕)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (情與義,值千金~)
性別 男
UID 478

精華 1
帖子 9332
積分 11511   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-6
來自 馬拉
狀態 離線

發表於 2007-7-9 08:42 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Edmund 為MSN好友 通過MSN和 Edmund 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
  車....個袋都幾普通.....真係唔明d人點唸~

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 Edmund 於 2007-7-9 08:42 發表
  車....個袋都幾普通.....真係唔明d人點唸~

係唔明班明星點解個個都用, 所以咪有明星效應o羅!

只要有某幾位明星開始用某類, 自不然有一大班人跟風, 驚死跟唔切咁!

頂部

快速美言