遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 唔知你身邊會唔會有咩ge同事呢?
sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

唔知你身邊會唔會有咩ge同事呢?

討厭非常的同事

上班很累,但遇上討厭的同事,更累!每天逗留在公司的時間超過八小時,困在一室之內,要跟這些神憎鬼厭的同事共處,實在一生難忘。就讓我們來回憶一下,如你還未遇過以下的好同事,日後定加以提防,避之則吉。

神憎鬼厭的同事們

(以下同事一律稱作他,卻無男女之分)

怕死型:「你問老闆先!」「你請示上司先!」要跟他合作,他總給你這種答案,因為他怕「揹鍋」,所以唯有浪費你的時間。

扮熟1號:你跟他熟稔嗎?不。但他愛跟你搭膊頭,愛跟你談心,愛向你提供一手八掛消息,然後背著你向周遭的人說:「啊,我跟XX(你)好熟啦!」

扮熟2號:你跟他談到誰,他都會回答:「啊,是他嗎?我跟他很熟啦!」「啊…他呀,我跟他很friend啦!」不要太在意,其實他跟誰都「相熟」。

喇叭手:任何消息都難逃他法眼,包括你升職或離職,當你從老闆房中出來的一刻,全公司甚至全行都知道。跟這種人對話加倍留神,以免自己的說話傳千里。

諸事八掛型:他很關注你的工作,每天致電你:「你去了哪□呢?」每天問你:「你今天要做什麼?做得順利嗎?」你心□想說:「與你何干?」

恃老賣老型:無可否認,他的老經驗很可貴,但過時。不思進取,不願意接收新資訊,你說的他總反對。最好別跟他爭拗,用行動證明你說的對,較實際。

帝后級:回到公司,不按密碼,等待reception開門,然後沒一句「唔該」。你和他同步走到公司門前,他站在等…等什麼?等你先去開門啊!

認錢不認人:平日口黑面黑,在公司碰個正著都裝作看不到你。公司飯局逢請必到,還跟你有講有笑;新年派利是,笑著跑到你面前,一封還嫌不夠,竟開口問:「不是派兩封嗎?」

終年病人:一年365日都有病,日日要覆診便藉故不OT,有大project就例必請假。但醒目一點,說自己病到要住院,卻日日在MSN出現。

好彩我身邊ge同事都好好ge~~~~~~
唔知你地有無d上面所講ge同事呢??~~

頂部

Edmund (馬拉糕)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (情與義,值千金~)
性別 男
UID 478

精華 1
帖子 9332
積分 11511   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-6
來自 馬拉
狀態 離線

發表於 2007-6-6 08:51 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Edmund 為MSN好友 通過MSN和 Edmund 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
怕死型 一定會出現幾個~

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2007-6-6 10:14 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail
我身邊都有咁個同事啊.....
唔理佢地埋得囉...

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

實有呢類同事, 但"帝后級"又真係未遇過!

而"恃老賣老型" ... 通常都好快消失, 我個DEPARTMENT先排炒o左個

頂部

牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2007-6-7 12:03 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談
我諗我會係喇叭手=.=

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

我以前遇到一個隔離部門ge同事,佢係除左"終年病人"外,所有"優點"集於一身ge人材。

問你怕未?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2007-6-6 12:50 發表
我以前遇到一個隔離部門ge同事,佢係除左"終年病人"外,所有"優點"集於一身ge人材。
問你怕未?

咁o既人材應該要留住啦, 人材難求呀!

頂部

Flora     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (Fudoco)
性別 保密
UID 15031

精華 0
帖子 19391
積分 1030   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-11-2

no one around?

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 Flora 於 2007-6-6 14:52 發表
no one around?

我係度, 不過都係閃下閃下, 公司好忙!

頂部

Flora     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (Fudoco)
性別 保密
UID 15031

精華 0
帖子 19391
積分 1030   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-11-2

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2007-6-7 02:53 AM 發表

我係度, 不過都係閃下閃下, 公司好忙!

公司唔忙.....你忙姐。。。。

頂部

快速美言