遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [新聞讀後感] 13歲童黨強姦少女控非禮 初相識即挾往唐樓天台侵犯
  CoolQQ     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 301

精華 0
帖子 247
積分 474   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-28

[新聞讀後感] 13歲童黨強姦少女控非禮 初相識即挾往唐樓天台侵犯

13歲童黨強姦少女控非禮 初相識即挾往唐樓天台侵犯

【明報專訊】3名年僅13歲的男童於公共圖書館認識同齡少女後,涉嫌隨即向少女上下其手,更以少女友人的安全作要脅,將少女挾持到附近唐樓進一步侵犯,其中一名男童更在天台將少女強姦。

標籤:
引用:http://hk.news.yahoo.com/070606/12/28yyr.html

小狼罪成 官揭兩被告犯案纍纍
【明報專訊】涉嫌當街非禮及非法禁錮同齡少女的3名13歲男童,早前經審訊後,首、次被告昨被裁定上述2項罪名成立,第3被告則非法禁錮罪名成立。

標籤:
引用:http://hk.news.yahoo.com/070608/12/294sl.html

唔知大家有冇留意呢個新聞,
睇完真係好激氣!!!!!!
而家d細路諗緊d咩呢? 我建議香港要快d改例.
強暴就係強暴, 無可能話 "認為14歲以下無能力" 就唔判有罪.
咁等於發 "免死金牌" 無分別.
事件中, 事主的確遇害, 難道事主要以 "認為14歲以下無能力" 來面對及忘記嗎??
非常可惡~!!
而家d少年非常早熟, 有好多人不到12歲就已經有性經驗...
呢件事剛好可以做一個事例~ 幫助他日更改法例~!

而家判左罪啦...
真係入唔到強姦罪....

真係希望佢會改法例...
因為呢樣野真係幾恐怖...
試諗下, 自己個妹或女, 俾12,13歲死o靚仔強暴,
仲要入唔到佢強姦罪... 仲要以非禮罪去輕判...
法理何在? 公義何存??
有無諗個個女仔咁樣就一世架啦...

萬一小朋友被定義為 "沒能力殺人",
殺左人會判 "傷害他人身體",
咁就恐怖了...

快d立例啦...!!!

sute_snoopy :
又有一單類似ge case~~~~
http://forum.xenterum.net/viewthread.php?tid=18643
唉.......

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

睇完呢一段野仲無奈ar~~~~~~~~~~唉.....................

QUOTE:
10%中學生有嘗禁果 12歲染性病

(星島日報    報道)青少年性觀念漸見開放,「母親的抉擇」調查發現,近一成中學生已有性經驗,更有十二歲女生因而感染性病﹔調查又發現,男生對性渴求較大,約三成男生認為性行為屬拍拖一部分,較女生多一倍。學者指,青春期男生對性的反應猶如劃火柴般快,需要生理上滿足,但女生則追求浪漫愛情,呼籲女生要懂得拒絕男生性要求。

「母親的抉擇」與城市大學    於今年初,向三十所中學派發問卷,受訪學生平均年齡近十五歲,總結收回的二千一百多份問卷發現,約一成一男生及近百分之七女生,已有性經驗﹔三成多男生更認為性行為是拍拖一部分,持相同看法的女生則只有近一成六。

調查又顯示,男生及女生於拍拖時可接受的身體接觸有顯著分別,約三成男生接受愛撫,但只有百分之六女生接受﹔兩成男生接受在拍拖期間進行性交,但會接受的女生僅百分之三。不介意伴侶曾發生性行為的男生有五成五,同樣「大方」的女生亦有四成多。另約五成男生指性知識來自網上,較女生多近一倍。

城市大學應用社會科學系助理教授林少□昨表示,男女體內荷爾蒙上升速度不同,影響對性的反應,但青少年卻不甚了解,「男生對性的反應猶如劃火柴般快,需要生理上滿足,但女生則追求投入愛情、喜愛羅曼蒂克的感覺」。

她指家長及教師應集中男女對性的不同態度,教導他們了解性行為會帶來的後果,令他們「有衝動也要嘗試控制」。

「母親的抉擇」註冊社工羅瑞雲亦指,曾有十二歲少女因性交感染性病,提醒女生即使很愛對方,也要了解對方背景及懂適時拒絕,以保障自己,「那女仔只有一個性伴侶,但可能其男伴曾有其他性伴侶,感染了性病,於潛伏期時傳染給她」。她指更有成年女性,因性交感染七種性病。

「母親的抉擇」去年接獲二萬五千名新增未婚懷孕的求助個案。羅瑞雲指女生有時其實不想有性行為,但因「不想令男仔唔開心」或性知識不足,以為男朋友提出的方法定不會「有BB」而進行性行為。她笑言求助的意外懷孕女生,最多使用的避孕方法是自行計算月經前後七天作安全期,但其實安全期須由醫生監察三個月至半年定出,其次為體外射精。該會或研究把性教育講座推展至由小學開始。

CoolQQ :
嘩... 真係恐怖...
而家d人完全無晒基本既自我控制能力.

頂部

HARO     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1111

精華 0
帖子 435
積分 141   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-17

"無能力" !?

若果有個七、八十歲亞伯攪個十幾歲小妹妹, 渠又可以話自己無能力, 脫罪o羅!

無能力唔代表無強姦動機, 行動時個犯人唔 " 得 ", 就唔算數!

o禁好多變態強姦犯, 都會好輕罪 la,

因為好多時, le 類人都係因為自己唔 " 得 ", 才犯案!

CoolQQ :
而家係法例認為14歲以下係無可能有能力做到性行為.
呢d, 係幾十年前定落黎,
因為果陣時d後生既無而家咁.

正如而家我地睇d三歲細路, 無可能做性行為,
可能過多幾十年後, 連三歲既都識強姦人...

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

唔係呀!d 靚仔惡起上黎咩都做得出架!~~

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2007-6-21 09:40 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
個法例真係唔多掂喎~~無論得與唔得~都係侵翻左人~~~
點得咁樣脫罪

sute_snoopy :
唉........而家d小朋友~~都唔知點諗ge..............

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

CoolQQ: RMK added - PID 114783 [ view ]
CoolQQ: RMK added - PID 114838 [ view ]
sute_snoopy: RMK added - PID 114776 [ view ]
sute_snoopy: RMK added - PID 116406 [ view ]

最後回覆日期: 2007-6-21 10:02 PM
  編輯帖子
快速美言