诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

電影名稱   跟蹤 (Eye In The Sky)
電影種類 Drama
電影語言 Cantonese
主要演員 任達華, 梁家輝, 徐子珊
導演 游乃海
電影簡介 - NONE - [ Edit ]
[ Edit Movie Info ]
睇o左既朋友﹐歡迎入o黎俾俾分(按右邊星星)﹐同埋講講齣戲您鐘唔鐘意好嗎(中英文回覆都無問題)!

Hi!!! You are welcome to discuss about this movie. Come on! Tell us whether you like it or not! Your review can be in either Chinese or English. You may also use the Star Rating System to rate this movie (right side).

此主題只供影評討論,如要尋找有關此電影的分享,請試試 >> 天藍幫您「搜」

This thread is for movie review only, if you are looking for online sharing of this movie, please try >> 天藍幫您「搜」
Rating:
5 reviews
標題: 跟蹤(Eye In The Sky) [劇情] [粵語]
安娜     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 3128

精華 0
帖子 664
積分 106   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-2
來自 等待火星的金星
狀態 離線

跟蹤(Eye In The Sky) [劇情] [粵語]

電影名稱 跟蹤(Eye In The Sky)
電影種類 劇情
電影語言 粵語
主要演員 任達華, 梁家輝, 徐子珊
導演 游乃海
放映日期 2007-06-21

呢套係講警察點去跟蹤有可疑既人,要好小心識變通,
劇情都幾緊張,亦知道一D都唔容易,
亦會諗其實身邊可能有好多人跟蹤緊人。。。

故事大網:

「Surveillance」是法文,英文原意係Eye in the sky,要睇晒所有嘅野、要記得晒所有嘅野,意思指「跟蹤」和「監視」,就好像「天上的一雙眼睛」,人所有的一切做業,都由衪看在眼裡,就好像寓意天有眼、天網灰灰、疏而不漏的潛在意義。

警隊刑事情報科跟蹤隊,即俗稱「狗仔隊」的警方部門,主責以跟蹤及監視手法,搜集疑犯的犯罪證據,他們各人的最大特色就是樣子平凡,即使在人群中擦身而過亦毫不起眼,毫不著跡,有利他們進行跟蹤及監視的工作…

狗仔隊隊長黃文展(狗頭),正帶著新人何家寶(豬女)及其他的隊員,正著手監視一珠寶劫案的疑犯,在抽絲剝繭的過程中,原來案中有案,發覺事件背後必有神秘幕後主腦策劃…

案中主腦陳重山(山哥)策劃了多次打劫行動,對警察有著強烈的戒備心,恍似能預知警察的出現,多次令他成功避過警方的追捕,成功逃脫…

天網灰灰,究竟是道高一尺,還是魔高一丈呢…?

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2007-6-26 12:52 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail
我呢度未上映啊....
等下個星期上映我就去睇啦....
希望唔會令我失望...

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

好似幾好睇咁喎, 不過對近年的港產片冇咩信心.

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

等我睇下呢套跟蹤先,學下點樣跟蹤人地都好喎!

頂部

CoolQQ     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 301

精華 0
帖子 247
積分 474   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-28

我介紹了這套戲俾幾個同事.

睇完後, 覺得感覺唔錯.
劇情有點直接, 好人壞人角色鮮明.
套戲中段, 我覺得有D求其~
沒有詳細講其他犯人既資料...

頂部

woodstock (JQ)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 女
UID 19156

精華 0
帖子 8687
積分 7599   詳情

閱讀權限 150
註冊 2007-1-7

睇咗啦, 都算係一套 ok 好睇嘅港產片, 起碼有內容, 不過成套戲無咩高潮位, 冇緊張感, 並且唔夠深入, 普普通通啦.

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2007-8-12 02:49 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail
我冇去戲院睇啊....
買佐DVD黎睇....
不過不失啦....
最有影像係狗頭既笑話....
~~~
一個狗頭俾人CHAP繫, D血流到pa pa聲,
但佢唔死得, 只係死佐一隻雞同一隻豬, 點解leh...

頂部

MauMau     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 7512

精華 0
帖子 12
積分 140   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-18
來自 Maryland USA
狀態 離線

Actually one of the better HK movies I have seen these couple of months.  I saw a few others that I couldn't go on for more than 10 minutes.   This one is actually not bad at all.  Interesting topic.  Like Woodstock said, not much 高潮.  Yet the whole movie went smooth and you could tell that the director and producer are serious about making movies.

頂部

Coolio     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 43001

精華 0
帖子 5284
積分 1132   詳情

閱讀權限 50
註冊 2007-9-28
來自 planet earth
狀態 離線

Absolutely love this film, second to "Infernal Affair".

Pretty much everything one could ask for on a Crime/Thriller film.

Way to go, 游乃海. 任達華, 梁家輝.

頂部

yu143837     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 11192

精華 0
帖子 1
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-5
來自 HONG KONG
狀態 離線

This is a good hong Kong movie, comparing others this year. The storyline is good, the actors(not actress) are excellent. They are really "value-added" to the movie.  iwould recommand people to buy the DVD.

頂部

快速美言